Er zit mij iets dwars. Ik loop er al ruim twee weken mee rond en nu ik dit typ twijfel ik nog steeds of ik het wel online moet zetten. Ik weet dat het een gevoelig onderwerp is en ik wil ook zeker niemand kwetsen want dat is zeker niet mijn bedoeling.

Toch voelt het als mijn plicht om dit met jullie te delen. Ik ben fitgirl moe. Wat?!? Ja je leest het goed ik ben fitgirl moe. Suzanne leg uit. Wat bedoel je daarmee? Er is op social media een flinke trend gaande: de fitgirls. Het zijn meestal meiden / vrouwen tussen de 16 en 35 jaar. Ze eten gezond maar af en toe eten ze een cheatmeal.(ik heb sowieso een hekel aan de term cheat) Het lijkt dan alsof ze zichzelf iets gunnen maar ze hebben het precies uitgerekend zodat het past binnen hun macro’s. Ook verbaas ik me erover dat veel van deze meiden allerlei questbars (eiwitrepen) bestellen en dan in heaven zijn? Ik vind het verbazingwekkend om te zien dat meiden dit als gezond tussendoortje bestempelen.

Deze meiden plaatsen vooral heel veel foto’s van hun buik op social media met daaronder vaak de tekst mijn doel is bijna behaald. Deze meiden zijn erg slank en hebben duidelijke zichtbare buikspieren. Ze zijn hier zo trots op dat ze het liefst heel de dag voor de spiegel staan en foto’s maken van hun buik. Ik snap dat als je ergens hard voor werkt dat je dan graag je resultaat wilt laten zien.  Maar het is toch bezopen dat we heel de dag bezig zouden moeten zijn met ons uiterlijk? Het gaat toch om gelukkig en blij zijn met jezelf? Je goed en fit voelen is toch het allerbelangrijkste? En niet om een bepaald schoonheids ideaal na streven? Zo dat is eruit.

Natuurlijk juich ik het gezonde eten en het sporten toe. Wij leven in een land waar nog steeds te weinig groenten wordt gegeten, de mensen veel stil zitten en waar obesitas nog steeds een groot probleem is. Maar ik word er echt heel verdrietig van als ik berichtjes krijg van mensen: hoeveel calorieën bevat een plakje dadelcake? Wordt je niet ontzettend dik van dat bananenbrood? Als je heel het brood op eet wel natuurlijk. Ik schrik ervan als mensen het eigeel van een ei niet opeten, omdat het niet past in hun macro’s?!?

Na het zien van de uitzending van Brandpunt: ” Een verknipt schoonheidsideaal” ben ik helemaal geschrokken wat de invloed van social media is op de blokjes buiken. Mocht je tijd hebben kijk het dan via deze link zeker even terug. Zijn de fitgirls zich wel bewust wat ze kunnen veroorzaken met hun post van hun blokjes buik?

Ik ben mijn blog begonnen om mensen te inspireren om gezond(er) te eten. Wat extra groenten te voegen aan hun maaltijd, bewust te zijn wat er op etiketten te staat en wat voor rommel er in je eten kan zitten. Maar ik vind genieten en gelukkig zijn nog veel belangrijker. Neem een stukje chocolade als je daar zin hebt. Eet ik een keer chips als je daar ontzettend zin in hebt. En een avondje geen zin om te sporten dan blijf je toch lekker op de bank hangen met je favoriete serie? Ik ben zelf begonnen met gezond(er) eten omdat ik af wilde van mijn vage klachten zoals een spastische darm en oorsuizen. Ik wilde weer lekker in mijn vel zitten en meer energie hebben. En dat is gelukt!

 

Sport en eet gezond omdat je daar goed bij voelt en niet om een schoonheidsideaal na te streven. Je bent mooi zoals je bent! Wees blij met je lijf. Dik, dun met of zonder vetrol.

Zo en nu ga ik nog even 20 sit-ups doen, hopelijk worden mijn abs dan eindelijk ook zichtbaar. Grapje natuurlijk!

 

Laatste berichten van Suzanne (alles zien)