Voordat je meteen doorklikt, zal ik even uitleggen waar ‘Ahimsa’ voor staat. Ahimsa is één van de yama’s van het achtvoudige yogapad van Patañjali, een van de zogenoemde ‘vaders’ van de yoga. De yama’s zijn de eerste stap van de acht en dus de basis van yoga. Het zijn morele geboden van het universum die ervoor zorgen dat je goed kunt functioneren in de samenleving, op niveau van handelingen, gedachten en woorden. Deze zijn dus vooral gericht op de omgeving, en niet op het individu. Om naar binnen te keren, moet je namelijk eerst rust in de omgeving creëren. Daarnaast is yoga er niet alleen om jou persoonlijk een gebalanceerd leven te geven, maar ook alle mensen om je heen.

Wat is ahimsa?

Ahimsa staat voor geweldloosheid. Vandaar dus de vraag: moet je dan vegetarisch eten? We weten allemaal dat er in de bio-industrie veel dierenleed wordt veroorzaakt. Deze energie van angst en adrenaline, maar ook de hormonen en antibiotica krijgen wij allemaal op ons bordje. Ook voor het milieu is de productie van vlees funest.

Andere onderwerpen in relatie tot Ahimsa: is de voeding die je eet goed voor je lichaam? Heb je die medicijnen en crèmes echt nodig, of pak je ze uit gemak of omdat publiciteit ze je heeft aangepraat (denk aan supplementen, dagcrème, anticonceptie, etc.)? Tot hoever in de maatschappij werken je aankopen door (denk aan kleding: wol – dierenleed, leer – dierenleed, fair fashion – armoede & kinderarbeid? Praat je over anderen achter hun rug om? Mag jouw kind/partner zichzelf zijn of heb je stiekem verwachtingen waaraan hij/zij waarschijnlijk niet zal voldoen? Is je taalgebruik zuiver (vloeken, negativiteit verspreiden, jezelf naar beneden halen, etc.)? Moet je elk weekend alcohol drinken? Mag je dan niet terugslaan als iemand jou slaat? Ga je op zoek naar drama en een ander dingen verwijten, of kun je dingen die jou niet goed doen voorbij laten gaan? En zelfs vragen als… moet je die mug wel kapot slaan? zijn ook relevant.

Goed, dat is dus een beetje de lijn van vragen die we onszelf kunnen stellen. En luister dan ook echt naar jezelf, want jij bent op jouw eigen pad. Het is dus absoluut niet de bedoeling dat je vanuit een soort dogma gaat leven, want dat werkt vaak alleen maar averechts. Als dingen dan niet lukken, dan ga je jezelf frustreren, en dan kritisch zijn naar jezelf en dan kom je in een neerwaartse spiraal. Ga dus goed na wat bij jou past en vind een focuspunt dat je kunt verbeteren. Mocht je meer informatie willen, ik heb op mijn eigen blog ook over ahimsa geschreven.

Moet je vegetarisch eten als yogi?

Vanuit het perspectief van een kersverse yogi die voor het eerst deze theorie onder ogen komt, zou het een logisch gevolg kunnen lijken om zijn dieet om te slaan naar een vegetarisch dieet. Dat lijkt immers het meest voor de hand liggende voor een meer bewuste levensstijl. Maar, zoals je hopelijk al hebt begrepen, gaat ahimsa nog veel dieper dan alleen het eten op ons bord en ligt het niet zo simpel.

Een van de belangrijkste geboden: do no harm. Dat betekent dus ook dat je jezelf geen geweld aan moet doen. Als jij besluit om geen vlees meer te eten, zonder dat je je hebt verdiept in hoe je toch de juiste voedingsstoffen binnen kunt krijgen en daardoor ineens veel afvalt en jezelf ziek, zwak en misselijk voelt… dan doe je jezelf meer kwaad dan goed.

Blijf bij jezelf

Vegetarisch eten is dus zeker geen must, maar wel het overwegen waard. Vraag jezelf wat het je zou opleveren. Misschien kun je eens beginnen met een of twee dagen in de week zonder vlees te eten, want je hebt niet elke dag vlees nodig. Misschien kun je in plaats van die kiloknallers en plofkippen, twee maaltijden omruilen voor een maaltijd met biologisch vlees.

Anderzijds: eet je met de seizoenen mee? Ook groente en fruit worden vanuit de hele wereld geïmporteerd en ook dat vervoer is schadelijk voor het milieu. Misschien kun je je vleesje combineren met wat lokale groenten? Misschien kun je zelf kippen houden voor verse eieren, zonder dat ze in een legbatterij onder de poep zonder vleugels en snavels zitten?

Het mooie van yoga is dus dat er niet één manier is om het goed te doen, maar dat je wel altijd goed moet kijken naar de behoeftes van jezelf en de omgeving.

Kijk naar je behoeftes

Hoe is jouw ijzergehalte? Heb je vlees echt nodig (in fysieke zin, niet omdat je het zogenaamd niet kunt missen in je dieet omdat je het zo lekker vindt – yoga probeert je af te wenden van de zintuigen)? Vind je het belangrijk dat het dier een goed leven heeft gehad? Dat het vlees biologisch is?

Wees bewust van wat je nodig hebt. Bewustzijn is de rode draad door yoga.

Zelf ben ik al vanaf mijn negende vegetariër, en sinds vorig jaar eet ik grotendeels veganistisch.

Een voorbeeld van mijzelf:
Op reis in de bus van El Salvador naar Guatemala had ik wel aangegeven vegetarisch te eten, maar ze kwam toch doodleuk met een broodje kip aanzetten. Iets anders hadden ze natuurlijk niet. Ik had in El Salvador alleen maar het busstation van binnen gezien voor de overstap en was door mijn snacks heen, dus ik heb een keer moeten slikken en met mijn verstand op nul (voor mijn eigen gevoel dan) dat broodje opgegeten. Ik had mezelf meer geweld aangedaan door niet te eten, dan wel. Achteraf bekruipt schuldgevoel me dan wel altijd, maar ik probeer het in perspectief te zetten: ik ben dan niet meteen een dierenslachter, ik probeer goed voor mezelf te zorgen.

Je bent goed zoals je bent

Wees vooral niet te streng voor jezelf en zorg dat je jezelf goed voelt bij wat je doet en praktiseert. Persoonlijke groei is niet makkelijk, en gaat vaak met twee stappen vooruit en dan met een terug. Verandering gebeurt niet over een nacht slapen. Denk goed na over hoe je jezelf het best kunt verzorgen. Ahimsa kun je manifesteren door lief voor jezelf te zijn: neem tijd voor jezelf (dat kan van alles zijn: meditatie, een bad, sporten, wandelen…) en denk goed na over wat ahimsa voor jou betekent. Veroordeel jezelf niet: do no harm. Zo lang je je eigen beweegredenen kent, kun je die van anderen waarschijnlijk ook beter interpreteren.

Volg Debby op Facebook | Twitter | Instagram  of haar blog

Social

Debby

Blogt maandelijks over yoga en alles wat daarbij komt kijken. Blogger op BohemianDreams.nl, de wereld is haar knapzak | Hispaniste afgestudeerd in Interculturele Communicatie | yoga | meditatie | taal | reizen | leven vanuit je hart | kunst | yogadocente
Social