Soms heb je een boek te pakken, dat je helemaal meeneemt in het verhaal. Je voelt en leeft mee en het lijkt net alsof je leeft in twee werelden. Je eigen verhaal en het verhaal uit het boek. Meestal zijn dit romans, thrillers of science-fiction boeken. Bij zelfhulp boeken had ik dit nog nooit ervaren. Tot ik Proudly Imperfect van Sabina van Roest las. En het mooie is, dat zij jouw wereld en de wereld uit het boek met elkaar weet te versmelten.

In het voorwoord schrijft Sabina dat ze nog niet zo heel lang geleden behoefte had aan een boek zoals dit. Een boek dat je erbij kon pakken op momenten dat je jezelf bekritiseerd, vervalt in gepieker of jezelf vergelijkt met alle perfectie om je heen. “Creëer de dingen in het leven die je zelf zou willen zien en schrijf de boeken die je zelf zou willen lezen.” En dat is precies wat ze heeft gedaan, vertelt ze. Ik geef eerlijk toe dat ik toen dacht ‘goh, dat is nogal wat om te zeggen’. Waarschijnlijk dacht ik dat omdat het nogal hoge verwachtingen schept. Nog waarschijnlijker dacht ik dat omdat ik zelf niet altijd zó zeker van mezelf ben, dat ik zoiets zou durven zeggen over mijn eigen creaties. Ze raakte me met haar krachtige woorden precies op de plek waar ze het boek voor schreef. En als je dat al voor elkaar krijgt in de eerste paar alinea’s, dan lees ik meer dan graag verder.

In het eerste hoofdstuk maak je kennis met Miss Perfect, de strever, de pleaser, de perfectionist, de piekeraar die bijna iedereen wel in zichzelf (her)kent. Wat ik fijn vond aan dit hoofdstuk, is dat Sabina op een hele heldere en overzichtelijke manier alle kanten en patronen van Miss Perfect uiteen zet. Ze houdt een vriendelijke spiegel voor die laat je kennis maken met (minder fijne) delen van jezelf die je misschien nog niet bewust (her)kende. Zonder dat je het gevoel hebt dat je veroordeelt wordt of iets verkeerd doet. Een warm bad van zelfreflectie.

Nadat je je eigen Miss Perfect wat beter begrijpt, wordt het boek opgedeeld in drie delen: mind(set), body(love) en soul(food). Vanaf hier de  wereld van groei, zelfliefde en zelfacceptatie zich langzaam met de wereld die je nu leeft. Doormiddel van woordkeus, praktische tips en oefeningen en vooral door de ongedwongenheid die door de zinnen heen schijnt, ontstaat het besef dat zijn wie jij bent, het allermooiste en allerfijnste is dat je jezelf en de wereld kunt geven. Je weet wel, de jij die doet wat jíj wil, de jij die onvoorwaardelijk van zichzelf en al haar flaws durft te houden.  De jij die volledig in haar eigen kracht staat. Grote kans dat je nu denkt ‘dat klinkt leuk en aardig maar eh, die versie die heb ik niet hoor!’ En ik snap die gedachte. Gelukkig laat Sabina je in Proudly Imperfect realiseren dat iedereen die pure versie van zichzelf heeft en kan leven. Die versie is soms alleenzo ontzettend goed verstopt achter de Miss Perfect lagen, dat je vergeet dat er onder die lagen iets ontzettend waardevols verscholen ligt.

Proudly Imperfect

Wat ik ook bijzonder vond is dat Sabina echt een ander geluid laat horen en dan vooral op het gebied van eten. Ik was best een beetje ‘bang’ om het gedeelte over eten te lezen, omdat ik jarenlang geworsteld heb met voeding. Het blijft voor mij toch een beetje een gevoelige plek en juist omdat het nu al een tijd onwijs goed gaat en ik niet eens meer nadenk over of ik wel of niet iets ‘mag’ eten, wilde ik deze balans niet verstoren. Toch ben ik blij dat ik het heb gelezen want Sabina is voor mij de eerste geweest die zegt dat ieder lichaam uniek heeft en dat geen enkel dieet voor iedereen werkt. Ze moedigt je aan om te gaan onderzoeken wat jou energie oplevert en wat niet. Leer luisteren naar je eigen unieke lichaam en handel naar wat het je vertelt. Ik was en ben zó blij om dit te lezen! Ik hoop dat deze boodschap nog ontzettend veel mensen mag bereiken.

Goed, naast dat ik dus behoorlijk gecharmeerd ben van de inhoud van het boek, ben ik ook erg enthousiast over de lay-out. Ja, ik zou inderdaad dit boek erbij pakken als ik me minder fijn voel. Want nog voordat je überhaupt een woord hebt gelezen wordt je al vrolijker wanneer je er alleen doorheen bladert. De kleuren, de foto’s, de mooi vormgegeven tips en quotes. Ja, ik ben blij dat ik mezelf heb ondergedompeld in dit warme bad en mijn wereld heb laten versmelten met de wijsheid van Proudly Imperfect.

Liefs,

Suus

P.s. Misschien vraag je je af of er ook imperfecties waren aan dit boek? Ongetwijfeld. Hetgeen wat bij mij opkomt is dat het vooral op vrouwen gericht is terwijl mannen het net zo goed kunnen gebruiken. Maar dat is waarschijnlijk een bewuste keuze geweest. Wat ik onthoud aan een boek is het gevoel dat het me gaf, en geloof me, het gevoel dat ik ervan kreeg gun ik iedereen.

Volg Suus ook  via haar website | Facebook en Instagram

Volg mij