Investeren in een duurzame vakantiewoning, wat zijn goede redenen om dat te doen? Allereerst is het prettig om deze voor je eigen vakantieplezier te gebruiken. Daarnaast is het een mooie manier om extra geld te verdienen. Omdat je begaan bent met het milieu en een ‘groene’ toekomst wilt voor de volgende generatie is een duurzame vakantiewoning geen slecht idee. Om dit te realiseren kun je een chalet kopen die je helemaal kan aanpassen aan jouw wensen en duurzame ideeën. Zo draag je op jouw manier een steentje bij om de ecologische voetafdruk op deze planeet een klein beetje te verminderen. En geniet je toch, samen met je gezin, van een heerlijke vakantie in je eigen vakantiewoning.

Hoe een vakantiewoning verduurzamen

Een vakantiewoning is eenvoudig te verduurzamen. In feite is dit het energieneutraal maken van het verblijf. Dit doe je onder andere door zonnepanelen aan te brengen waarmee je stroom opwekt voor elektrische apparaten. Breng LED verlichting aan en een slimme thermostaat. Om geen warmte verloren te laten gaan bij kou en het zomers lekker koel te houden kun je jouw vakantiechalet isoleren. Laat er dubbel glas inzetten en kunststof kozijnen die voorzien zijn van ventilatieroosters. Heb je een tuin bij de vakantiewoning? Vang dan water op in een regenton waarmee je deze kunt besproeien. Zo bespaar je op het watergebruik.

Gerecyclede inrichting

Je kunt natuurlijk allerlei nieuwe spullen aanschaffen voor de inrichting van je vakantiewoning. Maar waarom zou je dat doen terwijl je bijvoorbeeld bij een kringloopwinkel nagenoeg alles kunt vinden wat je voor een vakantieverblijf nodig hebt? Apparatuur zoals een waterkoker, koffiezetapparaat of een koelkast zijn er voor een habbekrats te koop. Ook bedden, beddengoed, tafels en stoelen worden bij kringloopbedrijven voldoende aangeboden. In borden, pannen, glaswerk, bestek en andere keukenspullen hoef je eigenlijk ook praktisch niets te investeren. Struin de weggeefhoeken of Marktplaats maar eens af. Je zult versteld staan hoeveel spullen er nog in prima staat zijn en je in de vakantiewoning nog een tweede leven kunt geven. Over duurzaam investeren gesproken.

Investeringen verdienen zich vanzelf terug

Wanneer je de vakantiewoning gaat verhuren is het goed om te benadrukken dat deze duurzaam is. Net als jij vinden veel mensen dit heel belangrijk en zullen daar speciaal op letten. Maak daar handig gebruik van door aan te geven wat er precies zo duurzaam is aan jouw vakantiewoning. Meestal is men wel bereid om daar wat extra’s voor te betalen zodat jij op den duur jouw investering vanzelf terug verdient. Op den duur kun je dan nog wat investeringen doen waarmee de vakantiewoning nog duurzamer is. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het plaatsen van een warmtepomp of een speciale watertank met filter. Regenwater wordt hiermee gebruikt voor het douchen, afwassen of het toilet doorspoelen. Door nog net een stapje verder te gaan draag je bij aan het verbeteren van het klimaat en geniet je van de voordelen van een duurzame vakantiewoning.