Dit recept komt uit het boek: Man.Eat.Plant. In dit boek laten Lisette Kreischer en Maartje Borst zien hoe lekker en veelzijdig groente kan zijn. Vegan voeding is dé culinaire beweging van het moment en het eten van de toekomst. Dit boek biedt een 180 graden groenteswing van al jouw favoriete comfort classics. Denk epic roasts, aubergine dogs, tempehsaté of The Ultimate Mushroom Burger. Eten van groente is nog nooit zo verrassend geweest. Echt een super leuk vegan kookboek + verhalen van inspirerende vegan mannen.
Lisette Kreischer heeft meerdere kookboeken op haar naam staan, waaronder het internationaal bekroonde Groente uit zee. Maartje Borst is chef bij Koffie ende Koeck, een bekend vegancafé in Amsterdam.
In dit recept transformeert ze de Konings oesterzwammen tot pulled chicken. Geïnspireerd door de briljante chef Derek Sarno van Wicked Healthy.
Recept: broodjes met oesterzwammen
4 personen
- 500 gram koningsoesterzwammen
- 3 el kipkruiden zonder zout
- 2 tl knoflookpoeder
- flink wat versgemalen zwarte peper
- 7 el lichte sojasaus
- 5 el olie
- ¼ rodekool
- 75 ml azijn
- 25 ml water
- 25 g suiker
- 3 stuks steranijs
- 15 verse basilicum
- 8 el vegan mayo
- 4 volkoren broodjes
- 1 avocado, in dunne plakjes
- een hand rucola
Hoe maak je het?
Verwarm de oven voor tot 225 °C. Bekleed een bakplaat met bakpapier. Trek de koningsoesterzwammen vanaf de uiteinden met een vork uit elkaar, alsof je ze ‘uitkamt’. Meng de kipkruiden, het knoflookpoeder en de peper erdoor. Voeg de sojasaus toe en spreid de paddenstoelen uit over de bakplaat. Besprenkel ze royaal met olie en bak ze in circa 25 minuten gaar en goudbruin in de oven.
Snijd ondertussen de rodekool in zo dun mogelijke reepjes en doe ze in een kom. Verhit in een pannetje op laag vuur de azijn met het water, de suiker en steranijs tot de suiker is opgelost. Giet het azijnmengsel over de kool en laat de kool tot gebruik marineren – hoe langer, hoe lekkerder.
Hak voor de saus de basilicumblaadjes fijn en meng ze door de mayo. Verwarm de broodjes een minuutje mee in de oven. Snijd ze open en bestrijk de onderkanten met wat basilicummayo. Schep er flink wat van de paddenstoelen op, gevolgd door een kwart van de avocado, wat ingelegde rodekool en een pluk rucola. Dek de broodjes af met de bovenkanten en serveer ze meteen.
Wil je aan de slag met een gezonde(re) levensstijl? En wil jij mij als voedingscoach? Bekijk dan hier de mogelijkheden.
- Vegan kwarktaart - 19/09/2023
- Salade met bloemkool en linzen - 14/09/2023
- Dadelrepen - 12/09/2023
Oh wauw, wat ziet dit er heerlijk uit! Ik ben heel benieuwd naar dit kookboek.
Mijn man is onlangs ook begonnen met meer plantaardig eten, maar die hoef ik geen salade voor te schotelen. Dit daarentegen..