Wij zijn tegenwoordig drukker dan ooit. Ken je dat? Het is 5 uur je bent klaar met werken en je krijgt een appje van je partner met de vraag: Wat eten we vandaag? Raak jij totaal in paniek. Wat moet je nu weer koken? Je wilt dat het gezond is maar ook dat de rest van het gezin het lekker vindt. Ooh en help je moet nog boodschappen doen. En eigenlijk wil je vanavond ook nog sporten.

Het avondeten moet wat mij betreft een moment zijn om te ontspannen. Bewust genieten van het lekkers wat er is gekookt en even een moment voor elkaar. Maar hoe zorg je ervoor dat het ook echt een fijn moment van de dag is?

Misschien heb je het al op mijn Instagram stories voorbij zien komen maar ik was vorige week samen met een aantal collega bloggers aanwezig bij het Food Talks event in Amsterdam en daar werd gepraat over dit onderwerp. Food Talks werd georganiseerd door HelloFresh. HelloFresh is één van de marktleiders op het gebied van maaltijdboxen, gezond eten en inspiratie. Vanuit die rol vinden zij het belangrijk om regelmatig kennis en onderzoek te delen over onderwerpen die te maken hebben met met gezond eten, koken en de avondmaaltijd. En aangezien het de missie van HelloFresh is om mensen met plezier aan tafel te krijgen, ging deze Food Talks over de rol en de waarde van het avondeten binnen het gezin.

Foodtalks - www.puursuzanne.nl

Samen met Annemieke van Eet het beter

Hoe belangrijk de avondmaaltijd is binnen Nederlandse huishoudens? Wij leiden een druk leven en uit hun onderzoek blijkt dat het avondeten als gezinsmoment hierdoor regelmatig in het geding komt. Tijdens het event werden de uitkomsten met ons gedeeld. En mochten wij daar met elkaar over discussiëren. Echt heel tof en inspirerend om hierbij aanwezig te zijn. Het zet mij ook altijd weer aan het denken. Hoe plan ik mijn avondmaaltijden en eet ik wel echt met aandacht?

Dit is de top 5 stressfactoren in gezinnen rond het avondeten:

  •            Bedenken wat te eten (inspiratie vinden) – 52%
  •            Een gerecht maken dat iedereen lust – 45%
  •            Het voorschotelen van een gezond gerecht met voldoende groenten – 36%
  •            De wekelijkse variatie tussen vlees/vis/vegetarisch – 28%
  •            Inschatten juiste hoeveelheden eten voor het gezin – 25%

Ik ben zelf erg geschrokken van deze cijfers. Het blijkt dat voor veel mensen het lastig is om een goede maaltijd op tafel te zetten. Ik vond dit zelf ook altijd lastig. Zeker toen ik net op mezelf woonde. Koken is niet meer iets wat je standaard op school leert. Het avondeten is bij mij nu het rustmoment van de dag. En ik kijk daar ook altijd naar uit. Laten we het maar niet over mijn lunch hebben want dat gebeurt regelmatig met mijn laptop ernaast ;-)

Mijn tips om stress te voorkomen bij het het avondeten:

  1.  Maak een weekplanning. Maak op zaterdag een weekmenu voor de gehele week zoek op mijn blog of internet een aantal lekkere recepten en maak daar een boodschappenlijstje bij. En doe de boodschappen dan ook diezelfde dag. Het scheelt doordeweeks een ritje naar de supermarkt.
  2.  Vind je dit teveel gedoe? HelloFresh neemt dit graag voor je uit handen. Zij bezorgen namelijk wanneer het jou uitkomt een maaltijdbox bij jou thuis, met verse ingrediënten en inspirerende recepten. Je kunt wekelijks kiezen uit 10 gerechten. Zo weet je zeker dat de recepten bij jou passen. Ook zitten er vegetarische opties bij.
  3. Eet aan tafel. Ik verbaas mij er echt over dat er mensen zijn die hun avondeten de bank eten. Hierdoor heb je echt geen aandacht voor je eten en je gezinsleden. En spreek vooraf een tijd af hoe laat je gaat eten. Zo was bij mij vroeger thuis de regel. Om 18.00 zit je aan tafel. Lukt dit niet dan laat je dit op tijd weten.  
  4. Oh, en zet de televisie uit tijdens het avondeten en leg ook even die smartphone weg zodat het echt een ontspannen moment is. Tijdens Food Talks kwam naar voren dat er veel mensen eten met hun smartphone aan tafel en dat dit toch als een stoorzender werd gezien.

Foodtalks - www.puursuzanne.nl

Samen met Anne van Anne Travel Foodie

 

Nu we het toch over HelloFresh hebben, wist je dat zij op 2 juli hun vijfjarig bestaan vieren met het Hello Food Festival? Het is een nieuw foodfestival tussen de appel-en de perenboomgaarden op het prachtige Landgoed de Olmenhorst in Lisserbroek. Je kunt er natuurlijk heel lekker eten maar er zijn ook mogelijkheden om workshops te volgen. Meer informatie? Bekijk de website www.hellofresh.nl/hellofoodfestival of bestel hier gelijk je kaartjes.

Hoeveel stress levert het avondeten jou op? En leg jij altijd je smartphone weg tijdens de avondmaaltijd?

*Deze blog is geschreven in samenwerking met HelloFresh. Lees hier mijn disclaimer. Foto 5 en 6 zijn gemaakt door ©Ilsoo van Dijk

Laatste berichten van Suzanne (alles zien)