Een onderwerp waar ik al heel lang over wilde schrijven maar steeds uitstelde: de menstruatiecup. Er was altijd iets wat mij tegen hield om zo’n cup te gebruiken. Maar waarom eigenlijk? Misschien omdat tampons en maandverband “de norm” zijn? Twee maanden geleden heb ik voor het eerst een menstruatiecup getest. Ik vond het de hoogste tijd om mijn ervaring met jou vandaag te delen.

Wat is een menstruatiecup?

Een menstruatiecup gebruik je in plaats van tampons en maandverband. Het is  een cupje met daar aan een klein steeltje. Je plaats deze cup tijdens je menstruatie in je vagina. De cup vangt het menstruatiebloed op.

Ik heb zelf de cup van OrganiCup getest. Deze is gemaakt van 100% zacht medisch goedgekeurde siliconen en is daarmee vrij van chemicaliën. De cup is beschikbaar in twee maten: A (als je niet vaginaal bent bevallen) en B (als je wel vaginaal bent bevallen).

Je kunt de OrganiCup wel tot 12 uur dragen (hangt natuurlijk wel af van de heftigheid van je menstruatie). Tussendoor hoef je de cup niet te legen en ook hoef je hem er niet uit te halen als je naar het toilet gaat. Je leegt de cup twee tot vier per dag in het toilet. En daarna spoel je hem goed om met water, eventueel met nog wat speciale zeep. Ook zijn er speciale doekjes te koop die mee kan nemen voor onderweg, zodat je zeker weet je dat de cup schoon kan maken. Aan het eind van de menstruatie moet je de cup even uitkoken, zodat de cup goed ontsmet is.

organic cup - www.puursuzanne.nl

Hoe breng je de cup in?

Haha, dat was het eerste wat ik mij afvroeg toen ik de cup in mijn handen had. Hij is namelijk best wel groot. Je moet de cup dus eerst vouwen voordat je deze inbrengt. Op deze manier is de cup niet veel breder dan een tampon. Eenmaal ingebracht, klapt hij weer terug in zijn oorspronkelijke vorm; daarbij ontstaat een licht vacuüm dat ervoor zorgt dat het bloed opgevangen wordt en dat je niet doorlekt.

Op Youtube staan handige filmpjes waarin de verschillende vouwtechnieken worden uitgelegd. En, ja dan is het toch echt even kijken wat voor jou het fijnste werkt. De eerste keer vond ik het wel wat ongemakkelijk. En dacht dat het niet zou werken. Wat belangrijk is, is dat je echt goed ontspannen bent en je er de tijd voor neemt. Oefening baart kunst!

organicup -www.puursuzanne.nl

Wat zijn de voordelen van een menstruatiecup?
  • Het is minder belastend voor het milieu, want je hebt geen afval. Je gebruikt de cup iedere maand opnieuw en de cup gaat jaren mee.
  • Je kunt de cup 12 uur inhouden, dat echt veel langer is, dan een tampon. Dit geeft mij veel meer rust. Je hoeft je niet heel de dag druk te maken wanneer je een tampon moet vervangen. En je druk te maken dat je doorlekt. Jep, dat gebeurde mij met tampons regelmatig.
  • Het is een gezonder alternatief is voor je lichaam omdat het je natuurlijke balans niet verstoort. De cup vangt namelijk het bloed op. Een tampon absorbeert het menstruatie bloed, maar dat niet alleen, maar ook natuurlijke vaginale afscheiding. Je vaginale slijmvlies droog hierdoor uit. Hierdoor heb je meer kans op irritaties.
  • De cup is voordeliger dan tampons, na 6 maanden heb je de kosten van de cup er al uit. Hoe fijn is dat?

Er zijn ook zeker nadelen aan de cup. Het inbrengen en het eruit halen is namelijk even oefenen. En zeker in het begin is het echt geen pretje. Na, ja dat vond ik. Het voelde niet prettig en wist niet helemaal, wat de handigste manier was om de cup in te brengen. Gelukkig, is dat een kwestie van tijd. Ik gebruik de cup nu twee maanden en het gaat steeds makkelijker.

<a href=”https://partner.bol.com/click/click?p=2&t=url&s=26556&f=TXL&url=https%3A%2F%2Fwww.bol.com%2Fnl%2Fs%2Forganicup%2F&name=Zoekresultaten%20voor%20’organicup'”>Zoekresultaten voor ‘organicup'</a>

Mijn tips voor het gebruiken van een menstruatiecup:
  • Bekijk eerst de instructie video, zodat je weet op welke manieren je de cup kunt vouwen. Ik vind het zelf handig om de cup zittend op het toilet in te brengen en de 7- vouw te gebruiken. Je vouwt 1 kant naar beneden.
  • Lees  vooraf  goed de gebruiksaanwijzing die je bij de cup geleverd krijgt.
  • Test de cup al een paar keer voordat je ongesteld bent. Je hebt dan nog geen buikpijn en scheelt wat geklieder met bloed.
  • Breng de cup thuis in, en doe dit niet in een openbaar toilet voor de eerste keer. Thuis ben je vaak veel meer ontspannen. Je kunt voor het inbrengen ook even een warme douche nemen.
  • Houd de cup voor het inbrengen onder de warme kraan, hierdoor gaat het inbrengen een stuk gemakkelijker.
  • Let op met het eruit halen dat je niet aan het steeltje gaat trekken, ja dit doet gewoon echt pijn. Waar je moet voor zorgen is dat je het vacuüm verbreekt. Dit door je door de onderkant van de cup te pakken en zachtjes te knijpen in de bodem van de cup.

Het duurde even maar ik nu echt zeggen, ik ben om! Ik zag er ook echt tegenop maar zou nu echt tegen elke vrouw willen zeggen: Geef het een kans!

De OrganiCup bestel je gemakkelijk online! Zou jij een menstruatiecup gebruiken? Mocht jij vragen hebben over de cup, laat dan hieronder een reactie achter of stuur mij een privé berichtje.

Volg je mij al via Facebook,Instagram of Pinterest? Ik zou het leuk vinden om jou daar ook te zien. 

*Deze blog is geschreven in samenwerking met Organicup. Lees hier mijn disclaimer.

Laatste berichten van Suzanne (alles zien)