Een beter work-life balance is een doel van veel Nederlanders. Niet alleen aan het begin van een nieuw jaar is dit een puntje van aandacht, maar ook door het jaar heen is het een groot struikelblok. Of je nu in loondienst bent of als ondernemer werkt: het vinden van een goede work-life balance is een uitdaging door de technologische revolutie, maar ook door de prestatiemaatschappij waarbij altijd alles nóg beter kan. Want de sky is the limit. Om je een handje te helpen vind je in dit artikel 5 tips hoe je zorgt voor een betere work-life balance.

  1. Zeg vaker ‘nee’

Het klinkt misschien als een open deur, maar dat is het niet. Wij Nederlanders zijn over het algemeen niet goed in nee zeggen. Al helemaal niet als blijkt dat we een extra opdracht kunnen doen en daar flink voor kunnen cashen, terwijl we daar eigenlijk helemaal geen tijd voor hebben. Lastig, maar vergeet vooral niet aan jezelf te denken. Genoeg is genoeg. Als je gestresst bent, is het het niet waard.

  1. Weekend is weekend

De technologische revolutie maakt het mogelijk om 24/7 online te zijn en alles real-time te checken. Maar je moet je afvragen of je daar wel blij mee moet zijn. Want op die manier laat je je werk nooit los.. Dus als het kan, fix een werktelefoon die je in het weekend in je laptop tas laat zitten, zodat je niet bezig bent met werk. Is je werk telefoon ook je privé telefoon? Zorg er dan voor dat je alle notificaties uit hebt staan en dus niet kunt zien of er een mail, appje of iets anders binnenkomt.

  1. Zorg goed voor jezelf

Wist je dat succesvolle ondernemers allemaal één ding gemeen hebben? Precies. Ze zorgen heel goed voor zichzelf. Ze eten gezonde maaltijden, zorgen voor voldoende rust en ontspanning en sporten regelmatig. Dit allemaal om te zorgen voor een goede work-life balance zodat ze beter kunnen presteren.

  1. Ga slimmer werken

Er zijn heel veel trucjes om slimmer te werken. Ga eens na hoelang je over een bepaalde opdracht doet en ontdek hoe je dat op een andere manier beter kunt doen, zodat je minder tijd eraan kwijt bent. Denk ook na om bijvoorbeeld taken uit te besteden. Soms is iemand anders er veel beter in, waardoor hij of zij de klus in een kortere tijd geklaard krijgt. Ook zijn er talloze tools die je kunt inzetten om effectiever te werken.

  1. Wees kritisch

Dat je veel meer energie haalt uit werkzaamheden die je ook echt heel erg leuk vindt, is een feit. Loop eens kritisch door je werkzaamheden, maar ook vriendschappen en andere verplichtingen heen. Ga na waar je energie van krijgt, maar vooral wat je energie kost. Probeer de dingen die energie kosten langzaam los te laten, zodat je er uiteindelijk helemaal afstand van kunt doen.

Zo. Met deze vijf tips kom je al een heel eind als je op zoek bent naar een betere work-life balance. Het allerbelangrijkste is dat je datgene moet doen waar je gelukkig van wordt en waar je hart sneller van gaat kloppen. Leg je telefoon wat vaker weg en ga een keer een weekend offline.

Wat is jouw ultieme tip voor een betere work-life balance?

Deze blog is geschreven door Dionne Knooren, eigenaresse van de blog Diolifestyle.nl waar ze regelmatig schrijft over struggles waar ze in het dagelijks leven tegenaan loopt, maar ook tips & tricks geeft om alles uit social media te halen en het verwezenlijken van je dromen. Naast haar blog werkt ze als freelance online marketeer.

Laatste berichten van Gastredacteur (alles zien)