Plantaardig eten wordt steeds populairder. En ik kan dat alleen maar toejuichen. En was ook blij verrast met het kookboek Vegan Smaaksouvenirs dat vorige maand bij mij op de mat viel. Een mooi, inspirerend en praktisch kookboek. Het boek bevat vernieuwende vegan recepten. Het is meer dan alleen maar linzensoep en salades.

Wie om zich heen kijkt, vindt overal inspiratie voor de lekkerste gerechten zonder dierlijke ingrediënten. Jolijn Pelgrum, bekend van vegadutchie.nl, en haar vriend Sjoerd Schotten, bekend van samgreens.com, hebben de fijnste recepten uit hun reizen gebundeld en delen die nu met jou.

Jolijn en Sjoerd maakten samen 75 vegan wereldrecepten. Vegan smaaksouvenirs neemt je mee langs gerechten uit verschillende landen en laat zien hoe je deze vegan varianten gemakkelijk thuis kunt maken. De ingrediënten voor deze recepten koop je gewoon in de supermarkt. Ik hou daar van. Kookboeken met ingewikkelde ingrediënten blijven bij mij in de boekenkast liggen.

Vegan smaaksouvenirs  bevat klassieke en verrassende wereldgerechten, waaronder Thaise pad thai, Surinaamse roti, Sri Lankaanse curry, maar ook de club sandwich en perfecte BBQ burger komen aan bod. Uiteraard allemaal plantaardig.

Het boek Vegan Smaaksouvenirs bestel je hier  voor € 22,99. Ook verkrijgbaar bij de plaatselijke boekhandel. Scroll nog even naar beneden voor een lekker recept dat ik uit dit toffe kookboek mag delen.

Echt heel lief van Jolijn en Sam dat ik ook een recept uit hun boek mocht delen. Ik koos voor de tempé saté, omdat ik namelijk echt dol ben op saté. En het af en toe echt mis sinds ik geen vlees meer eet.

Recept: tempé saté met Indonesische pindasaus

Wat heb je nodig voor 2 personen?

satéstokjes, geweekt in water

saté

  • 200 gram tempé
  • 1 sjalotje, gepeld
  • 1 teen knoflook
  • 3 eetlepels ketjap
  • 1 theelepel gemberpoeder
  • 1 theelepel chilipoeder

pindasaus

  • kokosolie of andere olie om in te bakken
  • 1 sjalotje
  • 1 teen knoflook
  • ¼ cup / 60 gram pindakaas
  • 1 cup / 250 ml water
  • 2 eetlepels kokosmelk
  • 2 eetlepels tamari
  • 2 theelepels geraspte gember
  • snuf cayennepeper

Hoe maak je de tempé saté? 

  1. Snijd de tempé in kleine blokjes en de sjalot en knoflook fijn. Meng de ketjap, knoflook, gember- en chilipoeder door elkaar en marineer de tempé minimaal een kwartier. Rijg de tempé daarna aan satéstokjes. (4 blokjes per stokje)
  2. Maak ondertussen de pindasaus. Verwarm een beetje olie in een klein pannetje en fruit de sjalot en knoflook 3 minuten.
  3. Voeg nu de pindakaas, water,kokosmelk, tamari, gember en cayennepeper toe. Verwarm op laag vuur en blijf goed roeren totdat een egale saus ontstaat. Als de saus te dik wordt voeg dan een scheutje water toe.
  4. Verhit 1 eetlepel olie in een grillpan en bak de saté in zo’n 3 minuten per kant goudbruin. Serveer met de pindasaus. Erg lekker in combinatie met deze bloemkool nasi.

Volg je mij al via Facebook,Instagram of Pinterest? Ik zou het leuk vinden om jou daar ook te zien. 

Suzanne

Hoofdredacteur
Houdt van: goed en lekker eten | reizen | crossfit | festivals | muziek | chocolade | koffie | dromen | kookt graag met groenten en dan het liefst paprika's |

Latest posts by Suzanne (see all)