Vroeger… Ik weet het nog zo goed, bij mooi weer ging vrijwel standaard de BBQ bij ons thuis. Nu nog steeds eigenlijk maar daar hebben we het mooie weer niet langer voor nodig. Met een kamado-BBQ kan je namelijk alle seizoenen de grill-koning uithangen en eindeloos variëren met verse kruiden en ‘rubs’ om er je eigen draai aan te geven. Rubs zijn een mengsel van gedroogde kruiden en specerijen om je vlees, vis, groente of aardappelen mee op smaak te brengen.

Steeds meer is er behoefte aan lokaal en duurzaam eten. Met een kamado-BBQ kan je dit uitstekend puur, lekker en zonder teveel gedoe klaarmaken. Ik heb dit vorige week mogen ervaren bij Intratuin tijdens een BBQ-Masterclass in samenwerking met The Bastard. Een reeks aan professionele BBQ-Masterclasses worden de aankomende maanden door het hele land georganiseerd. In twee avonden leer je de finesses van chef waardige technieken voor buiten koken, ontdek je gouden smaakcombinaties en de beste natuurlijke ingrediënten.

Ook BBQ master worden?

Samen met The Bastard organiseert Intratuin in juni en juli professionele BBQ masterclasses. Dit zijn geen standaard workshop. In 2 avonden ben jij een echte BBQ master. En dat doe je onder begeleiding van echte grillmasters op een Kamado BBQ van The Bastard. Wil je ook BBQ master worden? Volg dan één van de masterclasses bij jouw in de buurt.

Ook als vegetariër is BBQ-en super leuk en lekker!

BBQ-en wordt vaak geassocieerd met het eten van vlees en/of vis. De meeste personen zullen dat ook bovenaan het boodschappenlijstje zetten. Ik eet zelf geen vlees en toch ben ik dol op BBQ-en. Dit komt doordat je zoveel andere lekkere dingen op de BBQ kan maken.

Wist je dat het super lekker is om focaccia’s erop te verwarmen? Dit hoeft echt maar een paar minuten. De rooksmaak trekt in het brood. Echt super lekker! En groenten mogen natuurlijk ook niet ontbreken. Wat dacht je van groene asperges? Bloemkool of gevulde pompoen? De groene asperges smeer ik in met olie, fijngesneden sjalot en knoflook. Samen met de BBQ geur geeft dit een geweldige smaak.

Dit kan je natuurlijk ook doen met bloemkool, smeer de bloemkoolroosjes even in met een beetje olie om uitdroging te voorkomen. Ook erg lekker is het om gevulde pompoen te maken op de BBQ. Hoe doe je dat?

Je zorgt dat je kamado-BBQ verwarmt tot 120 graden. Dit doe je door de  ventilatieopeningen aan te passen.

Snijd de pompoenen van boven naar beneden doormidden, plaats de pompoenhelften op het rooster boven de plate setter van The Bastard (dit noem je indirect) Laat de pompoenen ongeveer 1 uur roken.

Haal de pompoen van de BBQ, haal de zaadlijsten eruit. En beleg de pompoen met wat je maar lekker vindt. Wat dacht je van blauwe kaas, met rozijnen, pistache noten en wat verse kruiden? Plaats dan de gevulde pompoen terug op de BBQ en laat nog zo’n 10 minuten garen. Smullen maar!

The Bastard
The Bastard

*Deze blog is geschreven in samenwerking met Intratuin. Lees hier mijn disclaimer.

Foto 2 & 5 zijn gemaakt door: Chevalier Studio

Laatste berichten van Suzanne (alles zien)