Duurzaamheid, een belangrijk thema waar gelukkig steeds meer aandacht voor is. Ik heb al veel geschreven over voeding en lifestyle. Vandaag ga ik het hebben over een groenere kledingkast. Ik deel mijn 5 tips voor een duurzame garderobe met je. Zo kun je met je kledingkast ook een steentje bijdragen aan een groenere wereld.

Kies voor fair fashion

Koop het liefst alleen nog maar fair fashion. Dit heeft gelukkig geen geitenwollensokken-imago meer. Het kan juist heel mooi en trendy zijn. Zoals bijvoorbeeld de kleding van by-bar . Dit Nederlandse label heeft tijdloze klassiekers van hoogwaardige kwaliteit en natuurlijke materialen. Investeer in een paar goede basis items. Dit gaat veel minder snel vervelen en zorgt er vaak voor dat jij je kleding vaak veel langer draagt. Op een drukke print ben je vaak eerder uitgekeken dan een mooi basic item.

Ga voor minder

Grappig hoe dat werkt. Een overvolle kast, met allerlei ‘crappy’ kleding ertussen, gaven mij altijd een heel onrustig gevoel. Maar nu ik alleen de stukken over heb waar ik echt blij van word, ben ik weer helemaal blij met mijn kledingkast. Focus op wat er toe doet, en doe de rest weg. En het resultaat is rust, ruimte en het is ook nog eens beter voor je portemonnee. Je doet namelijk geen onnodige impuls aankopen meer.

Organiseer een kledingruil

Zoals ik hierboven schreeft doe de kleding weg, die je niet meer draagt. Je hebt vast wel een broek, trui, jurkje of t-shirt waar je iemand anders heel blij mee kan maken. Ik geef deze kleding vaak weg aan mijn zus of een vriendin. Ook organiseer ik weleens een kledingruil. Ik spreek met een aantal meiden af om de kleding die we niet meer dragen te ruilen. Gezellig op een vrijdagavond met een hapje en een drankje.

Was het zorgvuldig

Ga met de kleding die je in je kast hebt hangen zorgvuldig om. Was je kleding zo min mogelijk. Je kunt kleding ook prima buiten luchten.  Was het liefst op 30°C. Dit spaart het milieu en je kleding. Kies voor een biologisch wasmiddel en gebruik ook niet teveel. En laat je kleding het liefst aan de buitenlucht drogen. Daar blijft je kleding ook veel langer mooi van en het scheelt ook nog geld, want je hebt geen stroom nodig voor de wasdroger.

Tweedehands shoppen

Ook kun je ervoor kiezen om vaker tweedehands te shoppen. Als je zorgt dat je een goede tijdloze basis garderobe hebt. Kun je deze aanvullen met tweedehands eye-catchers. Ik shop deze soms online maar ook weleens op een vintage markt. Zo hoeft duurzame mode helemaal niet saai te zijn.

Shop jij al duurzaam? Welke merken zijn jouw favoriet? 

Laatste berichten van Suzanne (alles zien)