Wanneer mensen voor het eerst mijn huis binnen komen, krijg ik altijd eenzelfde reactie: “wauw, wat is het hier opgeruimd! Wat een rust zeg, heerlijk!”. Ik vind het natuurlijk super leuk om te horen dat mensen enthousiast zijn. Mijn huisje is mijn hobby, ik stop er aardig wat uurtjes in, dus bewondering in welke vorm dan ook is altijd fijn. De aansluitende vraag die ik krijg, is ook steevast: “hoe hou je het zo netjes?”. Nou, daar wil ik best een boekje over opendoen hoor. Al weet ik niet of je mijn antwoorden leuk gaat vinden… ;-) Hierbij mijn tips om je huis opgeruimd te houden:

  1. Hou het bij

Ik ga er even vanuit dat je een enorme opruimsessie achter de rug hebt. Je hebt alle overbodige spullen uit je huis gehaald, je hebt ze weggegooid, weggedaan of weggegeven, je hebt je huis ‘ontspuld’. En nu wil je je huis zo opgeruimd houden. Nou, hierbij mijn eerste inzicht: dat gaat niet vanzelf. Jammer hè.. Maar je kan het vergelijken met trainen voor een six pack. Zodra je die hebt, kan je ook niet zeggen: “zo hè, hè.. die heb ik eindelijk. Nou ga ik lekker elke dag onderuitgezakt op de bank hangen”. Nee, je zal moeten blijven trainen om een strakke buik te houden (als dat je ding is). En zo is het ook met opruimen. Je zal het moeten bijhouden. Ik zelf ga niet slapen voordat mijn woonkamer en keuken weer aan kant is. Doordat alles een vaste plek heeft, ben ik daar heel snel mee klaar. Even alles terugleggen op de plaats waar het hoort. Als je het elke dag bijhoudt, is het een klusje van niks.

  1. Koop niet zo veel

Dit is echt dé gouden tip! Oh zo logisch en voor de hand liggend. Maar oh, wat hebben we het er moeilijk mee: koop niet zo veel! Hoe meer je koopt, hoe meer spullen je in huis haalt, hoe meer spullen je ergens kwijt moet, hoe meer spullen je moet onderhouden en schoonmaken. En hoe meer geld je kwijt bent natuurlijk. Dat ook. Begrijp me niet verkeerd, ik ben niet anti-kopen. Ik verafschuw niet elke aankoop. Ik weet dat spullen je ook heel veel plezier kunnen geven. Maar het kan wel íetsjes minder, niet? Probeer je gewoon ‘ns bewust te zijn van wat je koopt en waarom. Dat kan je al heel wat verrassende inzichten geven. Inzichten waarmee je misschien je koopgedrag wel gaat veranderen. In ieder geval helpt minder kopen een hele boel bij het opgeruimd houden van je huis. Helemaal als je de regel: “one new in, one old out” toepast. Koop je een nieuwe broek, dan een oude broek weg. Koop je een nieuwe schaar, dan ook die oude kapotte weggooien.

  1. Accepteer de ‘zooi-uren’

Iedereen denkt altijd dat het nóóit een troep bij mij is. Nou echt wel hoor. OK, toegegeven, mijn definitie van ‘troep’ is vaak net iets anders dan die van de gemiddelde Nederlander, maar ook ik leef gewoon in mijn huis. Ja, ik flikker m’n kleding over ’n stoel. Ook ik laat de vaat op het aanrecht staan. En bij binnenkomst gooi ik m’n tas en de post in eerste instantie op tafel. Helemaal als je kinderen hebt, is het gewoon niet te doen je huis altijd aan kant te hebben. Overdag wordt er in een huis gelééfd. Wel zo prettig toch? Accepteer dat, en zorg gewoon dat het voor het slapengaan weer aan kant is. Alvast klaar voor een nieuwe dag.

Overigens krijg ik ook vaak de vraag wat te doen met het speelgoed van de kinderen, dat nogal ‘ns de huiskamer lijkt over te nemen. Ook wanneer het ‘opgeruimd’ is. Ik zelf vind het een goed idee om voor elk kind één mand/doos/lade of iets dergelijks beschikbaar te hebben voor speelgoed. En ook hier geldt dan weer: komt er iets nieuws bij, dan gaat er ook iets ouds weg.

Ik ben benieuwd wat je aan m’n tips gehad hebt. Wanneer je wel wat hulp kan gebruiken met het verwijderen van overbodige ballast uit je leven: binnenkort start ik weer met de ‘hit delete and smile’ challenge. Je kan je hiervoor alvast aanmelden via mijn site: Hit delete and smile.

Gastblogger Gaby is van essentialiving.info. essentialiving gaat over deleten. Deleten van alles wat niet belangrijk is. Alle overbodige ballast. Alles wat er niet toe doet. Overbodige spullen, verspilde tijd, ongezond eten, negatieve gedachten. Je delete dit alles, zodat je overhoudt wat er voor jou wél toe doet. En je je daarop kan focussen.

Volg Gaby via: Facebook | Instagram | of haar website