Er wordt veelvuldig gesproken over de noodzaak om te verduurzamen. Nederlanders worden gestimuleerd om beter te isoleren en minder energie te verbruiken. We horen steeds meer over de klimaatverandering en veel mensen willen hun steentje bijdragen om het milieu te ondersteunen. Om de gevolgen terug te dringen van de schade die wijzelf hebben aangericht. Een beter milieu begint bij jezelf. Daarom is het belangrijk om eerst op jouw eigen verbruik te letten en met behulp van enkele eenvoudige tips de woning te verduurzamen. Maar hoe pak je dit aan? Waar begin je? 

1. Alle kleine beetjes helpen 


Duurzaam wonen wordt vaak geassocieerd met hoge kosten en een lager wooncomfort. Alsof je je wooncomfort moet inleveren om te verduurzamen. Niets is echter minder waar. Verduurzamen kan immers op heel veel verschillende manieren. Natuurlijk zijn er investeringen die een flink kostenplaatje hebben, maar vergeet niet dat ook de kleine dingen al een groot verschil kunnen maken.

Goed voorbeeld is het verwijderen van alle conventionele verlichting in huis. LED verlichting van Ledwereld.nl is een prima alternatief. Met ledlampen bespaar je eenvoudig tientallen euro’s per maand op je energierekening. De lampen zetten elektriciteit efficiënter om in licht en beschikken over een veel langere levensduur. Hiermee draag jij je steentje bij aan het milieu, zonder dat het al te veel hoeft te kosten. Je hoeft echt geen enorme veranderingen door te voeren om verschil te maken. 

2. Creëer meer bewustwording 


De eerste stap naar duurzaam wonen is het creëren van meer bewustwording. Als je niet weet hoeveel je verbruikt en waar het probleem precies ligt, wordt het ook heel lastig om dit aan te pakken. Gelukkig is het tegenwoordig een stuk makkelijker om te achterhalen waar het probleem ligt. Zo zijn veel woningen uitgerust met een zogenaamde slimme meter. Hierop kunnen ze dagelijks het verbruik in de gaten houden en zien waar de problemen ontstaan. 

Heb je nog geen slimme meter? Dan kun je dit natuurlijk ook zelf bijhouden door tijdelijk dagelijks de meterstanden te noteren. Je kunt gemakkelijk zien waar je verbruik precies omhoog gaat en vervolgens werken aan oplossingen. Bijvoorbeeld door het vervangen van oude huishoudelijke apparaten, de moderne woonkamer uitrusten met LED verlichting of door de thermostaat simpelweg wat lager te zetten. 

3. Laat je goed informeren 


Dan zijn er ook nog mensen die het allemaal te rooskleurig inzien en daardoor erg teleurgesteld worden als hun investering niet direct oplevert wat ze hadden verwacht. Het is belangrijk om realistisch te blijven en je goed te laten informeren. Wees je bewust van de gevolgen van jouw investering en ook hoe lang het duurt om deze terug te verdienen. 

Zorg er daarnaast ook voor dat je precies weet hoe je eventuele materialen en apparaten moet gebruiken om het meeste rendement te behalen. Hoe zet je een warmtepomp bijvoorbeeld in? Liggen de zonnepanelen wel op de meest gunstige plek? Stel je vragen aan een deskundige en laat je goed informeren. Zo weet je zeker dat je de juiste beslissingen maakt.