Duurzaamheid, een belangrijk thema waar in diverse media gelukkig steeds meer aandacht aan wordt besteed. Dit jaar wil ik mijzelf hier nog meer in verdiepen en voor zover mogelijk mijn steentje bijdragen. Je kunt namelijk op zoveel gebieden een duurzame keuze maken. Ook bij het kiezen van een nieuwe smartphone. Mijn iPhone is namelijk aan vervanging toe. Hoe schaf ik zo duurzaam mogelijk een nieuwe iPhone aan? Ik ging op onderzoek uit.

Ga voor Refurbished

Heb je er namelijk wel eens gedacht om een refurbished iPhone aan te schaffen? Refurbished laat zich in het Nederlands omschrijven als ‘gerenoveerd’. Deze smartphones zijn dus al eens gebruikt. Maar voordat ze opnieuw verkocht worden, zijn deze eerst opgeknapt en opgepoetst. De toestellen worden waar nodig voorzien van nieuwe onderdelen. Daarbij kun je denken aan een accu of een nieuw scherm. Refurbished is daarom niet hetzelfde als tweedehands. Refurbished apparaten worden op belangrijke punten nagekeken, eventueel opgeknapt en uitgebreid getest. De kwaliteit is vergelijkbaar met een nieuw product. En daarnaast heb je ook garantie op je refurbished smartphone en dat is niet het geval als je een tweedehands smartphone koopt.

Ook een voordeel is dat een refurbished iPhone je geld bespaart. Refurbished smartphones zijn namelijk een stuk goedkoper. Met het aanschaffen van een refurbished product maak je dus een duurzamere keuze en het is ook nog eens fijn voor je portemonnee. Klinkt goed toch?

Vergelijk de duurzaamheid van verschillende telefoonaanbieders

Ga je toch liever voor een nieuwe iPhone bij KPN? Ook als je voor een nieuwe smartphone gaat kun je een duurzamere keuze maken.Hoe doe je dat? Bekijk daarvoor eens de website van Rank a Brand. Hier kun je checken of jouw telefoonaanbieder duurzaam bezig is.

Van A-label tot E-label

Rank a Brand heeft ruim 700 merken beoordeeld. Ieder merk wordt beoordeeld op gevolgen voor klimaat en milieu, arbeidsomstandigheden en transparantie. Gebaseerd op scores op diverse criteria krijgt het merk een label variërend van een A-label (beste merken, 75-100% van de maximale score) tot een E-label (slechtste merken, minder dan 15% van de maximale score). Ga het liefst voor een aanbieder met een A- of B-label.

Ook kun je deze vergelijking natuurlijk maken voor de aanbieders van de smartphone die jij wilt kopen. En als je een nieuwe iPhone koopt, zorg er dan wel voor dat jij je oude inlevert of eventueel verkoopt. Hierdoor wordt het afval verminderd en krijgt jouw smartphone een tweede leven. En waarschijnlijk hou je er ook nog een leuk bedrag aan over.

Heb jij er weleens over nagedacht hoe je op een duurzamere manier een smartphone kan aanschaffen?

Dit is een samenwerking. 

Foto’s zijn gemaakt door: YvonNetwork

Laatste berichten van Suzanne (alles zien)