Vorige maand schreef ik al een artikel over vitamine B12. Vitamine B12 is een essentiële vitamine die een rol speelt bij diverse lichaamsprocessen. Deze vitamine wordt uitsluitend geproduceerd door micro-organismen. Je kunt echt vervelende klachten hebben als je een vitamine B12 tekort hebt.

Hajo Auwerda ( ervaren internist-hematoloog bij B12-kliniek Nederland): “Vitamine B12 speelt een cruciale rol voor de energiehuishouding. Daarnaast zorgt B12 voor de aanmaak van DNA in alle cellen. Simpel gezegd; zonder B12 ga je dood.”

Ik heb naar aanleiding van het vorige artikel wat ik schreef behoorlijk wat berichten van jullie gekregen. Is de oplossing echt zo simpel om B12 aan te vullen met een neusspray? Waarom heb ik hier nog nooit eerder van gehoord?

Hajo Auwerda zegt in het artikel op vrouw.nl: “B12 is voor de medische wereld financieel niet aantrekkelijk; per ampul wordt er nauwelijks op verdiend en dus wordt er liever geïnvesteerd in medicijnen die meer opbrengen.”

Desondanks is er nu toch geïnvesteerd in innovatie als het aankomt op B12-opname, namelijk de B12 neusspray van Pronofit. Ik snap heel goed dat je wat huiverig bent bij een neusspray. Ik had zelf ook echt eerst de gedachte: een neusspray is toch hartstikke verslavend? En twijfelde zelf ook enorm. Ik ben daarom de neusspray een paar maanden gaan testen. En kan nu zeggen dat het mij goed bevalt. Mijn twijfel kwam vooral, omdat we het niet gewend zijn om een vitamine tot ons te nemen via een neusspray.

De neusspray is echter geheel onschadelijk voor de neus en dient geen ander doel dan de efficiënte opname van B12. Ik ben er dan ook echt niet verslaafd aan geworden. Als vegetariër gebruik ik de neusspray drie keer per week. Ik vind het een hele fijne manier om vitamine B12 tot mij nemen. Geen gedoe met pillen.

Wat is het voordeel van een neusspray?

De binnenzijde van de neus is bekleed met slijmvlies. Dit slijmvlies zit vol met bloedvaten. Het neusslijmvlies transporteert de B12 direct de bloedbaan in, waardoor de opname ontzettend efficiënt verloopt. Helaas is dat bij tabletten niet altijd het geval. Tabletten die oraal worden ingenomen moeten via de maag bij de darmen terecht komen. Deze weg ondervindt regelmatig complicaties en kan een goede opname van de vitamine in de weg staan. De grootste oorzaak van een B12-tekort is dan ook de verminderde opname via het maag-darmkanaal.

Bij de neusspray is dit anders. Door absorptie via het neusslijmvlies komen de nutriënten direct in de bloedbaan en wordt het binnen enkele minuten door het lichaam opgenomen. Ideaal!

Voor wie is de neusspray geschikt?

  • Voor vegetariërs en veganisten, daar ontbreekt vitamine B12 in de voeding. De neusspray is dierproefvrij en 100% vegan.
  • Ouderen (50+): naarmate men ouder wordt, neemt de opname via het maag-darmkanaal af. Het neusslijmvlies is bij zowel jong als oud zeer geschikt voor de opname van allerlei stoffen.
  • Voor iedereen die wel wat extra B12 kan gebruiken! Ervaar je symptomen van een B12-tekort, dan raad ik je altijd aan de huisarts te bezoeken.

De vitamine B12 neusspray  die ik gebruik is van het merk Pronofit en kun je gemakkelijk online bestellen.

Gebruik jij een B12 supplement?Ben je al bekend met de vitamine B12 neusspray? Heb je nog vragen over dit onderwerp? Laat het mij dan weten hieronder of stuur mij even een berichtje op social media.

*Deze blog is geschreven in samenwerking met Pronofit. Lees hier mijn disclaimer.

Misschien overbodig maar wil het nogmaals vermelden: heb je lichamelijke of psychische klachten, neem dan altijd contact op met je (huis)arts.

Laatste berichten van Suzanne (alles zien)