Naast je lichamelijke gezondheid is je mentale gezondheid ook heel belangrijk. Wat doe je als het even niet goed met je gaat? Mensen vinden het heel lastig om over hun mentale gezondheid te praten terwijl dit vaak wel helpt bij het herstel. Wat doe je als je al een tijdje niet zo lekker in je vel zit? Heb je misschien net even iets te veel meegemaakt? Het kan zijn dat je daardoor last hebt van sombere buien en negatieve gedachten. Je bent echt niet de enige! Ruim 800.000 mensen in Nederland hebben een depressie dus ook jongeren en jonge vrouwen. Houden sombere gedachten en deze symptomen langer dan 2 weken aan dan is het tijd om actie te ondernemen. Graag wil ik vandaag het het taboe rondom depressie doorbreken.
Ik zit vandaag samen met mijn zus op de bank en stel haar een aantal vragen over de periode in haar leven waarin het mentaal wat minder met haar ging.
Wat was het moment dat je besefte dat het niet goed met je ging?
Ik had een coachingsgesprek op het werk. De coach vroeg iets aan mij. Wat weet ik niet meer. Maar ze raakte een gevoelige snaar en ik kon alleen maar huilen. Zo huilen dat ik niet meer kon stoppen. Ik ben naar mijn ouders huis gereden. Draaide de sleutel in het slot, gooide mijn tas in de gang en duwde de tussendeur open en ik zei “Ik ben gebroken”.
Eigenlijk was dat moment al te ver?
Ja,dat klopt. Ik was een jaar geleden op mezelf gaan wonen. Dat was uiteindelijk heftiger dan ik gedacht had. Ik was vaak moe en deed van alles naast mijn werk. Moest vaak huilen, maar wuifde dat weg met hormonen, drukke dag op het werk, te veel gedaan.
Iedereen heeft toch altijd druk?
Haha ja. Tegenwoordig als je aan iemand vraagt: Hoe gaat het je met je? is het antwoord vaak: druk. Alsof als je het druk hebt dat het dan alleen goed met je gaat. Terwijl dat natuurlijk onzin is. Er is soms helemaal niks mis mee, om een dag niks te doen. Ik wilde gewoon graag met mijn neus overal bij zijn. Bang dat ik iets miste. Ik vind veel dingen gewoon heel leuk en houd van uitdagingen. Dus toen boekte ik een reis naar Vietnam om daar alleen te gaan backpacken.
En toen waren natuurlijk al je problemen opgelost?
Nee, toen begon het pas. Ik heb meerdere keren overwogen om de reis te annuleren en uiteindelijk heb ik doorgezet om deze reis te maken en bedacht me ik kijk daarna wel hoe ik me voel. Achteraf geen hele handige beslissing, want je neemt jezelf altijd mee. Ik voelde me daar niet fijn. Ik had vaak last van huilbuien en paniekaanvallen. Om mezelf te kalmeren nam ik elke avond een Gin-Tonic. Ik die eigenlijk helemaal niet van alcohol houdt. Drank is geen oplossing. Toen ik terugkwam heb ik de huisarts gebeld.
Wat zei de huisarts?
Ik ben langs gegaan op het spreekuur. Hij was erg begripvol en constateerde dat ik last had van psychische problemen. Hij adviseerde mij om eerst langs de praktijkondersteuner te gaan en daar te praten, omdat bij de psycholoog een lange wachtlijst was.
En toen begon het eigenlijk pas. In mijn omgeving vertelde ik het niet aan iedereen. Niet omdat ik mij schaamde, maar mensen weten gewoon niet hoe ze moeten reageren. Voor de buitenwereld kwam ik over als een vrolijk sterk iemand. Je kunt nog beter een been breken, want dan zien mensen dat er iets ‘mis’ met je is. Ik kreeg soms ook zulke idiote reacties.
Zoals?
Dat ik gewoon een vriend moest zoeken. Echt, als dat de oplossing was had ik er al lang een gezocht. Of ohh daar heb ik ook wel eens last van. Natuurlijk heeft iedereen weleens last van een dipje. En het leven is niet altijd leuk, maar die chaos in je hoofd is met geen pen te beschrijven. Het voelt heel eenzaam. Ook omdat niemand ziet hoe erg het is.
Wat kan je het beste doen als je vermoedt dat je zelf een depressie hebt?
Zoek informatie op over een depressie.Op de website Heyhelpt.nl kun je de symptomen vinden. En het allerbelangrijkste praat erover! Maak het bespreekbaar. Neem iemand in vertrouwen. Vertel dat het niet zo goed met je gaat. Het kan helpen om je gevoel op te schrijven en eventueel nog eens te lezen. Ook kan het helpen om contact te zoeken met online hulpverleners dit kan zelfs anoniem. Ook is het verstandig om contact op te nemen met je huisarts. Een expert die de situatie goed kan beoordelen. Het is een opluchting om je gevoel te uiten.
Had je veel steun ?
Ik heb veel steun aan mijn omgeving gehad. Naast de vele koppen thee en heel veel rondjes buiten lopen kan ik zeggen dat het echt heel goed met mij gaat.
Hoe kan iemand het je beste steunen?
Het fijnste is als mensen vragen hoe het met je gaat en daar ook later nog eens op terug komen. Dit, omdat ik het soms lastig vond om er zelf over te beginnen. Ook is het fijn als mensen je mee naar buiten nemen om een rondje te wandelen. Wat mensen vooral niet moeten doen is advies geven. Deze adviezen zijn goed bedoeld maar helpen niet.
Hoe zorg je ervoor dat je depressie onder controle blijft?
Structuur is heel belangrijk, zorg dat je gezond eet, op tijd naar bed gaat en elke dag een half uur beweegt. Blijf je grenzen bewaken. Zeg een keer een afspraak af en ga doen wat jij leuk vindt. Geef aan als het een dag iets minder met je gaat. En ja, er zijn soms nog dagen dat ik het iets minder vind maar dan ga ik naar bed en begin ik de volgende dag gewoon weer opnieuw.
Dank je wel Yvonne voor je openheid! Hopelijk helpt dit mensen over de drempel om vaker over hun depressie of depressieve gevoelens te praten.
Campagne Hey! Het is oké, maak depressie bespreekbaar
Op dinsdag 9 januari 2018 is het ministerie van VWS (Volksgezondheid) de campagne ‘Hey! Het is oké, maak depressie bespreekbaar’ gestart. Met deze campagne wil het ministerie van VWS het gesprek over depressie op gang brengen. De komende periode vinden verschillende activiteiten plaats om mensen te stimuleren met elkaar in gesprek te gaan. Zo wordt Moodcamp georganiseerd en dit vindt plaats op woensdag 7 februari 2018 op landgoed Mariënwaerdt in Beesd (Gelderland). Op Moodcamp vind je onder andere de Moodcamp Obstacle Run (2 km lang met zo’n 10 hindernissen). Elke hindernis staat symbool voor een symptoom dat je kunt ervaren als je een depressie hebt. Het gaat niet alleen om de hindernis, maar ook over het perspectief om er weer uit te komen. Hierdoor is iedere hindernis een conversatiestarter. Zowel voor iedereen die zelf een depressie of depressieve gevoelens heeft als mensen die iemand kennen met een depressie. Ook is er een binnenlocatie met een podium voor sprekers en aanvullende activiteiten. Je kunt je hier vanaf 15 januari aanmelden. Deelname aan Moodcamp is gratis.
‘In opdracht van de Rijksoverheid’
- Vegan pasta met champignons en walnoten - 11/05/2023
- Noodles met champignons - 08/05/2023
- Vegan kokosbollen - 27/04/2023
Wat een goed artikel! Knap dat je zus er zo open over praat. Zelf in het verleden last gehad van depressie en zit nu in een burnout wat ook wel iets gemeen heeft met depressie. Denk dat veel mensen er last van hebben maar er heen hulp voor zoeken. Zelf gelukkig altijd wel de stappen gezet die nodig waren. Mooie campagne ook, hoop dat het mensen minder alleen laat voelen zoiets.
Hoi Anouk, Dank je wel voor je fijne reactie.Ik ben ook supertrots op mijn zus. Er zijn ook heel veel mensen die een burn out / depressie hebben. Mijn inbox is ontploft. Veel sterkte met je herstel! Liefs, Suzanne
Wat moet je met die texst dat zij maar letters.jeoet het ents hebben in contact koomen mensen si best moeilijk maar dat moet je tog zelv doen en op iemand af stapendoe je ook niet nee mensen die depressief zijn niet die.zij.wel.nang voor André mensen ik hoop dat jullie het nu snapen
Ja ik praat voor mij zelf
Hoi Lucas, Ik denk dat het niet alleen maar letters zijn. Er zijn mensen die heel veel steun hebben gehad en over de drempel zijn gekomen om over dit lastige onderwerp te blijven praten. Vervelend dat jij het lastig vind om op mensen af te stappen. Je kunt ook anoniem contact opnemen met de Sensoor telefoon: https://www.sensoor.nl/ik-zoek-hulp-home/sensoor-telefoon.html hopelijk kan dat jou helpen. Ik wens je een fijne dag! Groetjes, Suzanne