Gezond leven en lekker veel energie hebben. Willen we dat niet allemaal? Ik wil het wel, maar toch staat er altijd wel weer een of ander smoesje klaar. Of ‘stond’, moet ik zeggen. Want ik had al zo hard gewerkt, ik had hoofdpijn, of het was te donker of te nat buiten. Ja, ik ben lui… Maar een aantal maanden terug ben ik het hardlopen toch weer serieus gaan oppakken. Vooral omdat ik voor mezelf ging beginnen. Want de hele dag als een zak aardappels op de bank liggen, daarmee komt er geen brood op de plank. En een energieloze zzp’er zou ik zelf niet graag inhuren…

Stap voor stap

Hardloopschoenen aan en aan de bak dus! Ik ren nu minimaal 2x per week en daarnaast doe ik een vaste avond per week aan spinning. Dat hardlopen doe ik trouwens gewoon met een podcast. Meestal met een oldskool iPod, maar als ik een foto of filmpje wil maken dan neem ik mijn iPhone 8 mee. De regensmoes kan ik daarmee trouwens niet gebruiken, want hij is waterdicht… Daarnaast let ik op dat ik genoeg beweeg per dag. Als het kan dan ga ik met de trap, in plaats van de lift. Ik stap een halte eerder uit als ik met het OV reis. En ga binnen een straal van 5 km met de fiets, in plaats van met de auto.

Nog niet genoeg

Toch merkte ik dat ik ondanks het sporten nog niet altijd genoeg energie had. En dat ik ook nog vaak aan het snaaien was. Een koekje hier, een crackertje daar. Eigenlijk at ik de hele dag door. En dat kreeg ik ook regelmatig van mensen te horen. “Jij bent echt altijd aan het eten!” Ik wist dat Suzanne natuurvoeding had gestudeerd, dus vroeg haar om advies. Drie dagen noteerde ik alles wat ik at. Dat hoefde gelukkig niet op de gram nauwkeurig, maar wel gecategoriseerd in ontbijt, lunch, diner en tussendoortjes. Gewoon makkelijk met Google docs op mijn iPhone 8 en laptop. Suzannes conclusie was dat mijn ontbijt niet voedzaam genoeg was. En ik al die jaren maar denken dat twee volkoren boterhammen met kaas een goed ontbijt was! Niet dus… De boterhammen met kaas heb ik nu ingeruild voor o.a. havermout met rozijnen, een appel en wat ongebrande en ongezouten noten. En ja hoor, ik voel me een stuk energieker en snack minder. Ik merk zelfs dat ik bij het nemen van de laatste happen al vol zit.

Fris starten

Koud afdouchen helpt trouwens ook voor meer energie. Die kou was in het begin aardig slikken, maar ik merk nu dat het tintelende gevoel op mijn huid me energie geeft en me scherp maakt ‘s ochtends. Ook goed voor je huid, trouwens! Hoe wetenschappelijk onderbouwd dat is, weet ik niet. Maar ik weet wel dat het bij veel mensen helpt. En ook al zou het een placebo-effect zijn, als jij er wat aan hebt is het toch goed? Zou jij koud durven douchen, of doe je het al? :-)

Spring!

Als ik tussendoor inzak, dan ga ik even 20 seconden springen en gooi ik mijn armen in de lucht. Dat geeft me ook energie. Deuntje op mijn iPhone 8 aan en gaan. Ik raad het je aan om dat eens te proberen. Zou alle vergaderingen ook een stuk leuker maken trouwens.

Nu is de kunst om het vol te houden. Nee, dat laat ik niet aan het lot over. Ik ga er gewoon voor zorgen dat het lukt, want ik wil graag gezond blijven en goed sporten voorkomt bij mij akelige migraine. Wat zou jij kunnen veranderen in je leven om gezonder en energieker te worden? Ik ben benieuwd!

Dit artikel is geschreven door Tom.