Overstappen naar natuurlijke haarverzorging is voor velen lastig. Vooral als je gewend bent aan het gebruik van synthetische shampoos en conditioners. De overstap is echter net zo belangrijk als wijzigingen aanbrengen op andere gebieden van je huidverzorging en beauty routine.  Er is geen volgorde wanneer het om de huid op je gezicht of lichaam of om je hoofdhuid gaat. Ieder stukje huid heeft de kracht om alles wat je erop aanbrengt te absorberen. Chemische stoffen uit je haarverzorgingsproducten worden ook via de huid in het lichaam opgenomen. Hierdoor krijg je opbouw van stoffen in het lichaam die niet in het voordeel van je gezondheid werken.Om het beste uit natuurlijke haarverzorging te halen, is het belangrijk dat je begrijpt hoe verschillende producten werken.

Hoe werken verschillende haarverzorgingsproducten?

Shampoo: Zoals de meesten van ons weten, is het doel van een shampoo het verwijderen van vuil van het haar. Wat sommigen  van ons niet realiseren is dat dit ‘vuil’ een combinatie bevat van viezigheid, stof, resten van haarproducten en natuurlijke lichaamsafscheidingen.

Een goede shampoo wast het vuil en vet van het haar zonder de natuurlijke vetten en oliën van het haar te verwijderen. Dit zorgt voor droog en bros haar. Het is de toegevoegde waarde van een surfactant of ook wel oppervlakte-actieve stof om dit te doen. De meeste doen dit door hun schuimende werking, zoals een wasmiddel. Het probleem is dat de meeste oppervlakte-actieve stoffen synthetisch geproduceerd worden, hoewel ze vaak gebaseerd zijn op een natuurlijk materiaal zoals palmolie of kokosolie.

Het alternatief voor een synthetische oppervlakte-actieve stof is het gebruik van een compleet natuurlijk zeep-gebaseerd product, dat het haar en de hoofdhuid voorledig stript van zijn natuurlijke oliën, waardoor het haar slap en beschadigd achterblijft. Dus wat te doen? Wassen met shampoo moet een mild en zacht proces zijn, waardoor het haar wordt beschermd zonder dat het gestript wordt van zijn essentiële oliën. Er zitten nadelen aan zowel synthetische als natuurlijke producten.

Bij Nourished Nederland tackelen we dit dilemma door producten te kiezen die de best mogelijke compromis sluiten. Onze haarproducten gebruiken de meest zachte, natuurlijk oppervlakte-actieve stoffen, in evenwicht gebracht met natuurlijke oliën om ervoor te zorgen dat je haar schoon is. Maar om er ook voor zorgen dat je haar gezond, zacht en sterk is en zijn natuurlijke glans behoudt.

Conditioner: Nadat je jezelf met shampoo hebt ingezeept en deze hebt uitgespoeld, is je haar schoon maar bevat ook minder natuurlijke oliën dan wenselijk. Het is de taak van een conditioner/ hydratant om deze te vervangen. Om vele redenen is het gemakkelijker om een 100% natuurlijke conditioneren te maken.

Haar is voornamelijk opgebouwd uit het eiwit genaamd Keratine, dat negatief geladen aminozuren bevat. De meeste conditioners bevatten kationische oppervlakte-actieve stoffen, met positief geladen deeltjes, deze binden aan de negatief geladen keratine. Met name wanneer er schade aan het haar is wat resulteert in een toename van negatief geladen eiwitten. Het is als een chemische romance, het negatief geladen beschadigde keratine molecuul trekt de positief geladen kationische oppervlakteactieve stof aan. Die de gebroken deeltjes en spleten vult, wat resulteert in ‘gezonder’ haar.

De conditioners van Nourished Nederland bevatten natuurlijke alternatieven voor kationische oppervlakteactieve stoffen, waaronder:

  • Avocado-, lijnzaad- en jojoba-oliën,
  • Shea en mango-butter
  • evenals Panthenol (pro-vitamine B5) en Tocoferol (Vitamine E).

Met deze natuurlijke ingrediënten bereik je dezelfde resultaten als met conventionele, synthetische ingrediënten: gladder, sterker, gezonder uitziend haar.

Is overstappen op natuurlijke haarverzorging belangrijk?

Ja! Er zijn zoveel voordelen aan het overstappen naar natuurlijke haarverzorging, waaronder:

  • Verminderde blootstelling aan potentiele schadelijke chemicaliën/ toxinen zoals natriumlauriersulfaat, polysorbaten, synthetische geurstoffen, vaseline, triclosan, propylene-glycol (antivries), olefin sulfonate (kerosine)
  • Veel minder kans op huidirritatie en allergische reacties. Natuurlijke haarverzorgingsproducten zijn geschikt voor de meeste huidtypen dus ook voor gevoelige huidtypen.
  •  Milieuvriendelijk. Natuurlijke ingrediënten zijn biologisch afbreekbaar. Wat betekent dat er geen chemicaliën/ gifstoffen in de waterwegen en stortplaatsen wordt opgebouwd. De haarverzorging van Nourished Nederland gebruikt 100% recyclebare verpakkingen en plantaardige inkt gemaakt van groenten. Hoe gaaf is dat?

Nieuwsgierig naar onze mooie natuurlijke haarlijn van Sans[ceuticals]? Bekijk deze hier.

Natuurlijke haarverzorging - www.puursuzanne.nl

Love & Sunshine,

Floor en Erin.

Ben jij al overgestapt op natuurlijke haarverzorging? 

En volg ons op Facebook en Instagram voor meer tips en informatie. 

Erin & Floor

Bloggen maandelijks over Natuurlijke Beauty en Cosmeticaproducten | Australië & Nederland | Entrepreneurs | Gek op alles Natuurlijk | Team: www.nourishednederland.nl | Dé Online shop voor natuurlijke huidverzorgingsproducten | Te volgen op FB & Instagram /NourishedNederland | Our Passion is Our Gift to YOU!