Heb je een eigen onderneming en ben je op zoek naar een relatiegeschenk om klanten en partners mee te bedanken voor hun samenwerking? Laat dan kantoorartikelen zoals pennen bedrukken om het extra persoonlijk te maken en ook jouw bedrijfsnaam of -logo aan het geschenk toe te voegen. Als jonge onderneming vind je het waarschijnlijk ook belangrijk dat zo’n geschenk duurzaam is. Dit is namelijk niet alleen belangrijk voor het minimaliseren van je ecologische voetafdruk, maar straalt ook naar klanten uit dat je als bedrijf duurzaamheid hoog in het vaandel hebt staan. Wil je weten waar je allemaal op kunt letten als je een duurzaam relatiegeschenk zoekt? Lees hier drie aandachtspunten.

Materiaal

Met het materiaal waar het geschenk mee gemaakt is, kun je een groot verschil maken en meteen een duidelijk statement maken bij de ontvanger. Vermijd plastic en andere  materialen die moeilijk afbreekbaar en slecht zijn voor het milieu dan ook zoveel mogelijk. Ga voor producten zoals die van greengiving.nl die gemaakt zijn van gerecyclede materialen, zoals de pennen, notitieboekjes of zelfs USB-sticks. Deze bestaan in plaats van plastic uit natuurlijke en milieuvriendelijkere materialen zoals hout, bamboe en gerecycled papier: materialen die biologisch afbreekbaar zijn.

Gebruiksvoorwerpen

Wil je een duurzaam relatiegeschenk geven, kies dan voor een product dat de ontvanger echt kan gebruiken. Veel inhoud van kerstpakketten en relatiegeschenken belandt ongebruikt in de prullenbak, omdat ze bijvoorbeeld specifieke voedingsmiddelen bevatten die niet iedereen eet, of huisdecoratie met een uitgesproken stijl die niet iedereen waardeert. Om te voorkomen dat je geschenk bij het afval eindigt en te zorgen dat het echt gebruikt wordt, kun je het beste kiezen voor praktische items zoals pennen, agenda’s, USB-sticks en notitieboekjes.

Verpakking 

Als je eenmaal je product hebt gekozen, kun je ook met de verpakking een milieuvriendelijke keuze maken. Kies voor verpakkingen met zo min mogelijk materiaal en vermijd extra zakjes en opvulmateriaal. Verminder verspilling door hernieuwbare of gerecyclede verpakkingsmaterialen te gebruiken en geef de voorkeur aan plasticvrije opties zoals ecologische wrap. Door aandacht te besteden aan het materiaal, de gebruikswaarde en de verpakking van je product, kun je een duurzaam relatiegeschenk kiezen waarmee je op een milieubewuste manier je waardering voor klanten en zakenpartners uitdrukt.

Kortom, met de juiste keuzes kun je een relatiegeschenk geven dat zowel praktisch als duurzaam is. Door te kiezen voor duurzame materialen, nuttige producten en milieuvriendelijke verpakkingen, laat je zien dat je als bedrijf waarde hecht aan duurzaamheid en kwaliteit. Zo geef je niet alleen een cadeau, maar ook een duidelijke boodschap van waardering en verantwoordelijkheid. Maak van je relatiegeschenk een statement en inspireer anderen om hetzelfde te doen!