Kinderen thuis van school, thuiswerken en ondertussen ook nog eens het huishouden doen. Geen wonder dat veel vrouwen overweldigd raken nu de huidige lockdown steeds langer duurt. Thuiswerken was al een pittige opgave, maar lijkt nu bijna onmogelijk nu de scholen en de opvang ook dicht zijn. Het is dan ook niet gek als je meer stress, depressieve gedachtes en negatieve gevoelens ervaart dan anders. Wanneer deze emoties echter de overhand krijgen, dan loop je een groot risico. Niet alleen op het ontwikkelen van een depressie. Deskundigen vrezen er met name voor dat het aantal verslaafden enorm zal toenemen de komende jaren. Als gevolg van de crisis. Een alcoholverslaving ligt op de loer als we niet oppassen. Maar hoe herken je de signalen van alcoholisme en wanneer drink je meer dan ‘anders?’
Wanneer wordt het drinken van alcohol problematisch?
Het is eigenlijk vreemd dat we alcohol nooit als ‘drugs’ of ‘verslavend’ beschouwen. Het is iets wat past bij een gezellige avond, om het weekend in te luiden of wat je gekscherend tegen je vriendinnen zegt als de kinderen vervelend zijn. “Dan maar om twaalf uur de wijn opentrekken!” Het klinkt allemaal ontzettend onschuldig. Feit blijft dat alcohol verslavend werkt. Zeker wanneer dit om de verkeerde redenen wordt gedronken.
Een keer een glaasje wijn voor de gezelligheid of omdat je dit lekker vindt tijdens een maaltijd is natuurlijk geen enkel probleem. Wanneer je dit echter als coping mechanisme gaat gebruiken, dan is het tijd om je gedrag eens onder de loep te leggen. Merk je dat je steeds vaker drinkt als je je verdrietig, eenzaam voelt of gewoon niet lekker in je vel zit? Dan kan alcohol helpen om de scherpste randjes te verwijderen. Je hebt echter steeds meer nodig om ditzelfde effect te bereiken. Daarom is het belangrijk dat het drinken van alcohol niet therapeutisch wordt ingezet. Doe je dit wel, dan kan je lichaam hier afhankelijk van raken.
Er is geen specifiek aantal glazen wat jou mogelijk verslaafd maakt. Wanneer je het gevoel hebt dat je iedere dag één glaasje moet drinken en je onprettig voelt als je dit niet doet, dan spreken we al van afhankelijkheid en een verslaving. Het idee dat je iedere dag laveloos op de bank moet liggen en hele flessen drank wegdrinkt is dus een beetje achterhaald.
Vraag tijdig om hulp
In tijden van corona zijn veel mensen bang om de zorg extra te belasten. Dit is duidelijk te merken bij de huisartsenposten. Het is hier rustiger dan anders. Simpelweg omdat coronapatiënten zich hier niet mogen melden en mensen met andere klachten veel vaker wegblijven. Dit terwijl de zorg gewoon door blijft draaien. Dit geldt ook voor verslavingsinstellingen.
Twijfel jij over jouw drinken? Of worstel je met nare gevoelens? Vraag dan tijdig om hulp. Wacht niet te lang met het inschakelen van hulp. Hoe langer je wacht, hoe langer het duurt voordat je uit deze neerwaartse spiraal komt. Hulp bij alcoholisme is juist nu zo belangrijk. Ga daarom in gesprek met je huisarts of uit je zorgen direct aan een verslavingsinstelling bij jou in de buurt.
- Hoe maak ik duurzame keuzes als het gaat om sieraden? 6 tips! - 27/04/2023
- Waar is groenlipmossel goed voor? - 30/03/2023
- Een gezonde levensstijl heeft impact op het klimaat - 21/03/2023
Volg mij