Koken zonder pakjes en zakjes is voor mij heel normaal. En ik hoop eigenlijk voor jou ook. Ik versta onder pakjes en zakjes: de wereldgerechten, de zakjes kruidenmixen van de grote merken met onnodig veel zout, de pakjes voor ovenschotels, de kant en klaar mixen. Ik maak zelf wel nog gebruik van een blikje tomatenpuree, bouillonblokjes of een pak gezeefde tomaten. Waarom zou ik zakjes met kruidenmixen kopen met allemaal rommel erin? Ik heb geen idee wat de meerwaarde er van is. Gemak? Volgens mij is een potje kruiden net zo makkelijk.

Laat je niet verleiden in de supermarkt, en lees het etiket!

Ik verbaas mij regelmatig in de supermarkt over alle schappen met in mijn ogen onnodige rommel. Ik zag tijdens de kerstperiode zelfs een zakje om stoofperen klaar te maken. Ik heb echt met grote ogen hier naar gekeken. Peren kook je toch met wijn, kaneel, kruidnagel en misschien wat suiker? En niet 1 of ander gek zakje. En zo zijn er nog veel meer van de in mijn ogen gekke pakjes te koop in de supermarkt. Vaak zijn deze pakjes best prijzig en helemaal niet goed voor je gezondheid. Als je wilt bezuinigen is het een goed idee om te gaan koken zonder pakjes en zakjes. Een basisvoorraad maken met je favoriete kruiden kost geld maar daar doe je ook erg lang mee en zal je op de langere termijn geld besparen.

Welke producten heb ik bijna altijd in huis om gerechten op smaak te brengen?
  • verse bieslook (bewaar ik in de vriezer)
  • verse peterselie (bewaar ik in de vriezer)
  • verse basilicum
  • verse gember
  • knoflook
  • ui
  • rode ui
  • citroen
  • limoen
  • peper
  • gemalen peper
  • kerriepoeder
  • kurkuma
  • cayennepeper
  • kaneel
  • vanille poeder
  • gedroogde rozemarijn
  • komijn
  • kruidnagel
  • een pot gedroogde Italiaanse kruidenmix (zonder zout en toevoegingen)
  • knoflookpoeder
  • Verschillende kruidenmixen van Euroma en Green Gypsy. Deze beiden merken verkopen heerlijke kruidenmixen, zonder zout, om je gerechten op smaak te brengen.
  • Ook staat er een pot zout in mijn kast maar dat gebruik ik niet zo heel veel.

Wil je weten wat ik nog meer in mijn keukenkasten heb staan? Lees deze blog van mij nog eens terug.

Kijk eens of er bij jou in de buurt een Turkse supermarkt of toko is. Ik haal daar zelf altijd mijn kruiden vandaan voor een goede prijs. Let op als je in de supermarkt kant en klaar kruidenmixen koopt dat er geen toevoegingen in zitten want dat gebeurd helaas nog veel te vaak.

Gelukkig is koken zonder pakjes en zakjes een nieuwe trend aan het worden. Maar eigenlijk is het toch te gek voor woorden dat dit een nieuwe trend is? Koken zonder pakjes en zakjes is hartstikke ouderwets. Onze oma’s hebben het jaren zonder de wereldgerechten moeten doen. Ook hadden onze oma’s geen internet. Hoe makkelijk is zelf koken geworden door het internet? Je staat met je smartphone of tablet in de keuken en je googelt binnen een paar seconden een lekker gerecht. Ik wist zelf pas niet hoe ik spruitjes lekker kon wokken. Ik googelde: spruitjes wokken en kreeg een heerlijk wokgerecht met spruitjes, walnoten, ui en kerriekruiden naar boven.

Doe je mee?

Wil je starten met een gezonde levensstijl waarin je zelf gaat koken, zonder pakjes en zakjes? Bestel dan mijn nieuwste e-book: Eat Good, Feel Good. 

Suzanne

↠ Hoofdredacteur & voedingscoach
↠ Receptontwikkelaar
↠ Save water, eat plants 💚
↠ Deelt met liefde vega(n) recepten

Latest posts by Suzanne (see all)