Het is eigenlijk heel raar dat we alcohol zelden als drugs of verslavend zien. Het is iets wat past bij een avondje uit, om het weekend in te luiden, een succes te vieren of als je een zware dag hebt gehad. Het klinkt heel onschuldig. Feit blijft dat alcohol verslavend werkt. Zeker wanneer dit om de verkeerde redenen wordt gedronken. Wanneer spreek je echt van een alcoholverslaving ?

Een keer een glaasje wijn voor de gezelligheid of omdat je dit lekker vindt bij een maaltijd hoeft geen probleem te zijn. Wanneer je dit echter als coping mechanisme gaat gebruiken, dan is het tijd om je gedrag eens onder de loep te nemen.

Drinken om je beter te voelen

Merk je dat je steeds vaker drinkt als je je niet lekker in je vel zit of als jij je eenzaam voelt? Je denkt dat dan dat alchohol je helpt om de scherpste randjes te laten verdwijnen. Je hebt echter steeds meer nodig om ditzelfde effect te bereiken. Daarom is het belangrijk dat het drinken van alcohol niet als vlucht wordt gebruikt. Doe je dit wel, dan kan je lichaam en geest hier afhankelijk van raken.

Wanneer ben je verslaafd aan alcohol?

Het is soms lastig om te bepalen wanneer alcohol echt een probleem is. Er is geen specifiek aantal glazen wat jou mogelijk verslaafd maakt.Bij verslaving is ‘willen’ drinken veranderd in ‘moeten’ drinken.

Wanneer je het gevoel hebt dat je iedere dag één glas wijn moet drinken en je onprettig voelt als je dit niet doet, dan spreken we al van afhankelijkheid. Het idee dat je iedere dag laveloos op de bank moet liggen is achterhaald.

Hulp vragen

Denk je dat je een alcoholverslaving hebt? Vind je het lastig om een dag niet te drinken? Drink je steeds meer om hetzelfde gevoel te krijgen? Schakel dan hulp in. Het is echt niet raar om hulp bij alcoholverslaving te krijgen. Een professional kan je helpen en samen kun je aan jouw probleem werken.

Een alcoholverslaving kan een groot probleem zijn. Het kan zorgen voor ernstige schade aan jouw gezondheid. Kom in actie en wees niet bang om hulp in te schakelen.

Laatste berichten van Suzanne (alles zien)