Nu je volop in de #zomerfit challenge zit, wil je natuurlijk het maximale eruit halen. Je eet gezond, drinkt geen koffie of alcohol en beweegt minimaal een uur per dag. Kortom je bent goed bezig!

Dan wil je natuurlijk ook resultaat zien. Maar gezonde voeding alleen is nog niet genoeg. Het gaat er ook om wat je lijf doet met die voeding. Hoe goed wordt het verteerd? Haal je alle voedingsstoffen er uit?

Hoe goed je je eten verteert is voornamelijk afhankelijk van met hoeveel aandacht je eet. Daar waar je aandacht heen gaat, daar gaat je energie naar toe.

Hoe dat werkt? Dit wordt aangestuurd vanuit je zenuwstelsel. Als je druk bezig bent, wordt je orthosymphatische zenuwstelsel geactiveerd. Je bloed gaat dan naar je hersenen en spieren, je hartslag gaat omhoog en je bent klaar om iets te gaan doen. Je staat in de ‘aan’-stand.

Als je tot rust komt, wordt je parasymphatische zenuwstelsel geactiveerd, je bloed gaat naar je organen (waaronder je spijsvertering) en je gaat je eten verteren, de voedingsstoffen opnemen en herstellen. Je staat dan in de ‘uit’-stand.

Nu is dit systeem een ‘slim’ systeem. Niet alleen als je fysiek druk bezig bent (sporten) kom je in de ‘aan;-stand, maar ook als je denkt aan activiteit. Sterker nog, als je lekker rustig op de bank zit en denkt aan wat je allemaal nog moet gaan doen, zit je volledig in de ‘aan’-stand.

Dus als je aan tafel zit met een heerlijke kom met granola met cruesli en blauwe bessen, en tegelijk de radio aan hebt staan op het nieuws en de krant zit te lezen, ben je jezelf aan het activeren. Je zenuwstelsel schiet in de ‘aan’-stand en je bloed gaat naar je spieren en hersenen in plaats van je spijsvertering! Zonde van al dat lekkere gezonde eten.

Probeer dit eens

Om zelf het verschil te ervaren kun je een heel makkelijke oefening doen. Het kost je maar een minuutje.

Ga lekker zitten, en denk aan het lekkerste gerecht wat je kunt bedenken. Het mag een dessert zijn, een hoofdgerecht, een lekker broodje, wat dan ook. Probeer het voor je te zien, het te ruiken. Stel je zelf voor dat je dit proeft in je mond…

Merk je dat je al speeksel aan het aanmaken bent? Door je aandacht naar je eten te brengen, gaat het bloed automatisch naar je spijsvertering. Je maakt speeksel aan (inclusief de enzymen die je nodig hebt om te verteren), je maag wordt beter doorbloedt en je darmen worden actiever.

Gezonder eten begint met aandacht

Wil je dus gezonder eten, meer voedingstoffen uit je eten opnemen en je eten beter verteren, dan begint dit met aandacht. Eet aan tafel, zet een rustig muziekje op, leg je telefoon weg en probeer eens echt te genieten van wat je eet. En je zult merken dat je minder nodig hebt, meer ontspannen bent en meer energie opbouwt.

Neem jij de tijd om rustig te eten?

Deze gastblog is geschreven door Bas van Pelt. Bas is coach en acupuncturist. Zijn doel is om mensen zelf weer grip te geven op hun eigen gezondheid en hun leven. ” Ik geloof in jouw eigen kracht. Om deze reden ben ik acupunctuur gaan combineren met coaching. Hierbij gebruik ik de inzichten vanuit de acupunctuur om sneller tot de kern te komen en zo samen met jou een beter resultaat te bereiken”.