Als je mij al wat langer volgt weet je dat ik dol ben op een lekker drankje in combinatie met een stuk goede kaas. Heerlijk om in het weekend een borrelplank te maken met lekkere hapjes en een verrassend drankje erbij te serveren. Ik werd daarom ook ontzettend blij van de uitnodiging die ik vorige week kreeg van Emmi KALTBACH. Zij nodigde mij uit voor een workshop foodpairing. Het doel van deze workshop was de heerlijke Zwitserse kaas van Emmi KALTBACH combineren met cocktails. Klinkt goed toch?

En zo vertrok ik vorige week donderdag naar House of Bols in Amsterdam. Allereerst kreeg ik met een aantal collega bloggers een rondleiding door het Bols Experience Center. De House of Bols Cocktail and Genever Experience neemt je mee op een reis door smaken, aroma´s, afbeeldingen, geluid en film. De tour bevat de Hall of Taste, waar je alle 42 Bols likeuren kunt ontdekken. Het was superleuk om alle verschillende likeuren te ruiken in plaats van te proeven. Wist je dat geur 80% van je smaak bepaalt?

Wat is foodpairing?

Na deze rondleiding kregen wij uitleg over foodpairing van Robert Verweij. Sinds 2005 bestaat er een wetenschappelijke verklaring voor het feit dat bepaalde producten en ingrediënten zo goed bij elkaar passen. Foodpairing gaat uit van de theorie dat producten bij elkaar passen zodra deze belangrijke smaakkenmerken gemeen hebben. Hoe meer smaakkenmerken met elkaar overeenkomen, des te beter de ingrediënten uiteindelijk matchen. Er bestaan vijf basissmaken: zoet, zuur, zout, bitter en umami. Dit werd tijdens de workshop uitgelegd. Umami staat voor zilte hartigheid. Deze zilte hartigheid proef je heel duidelijk in de kazen van Emmi KALTBACH.

Deze kazen komen uit Zwitserland en worden gerijpt in de KALTBACH grot. Deze grot ligt aan de rand van natuurgebied Wauwilermoos in Zwitserland. De kazen rijpen in de grot op een natuurlijke wijze bij een luchtvochtigheid van 94% en een temperatuur tussen de 10 en 12 graden. De lucht in de grotten verrijkt de smaak van deze kazen. De kaasmeesters zorgen voor een nog verfijndere smaak door de kazen te borstelen, zouten en de kazen te draaien.  Daarnaast werken ze zelfs met een puntensysteem. Heeft een kaas na de keuring te weinig punten? Dan zal de kaas niet verkocht worden.  Zoals jullie lezen houdt Emmi KALTBACH erg van kwaliteit. De Emmi KALTBACH kazen zijn verkrijgbaar bij speciaalzaken. Maar vanaf nu zijn de kaasjes van KALTBACH dus ook gewoon te koop bij de Albert Heijn. Hoe fijn is dat? Ik hou van goede kwaliteit eten maar vind het ook erg belangrijk dat het makkelijk verkrijgbaar is en dat niet heel de stad door moeten om al mijn boodschappen te kopen.

En wist je trouwens dat je kaas voordat je het serveert op kamertemperatuur moet laten komen? Doe dit door de kaas uit de koelkast te halen een uur voordat je het serveert. Dit zorgt voor de beste smaak van deze heerlijke kazen.

De theorie over smaken is leuk maar met proeven leer je toch het meeste. Wij gingen aan de slag met cocktails maken. Ik kreeg als tip om niet te zuinig te zijn met ijs. Veel mensen denken dat je cocktail verwatert doordat je er veel ijs bij doet maar dat is niet waar. Voldoende ijs zorgt juist dat je cocktail koel blijft en niet verwatert. Ik maakte een cocktail op basis van de Bols dadellikeur. Deze cocktail in combinatie met een kaas hapje met dadelbrood en dadelstroop was perfect.

Ja, cocktails en kaas zijn een perfecte combinatie! Ik ga dit zeker vaker combineren.

Volg je mij al via Facebook of Instagram? Ik zou het leuk vinden om jou daar ook te zien.

*Deze blog is geschreven in samenwerking met Emmi. Lees hier mijn disclaimer

Laatste berichten van Suzanne (alles zien)