Als je wilt afvallen, begin je vaak vol enthousiasme en wil je de kilo’s er natuurlijk zo snel mogelijk af zien vliegen. De beloftes van een crashdieet klinken dan erg verleidelijk. Toch zijn crashdiëten niet de beste keuze. Benieuwd waarom? In dit artikel vertellen we je alles wat je moet weten over de gevaren van een crash dieet.

Wat is een crashdieet?

Voor we beginnen even een korte uitleg: wat bedoelen we eigenlijk precies met een crashdieet?Als je wilt afvallen, moet je ervoor zorgen dat je lichaam calorieën tekortkomt. Dit tekort wordt dan namelijk opgevuld door je energievoorraad, oftewel je lichaamsvet, te gebruiken. Op deze manier dwing je je lichaam dus om vet te verbranden.

Bij een crashdieet wordt er voor een erg groot tekort aan calorieën gekozen, bijvoorbeeld een tekort van 800 tot 1000 calorieën. Bij extreme crash diëten eet je zelfs maar 500 calorieën per dag.

1: Voedingsstoftekorten

Als je een crashdieet volgt, loop je het risico dat je voedingsstoffen tekortkomt. Vooral het risico op een tekort aan ijzer, foliumzuur en vitamine B12 is groot als je een dieet met erg weinig calorieën volgt. Ook van omega 3-vetzuren krijg je al snel te weinig binnen, en dat terwijl veel mensen met hun normale voedingspatroon al erg weinig omega 3 binnenkrijgen.

2: Vermoeidheid

Als je lichaam veel calorieën tekortkomt, voel je jezelf sneller moe. Eventuele voedingsstoftekorten kunnen deze vermoeidheid nog eens flink verergeren.Ook kan je door het grote calorietekort prikkelbaar worden, zeker in combinatie met de hongergevoelens waar je bij een crashdieet onvermijdelijk last van hebt.

3: Spierverlies

Bij een crashdieet raak je snel veel kilo’s kwijt. Helaas zijn lang niet al deze kilo’s lichaamsvet. Als je erg weinig calorieën consumeert, is het risico namelijk groot dat je naast vet ook veel spiermassa verliest. Dit bleek onder andere uit een Nederlands onderzoek dat in 2016 werd gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Obesity.

4: Zwakker immuunsysteem

Een groot tekort aan calorieën kan je immuunsysteem verzwakken. Ook hierbij kunnen eventuele voedingsstoftekorten het probleem verergeren. Hierdoor loop je een groter risico op allerlei ziektes en infecties.

5: Galstenen

Galstenen zijn verharde stukjes die kunnen ontstaan uit de spijsverteringssappen uit je galblaas. Dit kan gebeuren als de sappen te lang in je galblaas blijven zitten. Normaal gesproken worden de spijsverteringssappen gebruikt om, zoals de naam al zegt, je eten te verteren. Als je erg weinig eet, hoeft je galblaas echter minder van deze sappen vrij te geven en krijgen ze dus de kans om te verharden. Hierdoor vergroot een crashdieet het risico op galstenen.

6: Haarverlies

Een zeer streng dieet kan ervoor zorgen dat je last krijgt van haarverlies. Ook dit heeft weer te maken met eventuele voedingsstoftekorten. Voor gezond haar heb je namelijk onder andere voldoende eiwitten, vitamine B3, ijzer en zink nodig.

7: Opnieuw aankomen

Als je je streefgewicht hebt bereikt, wil je dit natuurlijk behouden. Na een crashdieet blijkt dit vaak lastig te zijn. Als je snel bent afgevallen en je daarna je oude eetpatroon weer oppakt, komen de kilo’s er vaak in een rap tempo weer terug aan.

Uit onderzoek blijkt dan ook dat mensen die rustig aan afvallen, er vaker in slagen om de kilo’s er ook op de lange termijn af te houden.

Bij diëten waarbij niet enkel gefocust wordt op zo snel mogelijk afvallen, is de kans bovendien groter dat je jezelf nieuwe gezonde gewoontes eigen kan maken. Bijvoorbeeld minder suiker eten of voldoende water drinken. Deze nieuwe gezonde gewoontes helpen je om ook na je dieet op gewicht te blijven.

Conclusie: neem de tijd

Als je wilt afvallen, kan je dus beter voor een gezond dieet kiezen waarbij je rustig aan gewicht verliest, dan voor een dieet waarbij het enkel draait om zo snel mogelijk afvallen door een groot calorietekort te creëren.

Bronnen: Emily L Guo, Rajani Katta, Dermatol Pract Concept, 2017. G Vink, Nadia JT Roumans, Laura AJ Arkenbosch, Edwin CM Mariman, Marleen A van Baak, Obesity, 2016. Paisey RB, Frost J, Harvey P, Paisey A, Bower L, Paisey RM, Taylor P, Belka I, J Hum Nutr Diet, 2002.