De diëtisten achter het plantaardige Schijf for Life voedingsadvies lanceren een gratis app. Via een checklist kunnen mensen bijhouden in hoeverre ze volgens de Schijf for Life eten. De Schijf for Life app gaat de concurrentie aan met de Eetmeter app van het Voedingscentrum. De diëtisten willen met de app bijdragen aan de volksgezondheid.

Bewust geen aandacht voor calorieën

De helft van de Nederlanders heeft overgewicht en men eet gemiddeld veel ongezond voedsel. Kleine porties en minder eten is een veelgehoord advies. De Eetmeter van het Voedingscentrum sluit hierop aan door te tonen hoeveel calorieën men eet.

De Schijf for Life app geeft bewust geen calorieën weer. In de app kunnen mensen aanvinken of ze voedsel uit de Schijf for Life eten en hoeveel ze daarvan eten. De initiatiefnemers verleggen in tegenstelling tot het Voedingscentrum de aandacht van calorieën naar de meest gezonde voedingsmiddelen en hoeveel men daarvan eet.

Veel groenten en fruit

De Schijf for Life app raadt bijvoorbeeld tenminste 600 gram groente en fruit, 90 gram volkoren granen en 160 gram peulvruchten per dag aan. “Wij mensen hebben van nature een grote eetlust. Die hoeven we niet te onderdrukken: eet vooral grote porties als je daarvan houdt, maar dan wel van onbewerkte, gezonde plantaardige voeding. Deze hebben een lage caloriedichtheid en hoge voedingsstoffendichtheid, waardoor er niet zo snel sprake is van overconsumptie. Oftewel: je kunt prima grote porties eten en tegelijkertijd makkelijk een gezond gewicht bereiken of behouden.”, legt diëtist Lobke Faasen uit.

Faasen legde de basis voor de adviezen. “De Eetmeter-app van het Voedingscentrum legt veel focus op hoeveel calorieën je eet, en minder op of je gezonde voeding eet. In deze wereld vol overvloedig voedselaanbod kan je beter heel helder zijn over wat gezonde voeding is en aanraden om daar zoveel mogelijk van te eten. Dat zie je in onze Schijf for Life app. Wij dagen mensen uit om op een dag zoveel mogelijk producten uit de app te eten.”

De Schijf for Life app is gratis te downloaden in Google Play en de Apple App Store. Op SchijfforLife.nl vind je de onderbouwing van de adviezen.

Schijf for life app

Op zoek naar  gezonde recepten die passen binnen de schijf for life? Bestel hier mijn boek met meer dan 70 makkelijke en gezonde plantaardige recepten.

Laatste berichten van Suzanne (alles zien)