Duurzaamheid, een belangrijk thema waar gelukkig steeds meer aandacht voor is. Dit jaar wil ik mijzelf hier nog meer in verdiepen en voor zover mogelijk mijn steentje bijdragen aan een mooiere en groenere wereld. Je kunt namelijk op zoveel gebieden een duurzame keuze maken. Ik vind het zelf belangrijk om mijn afval te verminderenen om alleen aan te schaffen wat ik echt nodig heb. Ook bij het kiezen van een nieuwe smartphone kun je kijken wat de duurzaamste keuze is. Is het wel nodig om elke twee jaar als je abonnement verloopt een nieuwe smartphone aan te schaffen? Of kan ik nog een jaartje mijn “oude” smartphone gebruiken.

Stap over op sim only

Het is duurzamer om zo lang mogelijk met je smartphone te doen. In batterijen en mobiele telefoons zitten allerlei zeldzame metalen. Die komen helaas vaak uit landen waar weinig milieuregels zijn. Dit is schadelijk voor het milieu en ook voor de arbeidsomstandigheden voor de mensen daar. Eigenlijk wil je daar liever niet aan bijdragen. 

Het is daarom echt een heel goed idee om je smartphone zolang mogelijk te gebruiken en niet steeds de nieuwste te willen hebben. Stap daarom over naar een sim only abonnement.

Bij een sim only abonnement betaal je alleen voor het gebruik van het netwerk. Je betaalt niet maandelijks een afbetaling voor een toestel. Het scheelt daarom een heleboel geld. Een sim only is maandelijks opzegbaar en je kunt daarnaast voor verschillende contractvormen kiezen. Je zit dus niet zoals bij de meeste telefoonabonnementen er twee jaar aan vast. 

Toch een nieuwe smartphone nodig?

Weet je zeker dat je een nieuwe smartphone nodig hebt? Of is alleen het scherm kapot? Of heb je problemen met opladen. Laat er dan eerst een expert naar kijken. Waarschijnlijk kun jij je smartphone  prima laten repareren. 

Het kan natuurlijk zijn dat je smartphone echt aan vervanging toe is. Ook daar is een duurzamere oplossing voor. Heb je er namelijk wel eens gedacht om een refurbished smartphone aan te schaffen? Refurbished laat zich in het Nederlands omschrijven als ‘gerenoveerd’. Deze smartphones zijn dus al eens gebruikt. Maar voordat ze opnieuw verkocht worden, zijn deze eerst opgeknapt en opgepoetst. De toestellen worden waar nodig voorzien van nieuwe onderdelen. Daarbij kun je denken aan een accu of een nieuw scherm. 

Refurbished is daarom niet hetzelfde als tweedehands. Refurbished apparaten worden op belangrijke punten nagekeken, eventueel opgeknapt en uitgebreid getest. De kwaliteit is vergelijkbaar met een nieuw product. Je hebt daarnaast ook garantie op je refurbished smartphone en dat is niet het geval als je een tweedehands smartphone koopt. Er bestaat zelfs een keurmerk voor refurbished telefoons. 

Duurzame keuzes besparen je vaak geld! 

Ook hier is het voordeel is dat een je geld bespaart. Refurbished smartphones zijn namelijk een stuk goedkoper. Je maakt een duurzamere keuze en het is ook nog eens fijn voor je portemonnee. Klinkt fantastisch toch? Vaak denken mensen namelijk dat duurzame keuzes ook duurder zijn. Maar vaak leveren duurzame keuzes juist geld op, omdat je langer doet met spullen en gaat minimaliseren

Heb jij er weleens over nagedacht hoe je op een duurzamere manier met jouw smartphone omgaat? Ik ben benieuwd hoe jij dit doet.

Laatste berichten van Suzanne (alles zien)