Zoals jullie weten besloot ik vorig jaar om definitief te stoppen met vlees eten. Ik kon het aan mezelf niet meer verantwoorden dat ik nog vlees in mijn mond stopte. Mijn hoofdreden dat ik gestopt ben met vlees eten is, omdat ik het dierenleed verschrikkelijk vind. Gelukkig komen er steeds meer goede initiatieven, zoals vorige week: De week zonder vlees. Ik heb heel veel lekkere recepten voorbij zien komen op sociale media. En heb leuke berichtjes hierover mogen ontvangen van jullie. Ook zie ik dat er steeds meer vegan producten op de markt komen. Ik vertelde jullie vorige maand al over vegan ijs van Ben & Jerry’s en de nieuwe vegan Baileys. Deze week kondigde New York Pizza aan dat zij binnenkort met vegan pizza’s komen in Nederland. Hoe tof is dat? Steeds meer bedrijven laten zien dat zij met hun tijd meegaan. Ik ben benieuwd welke bedrijven er nog meer zullen volgen dit jaar.

Met wat je elke dag op je bord legt kun je het verschil maken voor de dieren, maar wist je dat je nog meer kan doen?

Wist je bijvoorbeeld dat banken miljarden investeren in dierenleed?

De Eerlijke Bankwijzer onderzocht in hoeverre Nederlandse banken tussen 2012 en 2017 investeringen deden in de grootste bedrijven in kippen- en varkensproductie. Wat blijkt? Rabobank, ING en ABN Amro financierden bedrijven met uitermate lage dierenwelzijnsnormen. Ook de keuze van jouw bank heeft invloed op dierenleed.

Investeringen van Rabobank, ING en ABN AMRO in dierenleed: 
  • Rabobank heeft leningen verstrekt aan een groot deel van de onderzochte vleesproductiebedrijven. Rabobank ‘de bank die staat voor een betere wereld’ is met € 6,8 miljard de grootste financier.
  • ING heeft ook leningen verstrekt aan een deel van onderzochte vleesproductiebedrijven. De bank stopte maar liefst €1,3 miljard in de bedrijven.
  • ABN AMRO verstrekte voor €658 miljoen aan de onderzochte vleesproductiebedrijven.

Met €8,8 miljard komen Nederlandse banken op de zevende plek van landen die het meest investeren in deze grootschalige vleesproducenten, na onder meer de Verenigde Staten, Groot-Brittannië en Frankrijk. Omdat alleen gekeken is naar de grootste bedrijven, ligt het totaalbedrag dat Nederlandse banken hebben geïnvesteerd in de vleesproductieketen nog veel hoger. Ik vind dit echt schokkende cijfers en ik word misselijk als ik hieraan denk. Als je dus bij 1 van deze banken een rekening hebt kan het dus zo maar zijn dat je spaargeld in de dieronvriendelijke veeteelt wordt geïnvesteerd.

De Volksbank (ASN Bank en SNS Bank), NIBC, Triodos Bank en Van Lanschot investeren niet in dit dierenleed, bleek uit het onderzoek. Gelukkig zijn er dus ook banken die er niet in investeren.

Varkens - www.puursuzanne.nl

Wat kun je nog meer om dit dierenleed te stoppen?

World Animal Protection is een super goede campagne gestart tegen de betrokkenheid van de Nederlandse bankensector in dieronvriendelijke veehouderij wereldwijd. Met deze campagne willen zij bereiken dat banken stoppen met deze forse investeringen in dierenleed en juist gaan investeren in dierenwelzijn.

Je kunt hier via World Animal Protection een e-mail sturen naar de banken met de vraag te stoppen met investeringen in de dieronvriendelijke en intensieve vee-industrie. Zij sparen alle e-mails op en overhandigen deze aan het einde van de campagne aan de banken. En hopen daarna direct een constructief gesprek met de banken te hebben over hoe ze hun investeringen diervriendelijker in kunnen zetten.

Het kost echt maar een halve minuut van je tijd. Ik heb al getekend en hoop echt dat ook jij dit doet.

Als dank voor je ondertekening ontvang je receptkaarten voor diervriendelijke voorjaarsgerechten. Speciaal gemaakt voor jou door foodblogger SquatCilla.

Ik hoop dat de dieren op jouw steun kunnen rekenen! Samen kunnen we het verschil maken.

*Deze blog is geschreven in samenwerking met World Animal Protection. Lees hier mijn disclaimer.

Laatste berichten van Suzanne (alles zien)