Daar was ik weer! Na een aantal series houdingen (hier tegen een voorjaarsdip, en hier om mee tot rust te komen), nu tijd voor een stukje filosofie. Wisten jullie al dat yoga namelijk veel meer is dan alleen jezelf in onmogelijke houdingen proberen te wringen?

In de Westerse wereld kennen wij vooral veel verschillende vormen van (hatha) yoga waarin asana’s (houdingen) worden gedaan: Bikram, zwangerschapsyoga, Kundalini, Yin yoga, verzin het maar… Yoga is naast body ook vooral mind. En dat helpt natuurlijk om die twee samen in harmonie te brengen.

yoga

Hoe dan? De asana’s zijn nog maar de derde trede op het achtvoudige pad van Patañjali. Hij wordt gezien als soort vader of grondlegger van de yoga. Door de lichaamsoefeningen bereid je het lichaam voor op de volgende treden, bijvoorbeeld lichamelijke zuiverheid is een voorwaarde om verder te gaan op het yoga pad. Veel mensen zijn daar niet naar op zoek en vinden dat ietwat te zweverig, zij willen gewoon fijn lichaamsbeweging waardoor ze zich goed voelen. Juist andere mensen komen vanzelf bij de volgende deur op hun yogareis wanneer ze eenmaal zijn begonnen aan dit pad. Het ontvouwt zich namelijk vanzelf, je merkt de voordelen van de houdingen op je mind al snel in hele kleine dingen, hetgeen motiveert om hiermee door te gaan. Bijvoorbeeld minder vermoeidheid, minder pijnklachten, betere doorbloeding en functionering van je organen.

12446263_1526443377663887_976308878_n

De houdingen zijn een middel en geen doel op zich. Je leert meteen dat je je niet af moet meten aan anderen en dat het gaat om het proces, en niet om de uiterlijke presentatie. Het ultieme streven is zelfs de vormloze houding. De geest maakt zich dan tijdelijk volledig los van de stoffelijke vorm, onder jouw controle en beheersing, en ook weer die verbinding zelf in stand te kunnen brengen.

Natuurlijk hebben de houdingen ook een functie: die helpen je bij de zuivering door je lichaam en geest in optimale conditie te brengen. Die zuivering is, zoals eerder gezegd, een van de voorwaardes om verder te gaan op het yoga pad. Pas met een goede fundering kun je verder bouwen. Andere voorwaardes zijn bijvoorbeeld geen geweld te gebruiken en geen minachting te tonen (meer hierover lees je op mijn eigen blog).

Langdurige effecten merk je doordat je blokkades opheft en je niet meer voortduren in je hoofd leeft. Je wordt weer als nieuw eigenlijk! En je lichaam begeleidt je daarin. Is dat niet mooi?

Volg Debby op Facebook | Twitter | Instagram |

Social