In de rush van de dag vergeten we bijna te ademen en dat mag je eigenlijk bijna letterlijk nemen. We stressen ons met z’n allen helemaal suf en dat is ook niet verwonderlijk. We leven in een gejaagde maatschappij: werk, school, druk verkeer, dag in dag uit razen we door het leven. Hoe lang is het geleden dat jij nog eens even een momentje voor jezelf hebt genomen?

Kleine stemmetjes in je hoofd

Veel aan je hoofd? Vooral dan is je focus verplaatsen naar het nu een wonderbaarlijke kunst. Want in veel situaties zit stress of anxiety meer in je hoofd dan dat het een werkelijke blokkade vormt in je dagdagelijkse leven. Dat malende “wat als er dit of dat?” stemmetje behoedt je soms tegen het maken van foute keuzes, maar soms moet dat stemmetje ook gewoon zwijgen zodat jij je rust hebt en gewoon kan genieten van je leven. Dat klinkt allemaal heel fijn, maar hoe doe je dat nu?

Rushen is een no-go

Zorg dat je je niet moet haasten. Hoewel afleiding zeker kan helpen, zorg je er best voor dat je niet nog meer stress krijgt. Het begint allemaal met regelmaat inlassen. Dezelfde tijd bed in, en ook zelfde tijd er weer uit. Duty calls en je moet ‘s ochtends naar je werk? Zorg dan dat je op tijd opstaat zodat je niet moet rushen. Haast en spoed is zelden goed! Er zit iets in, in die oude gezegden, geloof me maar. Te vaak rushen en haasten geeft je het gevoel dat je geleefd wordt, van de ene verplichting naar de andere en dat is vanzelfsprekend echt geen leven. Dus doe het wat kalmer aan in de ochtend, neem je tijd voor die kop douwe egberts en een kom muesli met yoghurt en fruit en ervaar zelf de positieve effecten op je gemoedsrust. Ook kunnen mediteren of yoga je helpen bij het even stilstaan en tot rust komen.

Leer weer genieten van de kleine dingetjes in het leven

Het leven zit vol kleine dagdagelijkse zintuigelijke verwenmomentjes, je moet er enkel wel bewust bij stilstaan. De geur van lekkere koffie, verse bloemen of van de vallende bladeren tijdens een wandeling in de herfst bijvoorbeeld. Het zijn allemaal kleine dingetjes waar je even een momentje voor kan nemen om van te genieten, bewust. Ervaar die slok lavazza koffie eens echt, wat ruik je? Wat proef je? Voel de warmte van de koffie door je lichaam heen gaan. Mindful koffiedrinken, heet dat. Combineer dat lekkere kopje koffie met een streepje ochtendzon door de gordijnen en mijn dag is goed begonnen. Of het nu warm of koud is, winter of zomer. Licht maakt gelukkig.

Als je elke dag wat bewuster kijkt daar de mooie, kleine dingen rondom je, creëer je een gewoonte, een mooie manier om af en toe te ontsnappen aan die rush en weer tot jezelf te komen.

Hopelijk helpen deze tips je om wat vaker in het nu te leven! 

Laatste berichten van Suzanne (alles zien)