Eind december zei Dennis tegen mij: Suzanne, je moet echt minder vaak met je telefoon zitten. Ik vond dit niet leuk om te horen, maar ik wist dat hij gelijk had. Natuurlijk ben ik vaak online, omdat Puur Suzanne immers een online platform is. Dat is helemaal niet erg, maar ik kan met minder online zijn ook hetzelfde doel bereiken.

Maar het is toch nodig om elke avond met mijn telefoon op de bank te zitten? Natuurlijk niet! Ik ga het daarom dit jaar anders doen. Ik wil minderen met mijn telefoon, maar hoe pak ik dat aan? Ik lees regelmatig over een digitale detox. Maar met een detox is mijn “probleem” niet opgelost.

Wat is een digitale detox?

Je ontkoppeld jezelf een aantal dagen van  digitale media. Geen mobiele telefoon, geen internet, geen social media, geen sms, geen tv en geen WiFi. En ik heb zelf altijd het idee dat je daarna weer vrolijk verder gaat. Dus nee ik ga hier niet voor een digitale detox. Ik wil gewoon minderen en duidelijker de tijd afbakenen.

Hoe ga ik minder online zijn?

Volgens een Brits marktonderzoek zouden mensen gemiddeld 221 keer per dag hun telefoon checken. Ik schrok heel erg van dit aantal en wilde het niet geloven. Ik  heb daarom de app checky gedownload deze app houdt precies bij hoe vaak jij je telefoon checkt op een dag. Je kunt dit natuurlijk ook bijhouden door gewoon te turfen. De eerste dag stond bij mij de teller op 122. Dus toch een stuk minder dan dat onderzoek zou constateren maar het is nog steeds heel erg veel! Duidelijk er moet iets veranderen.

Wat heb ik veranderd om minder online te zijn?

Het online magazine Holistik kondigde aan dat zij in 2017 op vrijdag geen artikelen meer zullen plaatsen. Hoe kunnen we in vredesnaam schrijven over rust, balans en ontspanning als we zelf 7 dagen per week aan het werk zijn? Vanuit die gedachte hebben we besloten om met ingang van 2017 geen artikelen meer te plaatsen op vrijdag. Zij noemen dit Post Free Friday.

Ik dacht gelijk wat een tof idee. Maar voor mij werkt de vrijdag niet. Ik vind dit een fijne dag om te werken. Ik heb daarom besloten dat ik op zaterdag geen artikelen meer online zet en ook niks meer op Facebook inplan. Jullie kunnen natuurlijk gewoon op mijn website, maar het geeft mij veel meer rust. Als er nieuwe blog online komt wil ik die altijd delen op Facebook en Instagram. Ik voel altijd de drang om dit te checken. Nu ik bewust een dag in het weekend geen nieuwe artikelen deel voel ik meer rust. Inmiddels zijn er twee zaterdagen voorbij en ik kan je nu al zeggen dat ik het een groot succes vindt. De zaterdag is nu echt een vrije dag voor mij.

s’Avonds na 9 uur leg ik mijn telefoon neer en kijk ik nog een serie op Netflix of lees ik een boek. Ik heb mezelf voor 2017 een doel gesteld: Meer boeken lezen.

 Ik vind boeken lezen super fijn maar ik maak er te weinig tijd voor. Mijn doel om meer boeken te lezen heb ik concreet gemaakt. Ik wil dit jaar minstens 10 boeken lezen. Ik ben al de goede weg. De eerste twee boeken heb ik al uitgelezen.

offline is the new luxury - www.puursuzanne.nl

Wat doe jij om minder online te zijn?

Ben jij je er bewust van hoe vaak jij je telefoon checkt? Installeer de app check. Deze app houdt precies bij hoe vaak jij je telefoon checkt. Ik ben benieuwd of jij net zo schrikt als ik deed.

Volg je Puur Suzanne al via Facebook,Instagram of Pinterest? Ik zou het leuk vinden om jou daar ook te zien.

Laatste berichten van Suzanne (alles zien)