In de meeste gevallen is voorkomen beter dan genezen. Dat geldt zeker ook voor overgewicht. In dit artikel hebben we daarom 8 tips voor je op een rij gezet waarmee je voorkomt dat je aankomt tijdens de feestdagen.

1: Eet bewust

Je zit gezellig samen aan tafel en tijdens het kletsen stop je het een na het ander in je mond. Je staat niet echt stil bij wat je eet, het gaat eigenlijk automatisch. En voor je het weet heb je veel meer gegeten dan je bedoeling was.

Voor veel mensen is dit herkenbaar, zeker tijdens de feestdagen. Probeer dit te veranderen door alleen bewust te eten. Stop niet gedachteloos van alles in je mond, maar neem er de tijd voor en geniet van wat je eet.

2: Kleinere porties

In het verlengde van de vorige tip: neem kleinere porties. Als je de tijd neemt om van je eten te genieten, levert een kleine portie je veel meer eetgenot op dan een grote portie die je gedachteloos naar binnenschuift.

3: Samen wandelen

Ga gezellig samen wandelen, in plaats van de hele dag met je familie of vrienden binnen te zitten. Stil zitten op de bank terwijl je allerlei lekkers eet, is namelijk geen goede combinatie voor je gewicht. Dat heeft geen uitleg nodig. Wandelen is bovendien lekker ontspannend en ook dat is belangrijk voor een gezond en slank lichaam.

4: Vermijd stress

Veel mensen hebben last van stress tijdens de feestdagen. Bijvoorbeeld omdat er een indrukwekkend 5-gangenmenu op tafel moet komen of omdat je tijd tekortkomt.

Dit is niet alleen vervelend, het kan er ook voor zorgen dat je sneller aankomt. Je maakt dan namelijk een hormoon aan dat je vetopslag stimuleert, terwijl je ook nog eens meer zin krijgt in vet en zoet eten.

Beperk stress daarom zoveel mogelijk. Bijvoorbeeld door de bovengenoemde ontspannende wandeling. Andere tips die je hierbij helpen:

  • Maak een planning voor jezelf. Zorg ervoor dat deze planning duidelijk is, maar maak hem ook niet te strak, zodat je niet in de knoei komt als er iets uitloopt.
  • Begin ruim van tevoren, zodat je niet hoeft te haasten.
  • Streef niet naar perfectie. Als je wilt dat je feestdagen helemaal perfect verlopen, zal dit je veel stress opleveren. Bovendien is dit simpelweg niet realistisch.
  • Breng je tijd door met mensen van wie je houdt.
  • Beperk je inname van suiker.
5: Voldoende nachtrust

Zorg ervoor dat je ondanks alle drukte en gezelligheid toch voldoende slaapt. Als je niet goed uitgerust bent, ervaar je meer honger, eet je meer en beweeg je minder. Daarnaast is een goede nachtrust ook zeer belangrijk voor het beperken van stress.

6: Geen schuldgevoelens

Niemand eet 365 dagen per jaar alleen maar gezond. Het is prima om tijdens feestdagen te snoepen en te genieten van lekker eten. Overdrijf hier niet mee, maar voel jezelf ook niet schuldig om het lekkers dat je wel eet. Schuldgevoelens leveren je namelijk ongewenste stress op.

Kerstkilo's - www.puursuzanne.nl

7: Beperk vloeibare calorieën

Met eten krijg je tijdens de feestdagen al snel (veel) meer calorieën binnen dan je nodig hebt. Zorg er daarom voor dat je daarnaast niet ook nog een boel calorieën drinkt. Kies zoveel mogelijk voor water en (kruiden)thee.

8: Zorg ervoor dat er ook gezonde hapjes zijn

Lekkere hapjes en gerechten hoeven zeker niet altijd ongezond en suikerrijk te zijn. Zet ook lekkers op tafel dat gezonder is. Bijvoorbeeld hapjes met komkommer, pastinaak chips of een hummusdip met groentes.

Ben je bij iemand anders uitgenodigd? Voel je dan vrij om lekkere gezonde hapjes mee te nemen om te delen.

Gezond genieten tijdens de feestdagen

Wil jij ook voorkomen dat je na de feestdagen weer een paar kilo zwaarder bent? Gebruik dan de tips uit dit artikel. Je zal zien dat je net zoveel van je feestdagen kunt genieten zonder jezelf vol te proppen. Sterker nog: je geniet waarschijnlijk juist meer als je niet propvol zit.

Weeg je op dit moment al meer dan je zou willen? Lees dan hier verder voor tips om af te vallen zonder honger.

Bronnen: Hu FB, Lipids, 2003. Yvonne HC Yau, Marc N Potenza, Minerva Endocrinol, 2013. Epel E, Lapidus R, McEwen B, Brownell K, Psychoneuroendocrinology, 2001. Guglielmo Beccutia, Silvana Pannain, Curr Opin Clin Nutr Metab Care, 2011.

Laatste berichten van Suzanne (alles zien)