Ik weet het, ik ben verslaafd! Verslaafd aan mijn mobiele telefoon. Ik kan constant Instagram, Whatsapp en Facebook checken, ook al heb ik dat een minuut daarvoor ook nog gedaan.
Ook al gaat mijn telefoon ‘s- nachts uit en gaat hij vaak niet mee boodschappen doen. Ik weet dat ik soms een onbestemd gevoel heb als ik hem niet bij mij heb. Vandaar dat ik graag de test in het boek Digital detox wilde doen.

Hoe verslaafd ben ik?

De lijst bestaat uit 16 vragen met drie verschillende antwoorden mogelijk.

 • Antwoord 1:  ja/vaak
 • Antwoord 2: nee/nooit
 • Antwoord 3: soms

Eén van de vragen was:
” Je voelt je ongemakkelijk als je per ongeluk je telefoon bent vergeten, als er geen ontvangst is of als de batterij bijna leeg is.”

En dan komt nu de uitslag:  Tel nu voor elke ja/vaak, 2 punten. Voor elke nee/nooit 0 punten. Voor elke soms 1 punt.

 • minder dan 5 punten: je bent in de zone digital control
 • tussen de 6 en 15 punten: je bent in de zone light digital
 • 16 of meer punten: je bent in de zone digital damage

Weet je wat het erge is? Ik heb die puntentelling nooit goed gelezen en heb alleen de Ja/vaak antwoorden geteld en deze x 1 gedaan. Toen was de  uitkomst 6. Terwijl ik dit blog schrijf kom ik er dus pas achter dat ik een ‘ verkeerde uitslag’ heb. Ben ik dan toch in de zone digital damage?
Ik heb de punten nog eens nageteld en ik kom uit op 15. Pfffff, Gelukkig ik zit dus nog net in de light zone.

Onzin natuurlijk dat ik de uitslag laat afhangen van mijn verslaving. Want één antwoord anders en ik zit in de dangerous zone. Het boek is opgedeeld in een aantal hoofdstukken. Elk hoofdstuk lees je in ongeveer 45 minuten uit. Waarom precies 45 minuten? Onze hersenen kunnen zich gewoon niet langer concentreren. Ik moet zeggen dat is ook wel erg fijn. Aan het einde van het hoofdstuk zegt het ook gewoon dat we gaan stoppen en eindigt met een aantal handige tips. Tips, die we eigenlijk allemaal al wel weten. Bijvoorbeeld dat het helemaal niet goed is om de hele dag te multitasken, maar om gewoon een lijstje met taken te maken en taak voor taak af te werken.

Als je vijf minuten niks staat te doen en je voelt je hand naar je zak gaan om je telefoon er uit te pakken. Je kan dat ook gewoon niets doen en vijf minuten gewoon ergens naar kijken. Gewoon even je hersenen wat rust geven. Want naar z’n beeld kijken is helemaal niet ontspannend. Dat denken we allemaal wel en ik trouwens ook. Ik speel namelijk graag een spelletje op mijn telefoon. Je hersens hebben geen moment rust als ze naar z’n gekleurd fel scherm zitten te kijken. Na het lezen van dit boek ben ik natuurlijk niet gelijk verslavings vrij. Ik hou gewoon van dat zwarte digitale ding dat mij laat communiceren met heel veel mensen en google is immers mijn beste vriend.

Ik ben mij er alleen van bewuster wanneer ik mijn telefoon pak en wanneer ik hem gewoon bewust eens wegleg. Mocht je net als ik graag online zijn en altijd alles willen weten dan kunnen deze tips in het je misschien wel helpen om iets minder actief te zijn op social media. Wat ik gedaan heb?

Mijn tips om minder online te zijn:

 • De Facebook app verwijderd van mijn telefoon, sorry Facebook, deze check ik zo af en toe gewoon online op mijn mobiel of op mijn laptop.
 • Berichtmeldingen van Instagram heb ik uitgeschakeld, zo word ik minder getriggert om constant mijn likes te checken, omdat ik dan gewoon ‘ vergeet’ dat ik iets nieuws heb gepost.
 • Mijn telefoon laat ik bewust thuis als ik ga sporten of boodschappen ga doen.
 • Zakelijke email staat alleen op mijn laptop
 • Op mijn werk laat ik mijn smartphone wel eens bewust in mijn jaszak, dat was in het begin moeilijk want het voelde alsof mijn rechterarm geamputeerd was, maar vier uur zonder mijn telefoon kan ik prima.

Helemaal genezen zal ik dus niet, wel ben ik mij bewust van het gebruik. Maar om weer terug te gaan naar alleen bellen en smsen dat wil ik niet. Daarnaast had mijn bedrijf YvonNetwork anders nooit ontstaan. En Puur Suzanne ook niet. Suzanne schreef ook al eerder over haar telefoonverslaving en heeft toen besloten om op zaterdag geen nieuwe blogs en Facebook meer te plaatsen. Dat artikel vind je hier terug. Het boek Digital detox is trouwens hier te bestellen voor € 19,99

Ben jij bewust hoevaak jij met je telefoon in je hand zit?

Volg je Puur Suzanne al via Facebook of Instagram? Ik zou het leuk vinden om jou daar ook te zien.

social
Laatste berichten van Yvonne (alles zien)