Duurzaamheid speelt een steeds belangrijkere factor in onze levens. Niet voor niets, want duurzaam leven wordt beloond! We belasten het milieu en klimaat op deze manier minder. Daarbij worden we financieel beloond, doordat het verduurzamen van onze huizen resulteert in een lager energieverbruik. Wel zo prettig! Het helpt je daarnaast een deel van je investering in deze verduurzaming terug te verdienen. Een van de mogelijkheden die je hebt, is een led dimmer plaatsen om de lampen niet voluit aan te hoeven zetten. Daarbij geeft de dimmer een heel sfeervol effect in combinatie met bijvoorbeeld inbouwspots.

LED lampen zijn de trend van dit moment 
Wanneer je momenteel nog geen led lampen in huis gebruikt, is het verstandig dit alsnog te doen. De led lampen bieden verschillende voordelen. Het feit dat ze je woning duurzamer maken is hier een goed voorbeeld van. Het energieverbruik van led verlichting ligt lager, waardoor je het milieu minder zwaar belast. Tegelijkertijd houd je geld over aan het eind van de maand!

Bijkomend voordeel van led lampen is dat ze veel langer mee zullen gaan. De lampen bieden gemiddeld al snel meer dan 20.000 branduren. Daar waar het aantal branduren van een spaarlamp veel lager ligt. Deze lampen worden zowel voor binnen, als ook voor buiten aangeboden.

Tuinverlichting met een zonnepaneel 
Naast de mogelijkheid om led lampen in de tuin te gebruiken, kun je ook voor een model op zonne-energie kiezen. Er zijn tegenwoordig talloze tuinwinkels waar deze lampen met een geïntegreerd zonnepaneel worden aangeboden. Het zonnepaneel bevindt zich hierbij vaak aan de bovenzijde van de lamp. Overdag wordt de accu in de lamp opgeladen, om deze in de avond aan te kunnen zetten. Een hele duurzame oplossing! De lampjes kosten daarnaast vaak niet meer dan enkele tientallen euro’s. Je steekt de lamp eenvoudig naast het pad in je tuin of in de borders met planten. Het aanleggen van elektriciteitskabels is niet noodzakelijk.

Slimme verlichting in huis gebruiken 
Ook handig bij het verduurzamen van je woning: slimme verlichting. Het voordeel hiervan is dat je de lampen op afstand kunt bedienen. Niet alleen in huis, maar ook daarbuiten! Op het moment dat je in de ochtend de verlichting aan hebt laten staan, kun je dit op het werk alsnog uitzetten. Zo voorkom je een onnodig hoog energieverbruik. Naast de mogelijkheid om de lampen handmatig te bedienen, kun je ze ook automatisch in- en uit laten schakelen.

Wat doe jij al om je huis duurzamer te maken? Ik ben heel benieuwd naar jouw tips! Hopelijk kunnen we elkaar helpen.
Laatste berichten van Suzanne (alles zien)