Wil je starten met duurzame kleding? Vandaag geef ik 5 tips hoe je dit gemakkelijk kunt aanpakken.
Mode is steeds betaalbaarder geworden, maar de prijs  wordt helaas  betaald door het milieu én door arbeiders in de kledingfabrieken. Dat moet anders kunnen toch?

 

Geef kleding een tweede kans

Kijk ook eens of je pre-owned kledingkunt aanschaffen. Steeds meer partijen bieden dit online aan. Naast dat je veel origineler items koopt, is het vaak ook goedkoper.

Breng je kleding naar een kleermaker als er aan gaatje inzit en ruil kleding met je vrienden of familie. Iets nodig voor een feestje? Kijk dan of je ergens een feestelijke outfit kan lenen. Naast dat het leuk en duurzaam is scheelt het ook gewoon in je portemonnee.

Was je kleding minder
Je bent misschien geneigd om je kleding elke keer na het dragen te wassen. Doe dit niet. Je kunt je kleding ook even in de badkamer stomen of wat vaker buiten hangen om te luchten.
Zit er een vlek op je kleding? Ook dat is geen reden om het direct in de was te gooien. Vaak krijg je het eruit met even boenen met een vaatdoek en een klein beetje afwasmiddel.
Als je je kleding minder vaak wast gaat het gewoon langer mee :-)

 

Draag wat je in je kast hebt hangen

Als je nu besluit om duurzamer om te gaan met kleding, hoef je natuurlijk niets nieuws aan te schaffen of kleding de deur uit te doen omdat het “niet” duurzaam is.  Kijk eens goed wat je hebt. Draag het. En vind je het echt niet leuk meer? Of ligt het al veel te lang ongedragen in je kast. Geef het weg of verkoop het, zodat jouw kleding een nieuw leven krijgt.

Koop minder

Probeer wat minder vaak nieuwe kleding in huis te halen. Vraag jezelf af: Heb ik het echt nodig? Word ik er echt blij van om dit vaak te gaan dragen?  Zeg je hierop ja? Let er dan op dat het kledingstuk van goede kwaliteit is. Zo gaat een jeans van hoge kwaliteit veel langer mee en hoef je volgend jaar niet opnieuw naar de winkel omdat hij stuk is.

Ga voor een goede basis

Ik bedoel daarmee: kledingstukken die je eigenlijk altijd kunt dragen, in ieder seizoen. Een effenkleurige blouse, bijvoorbeeld. Tijdloze T-shirts, een tijdloze tas en een goede basic jeans. De truc zit hem in het afwisselen van deze kledingstukken, zodat je met die basis veel verschillende outfits kunt creëren.

Ik ben benieuwd hoe jij denkt over duurzame kleding. Een goede eerste stap is om jouw kast eens goed op te ruimen en te kijken wat je al wel hebt liggen. 

Laatste berichten van Suzanne (alles zien)