In Nederland ontstaat er een steeds grotere bewustwording over voeding en gezondheid. Een positieve ontwikkeling waar we best trots op mogen zijn. We kiezen gemiddeld steeds vaker voor diervriendelijke producten. Dat is absoluut een compliment waard. Want de vleesindustrie is niet alleen verantwoordelijk voor veel leed onder dieren, maar heeft ook nog eens een zeer negatieve impact op het milieu. Uiteraard is bewuster worden van wat je eet ook voor jezelf een stap in de goede richting. Want meer plantaardige en minder voorbewerkte etenswaren in je dieet heeft een positief effect op je gezondheid.

De uitdagingen wanneer je een gezonde levensstijl nastreeft

Je bent niet de enige die gezonder probeert te leven. Daarvoor is in de eerste plaats de juiste kennis nodig. Laat je niet verleiden door allerlei spoeddiëten en wonderproducten. De enige manier om écht gezond te leven is je voedingspatroon permanent aanpassen. Vermijd kant-en-klaar maaltijden, pakjes met een mix voor saus en andere voedingsmiddelen met waslijsten aan E-nummers. Kies in plaats daarvan voor natuurlijke producten.

Het probleem van voedingsmiddelen uit de supermarkt

De bewustwording met bedetrekking tot voeding wordt steeds groter. Maar er zijn nog steeds grote stappen te zetten. Wie op het etiket van een product uit de supermarkt kijkt treft hier lijsten met onbekende stoffen en chemicaliën aan. Dat zijn bijvoorbeeld conserveringsmiddelen om het product langer houdbaar te maken. Andere opties zijn kleurstoffen en smaakversterkers. Van dergelijke stoffen is over de uitwerking op de lange termijn weinig bekend. Maar het begint wel steeds duidelijker te worden dat ze verre van gezond zijn.

Voedingsmiddelen zijn lang niet altijd voorzien van duidelijke informatie

Door te letten op wat je eet creëer je bewustwording. Soms denk je echter dat je de juiste beslissingen neemt, maar word je misleid door foutieve of onduidelijke informatie. Nog vaker staan ongezonde ingrediënten wel op een verpakking, maar lezen we er gewoon overheen. Met name voorbewerkte producten zitten boordevol ongezonde stoffen. Door een etiket goed te bestuderen kom je er pas echt achter hoe ongezond je favoriete zakje kruidenmix is.

Ongezonde voeding op elke hoek van de straat

We zijn ons steeds beter bewust over ongezonde voedingsmiddelen. Maar naast bewustwording is het weerstaan van verleiding een grote uitdaging. Als bevolking werden we nog niet eerder zo op onze zelfbeheersing aangesproken als in de 21ste eeuw. Ongezond eten vind je overal. Bovendien is het vaak erg lekker. Als mens zijn we van nature aangetrokken door vet, zout en suiker. Dat vind je volop terug in fastfood en snoepgoed. Een aanzienlijk deel van de bevolking heeft de grootst mogelijke moeite om langs een frietkraam te lopen zonder zelf een patatje te bestellen. De geur alleen al heeft een enorme invloed op onze besluitvorming. Een patatje op z’n tijd is helemaal niet erg. Zolang je zorgt voor een goede balans.

Ongezonde tussendoortjes leiden tot een slechte balans

Op een drukke dag krijg je niet altijd de gelegenheid om rustig de tijd te nemen om te eten. Een tussendoortje lijkt dan een makkelijke oplossing. Maar bedenk wel dat snacks over het algemeen niet heel gezond zijn. Ze zijn dikwijls rijk aan suiker, vet of zout. Tenminste, dat zijn de tussendoortjes waar vaak voor gekozen wordt. Terwijl de gezonde snacks letterlijk aan de boom groeien. Kies bijvoorbeeld voor een salade of een vruchtensap. Die zijn rijk aan voedingstoffen en geven je een vol gevoel. Hierdoor kun jij er weer even tegenaan en blijf je in topconditie. Er zijn zelfs speciale vruchtensappen met extra supplementen. Ze worden zelfs gebruikt voor sapvasten. Je drinkt een paar dagen niks anders dan vruchtensap. Hierdoor consumeer je minder calorieën dan gebruikelijk terwijl je toch nog voldoende essentiële voedingstoffen binnenkrijgt.

Weinig lichaamsbeweging bij zittende beroepen

De gemiddelde leeftijd van de inwoners van Nederland neemt continu toe. Desondanks zijn er ook ontwikkelingen die de gezondheid van een grote groep aantasten. Veel inwoners van Nederland werken inmiddels achter een bureau. Hierdoor zitten ze veel en lopen en staan ze weinig. De hoeveelheid kantoorbanen is de afgelopen decennia enorm toegenomen. Een direct gevolg is dat er minder bewogen wordt. Je vangt dit gedeeltelijk op door regelmatig te sporten, met je fiets naar het werk te gaan of dagelijks een flink aantal stappen te lopen. Maar lang niet iedereen heeft daar de motivatie en de tijd voor.

Kies voor gemakkelijke en gezonde snack

We kiezen vaak voor een snack omdat het zo gemakkelijk is. Een koekje haal je zo uit de trommel terwijl je een boterham eerst moet smeren en een sinaasappel eerst moet schillen. Voor veel mensen is de oplossing een gezonde snack die ook nog eens gemakkelijk is.

Een sap op basis van groente en fruit als gezonde aanvulling

Fruit is een goede keuze voor een gezond tussendoortje. Hetzelfde geldt voor sappen op basis van groente en fruit. Vruchtensappen bevatten over het algemeen erg veel suiker. Ze zijn absoluut gezond, zolang je ze met mate drinkt. Sappen die hoofdzakelijk groentes bevatten hebben een betere balans. Dikwijls zijn er speciale superfoods aan toegevoegd voor een nog gezonder sapje. Door de veelzijdige inhoud kiezen sommigen voor een detoxkuur of een sapkuur. Ik zou hier persoonlijk niet voor kiezen. Maar een gezond sapje tussendoor is absoluut een aanrader. Ben je toch geïnteresseerd? Klik dan op: hoeveel afvallen met sapkuur is realistisch en gezond?

Happy juice

Luister vooral naar je eigen lichaam

Door goed op de signalen van je lichaam te letten kom je eigenlijk al veel te weten over gezonde voeding. Wanneer je gezond eet voel je je eenvoudigweg energieker. Uitdagingen lijken minder groot en je hebt meer vertrouwen in jezelf. De kunst is om de signalen die je krijgt op de juiste manier te interpreteren. Denk er ook aan dat bewuste en gebalanceerde voeding alleen niet genoeg is voor een gezonde levensstijl. Een goede nachtrust is bijvoorbeeld onmisbaar. Net zoals momenten waarop je even aan niks hoeft te denken je tijd voor jezelf hebt. Je lichaam is in feite een complexe machine met allerlei benodigdheden. Met de nodige kennis en aandacht zorg jij ervoor dat deze machine optimaal functioneert zodat jij een gelukkig en gezond leven leidt.

Zorg goed voor jezelf!Hopelijk vond je deze blog weer nuttig. Heb je verder nog vragen over een gezonde levensstijl kun je mij altijd een berichtje sturen. 

Laatste berichten van Suzanne (alles zien)