Hoe je de dag start, kan erg bepalend zijn voor de rest van je dag. Start je positief en gezond, dan is de kans groot dat je dat de hele dag doorzet. In dit artikel geven we je daarom 6 tips om je dag gezond te beginnen.

1: Genoeg slaap

Als eerste: zorg dat je voldoende nachtrust krijgt. Dan voel je jezelf niet alleen een stuk fijner, het is ook van groot belang voor je gezondheid. Je nachtrust heeft bijvoorbeeld invloed op je immuunsysteem, je geheugen en je gewicht. Onvoldoende slaap kan zelfs je risico op vroegtijdig overlijden vergroten.

Probeer daarom iedere nacht zo’n 7 à 8 uur te slapen. Als je gezond bent, heb je niet meer dan die 8 uur nodig. Sterker nog: te veel slapen kan juist ook weer schadelijk zijn.

2: Drink een glas water

Genoeg water drinken is onmisbaar voor een gezond lichaam. Begin je dag daarom met een glas water. Eventueel met wat citroen of appelazijn erin.

Voldoende drinken draagt onder andere bij aan:

  • Je concentratievermogen en alertheid
  • Een gezond energieniveau
  • Het afvoeren van afvalstoffen
  • Optimale fysieke prestaties
  • Een gezonde spijsvertering
  • Een gezond gewicht
  • Een gezonde huid

3: Vul je voorraden weer aan

Je lichaam is ’s nachts hard aan het werk en verbruikt daarbij allerlei voedingsstoffen. Vul daarom je voorraden weer aan met je ontbijt. Dat doe je door te kiezen voor een ontbijt dat lekker veel vezels, vitamines, mineralen en antioxidanten bevat.

Een paar goede voorbeelden hiervan zijn:

4: Voorkom lekkere trek en overeten

Heb je moeite met afslanken of voorkomen dat je aankomt? Dan is het aan te raden om voor een eiwitrijk ontbijt te kiezen. Hiermee voorkom je dat je ver voor je lunch alweer opnieuw trek krijgt.

Eiwitten verzadigen namelijk erg goed doordat ze langzaam verteerd worden en doordat ze ervoor zorgen dat je meer verzadigingshormonen aanmaakt en minder hongerhormonen. Uit onderzoek blijkt dan ook dat eiwitrijke voeding helpt om eetbuien en gedachtes over eten te verminderen.

De bovenstaande quinoapap is een goed voorbeeld van een eiwitrijk ontbijt. Daarnaast zijn ook chiapudding, noten en zaden goede opties.

5: Lichaamsbeweging

Als het even kan: prop ook nog wat lichaamsbeweging in je ochtendplanning. En eigenlijk kan dat bijna altijd. In plaats van 10 minuutjes snoozen, kan je een korte work-out doen. Of je zet je wekker net ietsje eerder. Waarschijnlijk maakt die korte work-out je energieker dan die 10 minuten extra rust.

Zo’n work-out is onder andere goed voor:

  • Je geheugen en andere cognitieve functies
  • Je stemming
  • Je hart en bloedvaten
  • Je nachtrust
  • Je immuunsysteem
  • Het reguleren van je bloedsuikerspiegel

6: Ontspannen

Probeer je dag zo stressvrij mogelijk te beginnen. Stress kan namelijk net zo schadelijk voor je zijn als ongezonde voeding. Het heeft een negatief effect op je immuunsysteem, slaap en vruchtbaarheid. Daarnaast vergroot het je risico op een hoge bloeddruk, hartproblemen, maagpijn en hoofdpijn.

Redenen genoeg dus om voor een ontspannen start te kiezen. Voorkom daarom dat je moet haasten door op tijd aan je ochtendtaken te beginnen en door ’s avonds al wat dingen voor te bereiden. Leg bijvoorbeeld je kleding alvast klaar of pak je tas alvast in.

Daarnaast kan een vaste ochtendroutine je ook helpen om stress te verminderen. In die routine kan je meteen jouw favoriete ontspanmomentje inplannen. Bijvoorbeeld even de tijd nemen om rustig een kop thee te drinken.

Voel je jezelf toch gestrest? Doe dan wat ontspanningsoefeningen. Juist ook als je haast hebt. Door één minuut rustig en bewust adem te halen kan je je stressniveau al flink verlagen.

Om te onthouden

Een goed begin is het halve werk. Start je dag daarom gezond. Bijvoorbeeld door voldoende te slapen, door water te drinken en door voor een gezond en voedzaam ontbijt te kiezen. Probeer daarnaast om stress zoveel mogelijk te beperken en zorg ervoor dat je dagelijks voldoende beweegt.

Bronnen: Francesco P Cappuccio, Lanfranco D’Elia, Pasquale Strazzullo, Michelle A Miller, Sleep, 2010. Leidy HJ, Tang M, Armstrong CL, Martin CB, Campbell WW, Obesity (Silver Spring), 2011.