De zomervakantie staat weer voor de deur. Heb jij al plannen gemaakt om op vakantie te gaan? Ik vind het heerlijk om naar het buitenland te gaan. En daar te genieten van de lokale keuken. Maar hoe doe je dat als je een voedselallergie hebt? Ook met een voedselallergie of intolerantie kun je op vakantie gaan. Je zult tegen dezelfde “problemen” aan lopen als in Nederland. Maar naar het buitenland gaan vraagt wel om wat extra voorbereiding.

Hoe bereid je je goed voor op een vakantie naar het buitenland met een voedselallergie? 

Reisverzekering

Zorg voor een goede reisverzekering inclusief medische kosten, bijvoorbeeld bij Centraal Beheer. Check vooraf wel wat er precies gedekt wordt, in geval van een ernstige allergische reactie. En vergeet niet het noodnummer van de verzekeraar in je telefoon te zetten.

Je wilt er misschien liever niet aan denken maar stel dat je toch een allergische reactie krijgt. Check vooraf waar het ziekenhuis is. En noteer het adres in je telefoon.

In alle landen van de EU kun je 112 als alarmnummer gebruiken. Check dit van tevoren wel even. Ga je buiten Europa op vakantie? Zet thuis alvast het landelijk alarmnummer van je vakantieland in je telefoon.

Zorg dat je je verstaanbaar kan maken

Als je op vakantie bent in het buitenland kan je soms tegen taalproblemen aan lopen. En als je een voedselallergie hebt, kan het nog wat lastiger zijn. Regel voor vertrek, met het hotel waar je zult verblijven, dat je er veilig kunt eten. Stuur een dieetlijst door. Geef vooral aan wat je juist wel kunt eten.

Ook is het handig om de app van Google Translate op je telefoon zetten zodat jij je nog beter verstaanbaar kunt maken. Print de Woordenlijst Voedselovergevoeligheid  van het voedingscentrum uit. Hierin kun je veelgebruikte woorden en zinnen opzoeken in het Engels, Frans, Duits en Spaans. Zo kom je hopelijk niet voor verrassingen te staan.

De Stichting Voedselallergie heeft contact met patiëntenorganisaties in heel veel landen. Je kunt daar ook altijd navraag doen via het e-mailadres: info@voedselallergie.nl.

Onderweg

Het kan ook heel handig zijn om je eigen producten mee te nemen, omdat deze niet altijd in het buitenland verkrijgbaar zijn. Zeker als je met de auto op reis gaat kan je gemakkelijk een tas vol meenemen. Scheelt een hoop stress in de buitenlandse supermarkt.

Ga je met het vliegtuig? Check vooraf bij de luchtvaartmaatschappij of je extra bagage kan meenemen omdat je een voedselallergie hebt. Veel luchtvaartmaatschappij staan dit namelijk toe. Check van tevoren bij de douane de regelgeving van de invoer van voedingsmiddelen. Sommige landen hebben namelijk een verbod op bepaalde voedingsmiddelen.

Heb jij nog tips voor een stressvrije vakantie met een voedselallergie? Laat deze dan hieronder achter.

Laatste berichten van Suzanne (alles zien)