Je kunt niet meer energie uitgeven dan dat je kan produceren.

Ik citeer de woorden letterlijk uit de Urban Monnik geschreven door Pedram Shojai. Het is zo waar die woorden. Ik merk het bij mijzelf ook. Afgelopen zaterdag ging ik gezellig ontbijten met een vriendin, daarna gingen we ook nog even een rondje door de stad. Toen ik thuis was ging ik direct boodschappen doen om vervolgens met mijn moeder nog even kleding te shoppen. Toen ik thuis was was ik moe. Dat vond ik gek, maar ik had voordat ik ging ontbijten ook nog even de administratie gedaan van mijn ‘eigen bedrijf’.  Zo gek was het dus niet dat ik gewoon moe was.
Die avond zou ik nog langs gaan bij een vriendin, ik heb het maar afgezegd. Ik had mijn dag gewoon te vol gepland.
Soms ben je gewoon moe, ook al heb je niet eens heel veel gedaan. Dan moet je luisteren naar je lichaam, als je het koud hebt trek je toch ook een trui aan of zet je de verwarming een stukje hoger? Tenminste ik wel dus dat is hetzelfde met moeheid.

Alleen zien we moeheid soms als zwakte en dat slaat eigenlijk helemaal nergens op. Je kan wel door blijven gaan, maar dan komt je lichaam nooit goed in balans. Dat is ook wat er in dit boek staat. Ik heb het boek zeker een half jaar geleden gekregen. Iedere keer lees ik er een stukje uit en leg ik het weer in mijn boekenmandje terug. Hij lijkt nog wel nieuw alsof niemand hem ooit heeft aangeraakt. Maar dat is niet waar. Zo af en toe pak ik het en lees ik er een hoofdstuk uit en probeer wat met zijn tips te doen. Het liefst zou ik met jou het hele boek willen doornemen, maar dat gaat gewoon niet. Het is winter en de moeheid heerst bij iedereen. De natuur is winterslaap en daarom deel ik graag met jou het hoofdstuk moeheid.

Kom in de beweging
Je lichaam is een grote energiebron en energie moet bewegen. Tegenwoordig zit het grootste gedeelte van de mensheid op een stoel achter een bureau. Haha ik nu op de bank, terwijl ik dat typ. Vroeger waren we veel meer in beweging en deden we lichamelijk werk. Op een of andere manier heeft de maatschappij besloten dat buiten werken niet chique is. Terwijl buiten werken juist de totale workout is. Juist je handen vies maken, zorgt voor goede en meer energie. De hindoes noemen het zelfs karma yoga. Breng je lichaam dus meer in beweging en dan bedoel ik niet alleen naar de sportschool gaan.

Chillen mag
Sta je zelf toe om even te ontspannen. In je pauze, na je werk of gewoon heel even tijdens je werk, omdat je even vast zit. Al is het maar vijf minuten je ogen sluiten. Ontspanning is in de westerse maatschappij falen. We moeten altijd maar van alles, behalve niks doen. Dus nu zeg ik dat je lievelingslied op moet zetten even lekker gaat zitten. Leg je telefoon weg en luister naar wat je hoort. Ja dat moet van mij, ook al moet je van de urban monnik helemaal niets ;-)

Kijk verder
Iedereen deelt zijn mening, ook al wordt er helemaal niet naar de mening gevraagd. Dat is in de politiek, op het werk, producten die je koopt, tijdens een tv-programma. Overal eigenlijk, dat zien we allemaal, maar wat we eigenlijk niet zien is:
Is het besmettelijke mentale virus onder deze mensen rondwaait en waar vele mee geinfecteerd zijn. Nu hoor ik je denken, wat bedoel je. De Urban Monnik geeft hierin een aantal voorbeelden:

  • Wij houden van iedereen en oordelen niet, maar zwarte mensen zitten achterin de bus.
  • Wij beroemen ons op vrijheid van meningsuiting en burgerrechten, maar stemmen tegen deze dingen, omdat onze bazen het er niet mee eens zijn.
  • We vertellen het nieuws zoals het is en hebben nooit een mening of een belang in het verhaal – hoewel we wel in handen zijn van een belanghebbende partij.

Let op! bovenstaande heb ik uit het boek geciteerd.
Net zoals iedereen mogen we vinden wat we vinden, waar ik vooral benieuwd naar ben is wat jij hier van vindt. Misschien zet het je zelfs wel aan het denken, waarom mensen die dingen zeggen of doen en waar je misschien zelf ook een beetje in mee gaat.

Het boek behandelt allerlei onderdelen van het leven en wat ons menselijke lichaam ons te vertellen heeft. Daarnaast laat het je ook nadenken over dingen. Het is geen boek om in een teug uit te lezen. Maar juist om er af en toe een hoofdstuk uit te pakken en die te lezen, ook al doe je er niet direct iets mee. Ik merk zelf dat ik dat ik er onbewust toch steeds meer mee doe. Als mijn vader of broer dit blog zouden lezen weet ik al wat ze zeggen, oh gewoon zoals ik leef? Ja pap en broer, een beetje zoals jullie. Want zij zijn eigenlijk al kleine urban monniken.

De Urban Monnik is geschreven door Pedram Shojai

*Het boek de Urban Monnik heb ik ontvangen van uitgeverij Unieboek | Het spectrum. Lees hier mijn disclaimer

social
Laatste berichten van Yvonne (alles zien)