Om fit te blijven is ook bewegen ontzettend belangrijk. Het betekent echt niet dat je vier keer in de week naar de sportschool hoeft te gaan. Kijk eens kritisch naar je eigen bewegingspatroon en bedenk hoe je dit kunt aanpassen. 

Het bewegingsadvies van de gezondheidsraad is: doe minstens 150 minuten per week aan matig intensieve inspanning, zoals wandelen en fietsen, verspreid over diverse dagen. Langer, vaker en/of intensiever bewegen geeft extra gezondheidsvoordeel. Doe minstens tweemaal per week spier- en botversterkende activiteiten, het liefst gecombineerd met balansoefeningen. Vandaag geef ik vier praktische tips om meer te bewegen. 

Gebruik een stappenteller

Een stappenteller kan je helpen om makkelijker jouw doelen te behalen. Heb je deze niet? En wil je geen geld uitgeven aan accessoires, maar draag je wel constant je iPhone 12 met je mee?  Gebruik dan de Gezondheids- app van Apple.

Deze staat standaard op de iPhone 12. Je geeft zelf aan welke data de app van de telefoon mag gebruiken, zoals van de ingebouwde stappenteller of de meting van je slaapkwaliteit. Dit kun je doen via de optie instellingen. 

Daarnaast kun je veel data van andere apps delen met deze app, zodat je overzicht hebt. Deze grafieken kun je per week, maand of jaar indelen om meer inzicht te geven in jouw bewegingspatroon.

Heb je jouw ingestelde doel gehaald, dan krijg je daar een melding van. De app laat je verschillende doelen vastleggen. Zo worden niet alleen je stappen bijgehouden, maar ook de aantal calorieën die je hebt verbrand, de hoeveelheid kilometers die je hebt afgelegd, hoeveel tijd je beweegt en hoeveel verdiepingen je hebt geklommen. Op deze manier krijg je inzicht in je bewegingspatroon en is het makkelijker om aan de beweegrichtlijnen te kunnen voldoen. 

Doe je boodschappen met de fiets of lopend

Je bent misschien geneigd om boodschappen met de auto te doen. Laat deze vaker staan. Ga lekker met de fiets of ga lopend. Dit kunt je natuurlijk ook doen voor andere momenten. Heb je afgesproken met vrienden? Ga er dan met de fiets naar toe. Kijk hoe jij je zoveel mogelijk lopen of fietsend kunt verplaatsen. Ga je toch met de auto? Parkeer je auto dan een stukje verder.

Maak het leuker met een podcast 

Als je jouw iPhone 12 bij je draagt. Kun je je wandeling natuurlijk ook leuker maken met een podcast. Zoek je favoriete podcast op en voor je het weet ben je zo een uur aan het wandelen. Geen zin in een podcast? Zet dan je favoriete muziek op. Maak een wandeling zo leuk en fijn mogelijk voor jezelf.

Haal koffie voor je collega’s

Werk je op kantoor? Haal dan vaker koffie of thee voor jouw collega’s. Naast dat je meer beweegt scoor je hier natuurlijk ook punten mee. Zorg dat je tijdens de lunchpauzes een wandeling maakt. En misschien een inkoppertje maar laat de lift lekker voor wat hij is. Ga met de trap. Ook als je een kantoorbaan hebt kun je gemakkelijk meer beweegmomenten creëren.

Zorg goed voor jezelf! Juist nu. Hopelijk heb je wat aan deze tips. Heb je verder nog vragen over een gezonde levensstijl kun je mij altijd een berichtje sturen. Wat helpt jou om voldoende te bewegen?

Laatste berichten van Suzanne (alles zien)