Tegenwoordig hebben we het allemaal ontzettend druk. Druk met dingen die we vroeger niet eens deden, maar door de tijd van nu ‘moeten’ we enorm veel. Zo zijn we druk met werken, in contact blijven met onze vrienden, maar ook met ons leven delen op sociale media. Voor sommige mensen kan het zijn dat te veel druk stress veroorzaakt. Het is dan van belang goed naar jezelf te luisteren en te weten waar jij je goed bij voelt. Door rust te creëren in je hoofd heb je veel minder last van stress of social media pressure. Maar hoe doe je dat? Ik geef je wat tips.

Schrijf het op
Schrijf tijdens het ontbijt een lijstje met de dingen die je vandaag allemaal wilt doen. Of deze week, dat mag ook. Door dit te noteren is het uit je hoofd en ervaar je gelijk al wat minder stress. Kijk dan wat het belangrijkste is en denk ook na waar jij vrolijk van wordt. Zo kan een lijstje bijvoorbeeld bestaan uit sporten, werken, boodschappen doen, bijkletsen met een vriendin of dat ene recept maken dat je al zo lang wilt uitproberen. Kijk welke van de taken op het lijstje vandaag moeten gebeuren en welke ook best morgen kunnen. Word je blijer van bijkletsen met een vriendin of van een middagje kokkerellen met jezelf? Maak keuzes waar je je goed bij voelt.

Creëer rust in je huis
Een opgeruimd huis zorgt ook voor een rustiger gevoel in je hoofd. Loop dus eens een rondje in je huis en kijk welke dingen eigenlijk overbodig zijn. Zorg dat los slingerende tijdschriften en post netjes uit het zicht liggen, ruim je kasten eens goed op en breng spullen die je niet meer hoeft te hebben naar de kringloopwinkel. Je zal gelijk merken dat je op deze manier kalmer bent en minder afleiding om je heen hebt.

Minder sociale media
Soms kijken we wel twintig keer per dag even op Instagram of Facebook. Maar mis je ook wat als je even een dagje niet kijkt? Mensen die je echt nodig hebben kunnen je vaak ook op een andere manier contacten. Vooral bij het opstaan is het belangrijk met een calm mind de dag te beginnen. Maak dus een lekker ontbijt voor jezelf en lees bijvoorbeeld de krant in plaats van doelloos te scrollen door je Instagram-feed. Probeer eens één keer per dag te kijken of zelfs een dagje zonder sociale media te doen. Je zal merken dat je stresslevel enorm daalt en je meer tijd hebt voor andere dingen.

Mediteer
Voor sommigen kan mediteren enorm zweverig klinken, maar probeer het eens en je zal merken hoe fijn het is voor je lichaam. Door je dag te beginnen met een korte meditatie ervaar je gelijk al minder stress. Ik mediteer zelf vaak voor het slapengaan om even mijn geest tot rust te brengen. Op YouTube staan ontelbaar veel filmpjes die allemaal erg fijn zijn om te gebruiken, van meditatie om wakker te worden tot slaapmeditatie.

Wandel
Probeer elke dag minimaal een halfuurtje te wandelen, zonder enige afleiding van je telefoon. Ga dus niet wandelen en ondertussen naar je vrienden lopen appen. Wandel door een mooi stukje bos en geniet van de geluiden van de natuur. Als je een drukke dag hebt kun je bijvoorbeeld ook gewoon even naar de supermarkt wandelen. Wandelen zorgt voor meer rust in je hoofd en wanneer je wandelt zonder telefoon ben je erg mindful bezig. Vaak besef je dan ineens dat de buren de kozijnen geverfd hebben of dat er op de straathoek mooie rozen bloeien.

Eet puur en natuurlijk
Op een natuurlijke manier eten kan je geest ook enorm tot rust brengen. Door even geen suikers en onnatuurlijke toevoegingen in je voeding te gebruiken ontstaat er een stabielere bloedsuikerspiegel. Dat betekent dat je minder trek krijgt in zoetigheid en ook niet constant honger hebt. Eet elke dag voldoende granen, groenten, fruit, noten, zaden en peulvruchten. Zorg daarnaast voor voldoende vocht in je lichaam door veel water of thee te drinken. Kom in balans met jezelf en luister goed naar je lichaam. Heb je honger of gewoon zin in zoetigheid? Geef je lichaam wat het nodig heeft en houd het puur.

Lees
Doe een halfuur voor het slapengaan je telefoon en laptop weg en ga even lezen. Het maakt niet uit wat je leest, misschien een spannende thriller of een romantisch boek. Door te lezen in plaats van naar je beeldscherm te kijken komen je ogen meer tot rust, waardoor je makkelijker in slaap valt. Die telefoon komt morgen wel weer, een beetje tijd voor jezelf kan soms ook erg fijn zijn.

 Volg Dalí op | Facebook Instagram en haar blog

social