Koken zonder pakjes en zakjes is voor mij heel normaal. En ik hoop eigenlijk voor jou ook. Ik versta onder pakjes en zakjes: de wereldgerechten, de zakjes kruidenmixen van de grote merken met onnodig veel zout, de pakjes voor ovenschotels, de kant en klaar mixen. Ik maak zelf wel nog gebruik van een blikje tomatenpuree, bouillonblokjes of een pak gezeefde tomaten. Waarom zou ik zakjes met kruidenmixen kopen met allemaal rommel erin? Ik heb geen idee wat de meerwaarde er van is. Gemak? Volgens mij is een potje kruiden net zo makkelijk.
Laat je niet verleiden in de supermarkt, en lees het etiket!
Ik verbaas mij regelmatig in de supermarkt over alle schappen met in mijn ogen onnodige rommel. Ik zag tijdens de kerstperiode zelfs een zakje om stoofperen klaar te maken. Ik heb echt met grote ogen hier naar gekeken. Peren kook je toch met wijn, kaneel, kruidnagel en misschien wat suiker? En niet 1 of ander gek zakje. En zo zijn er nog veel meer van de in mijn ogen gekke pakjes te koop in de supermarkt. Vaak zijn deze pakjes best prijzig en helemaal niet goed voor je gezondheid. Als je wilt bezuinigen is het een goed idee om te gaan koken zonder pakjes en zakjes. Een basisvoorraad maken met je favoriete kruiden kost geld maar daar doe je ook erg lang mee en zal je op de langere termijn geld besparen.
Welke producten heb ik bijna altijd in huis om gerechten op smaak te brengen?
- verse bieslook (bewaar ik in de vriezer)
- verse peterselie (bewaar ik in de vriezer)
- verse basilicum
- verse gember
- knoflook
- ui
- rode ui
- citroen
- limoen
- peper
- gemalen peper
- kerriepoeder
- kurkuma
- cayennepeper
- kaneel
- vanille poeder
- gedroogde rozemarijn
- komijn
- kruidnagel
- een pot gedroogde Italiaanse kruidenmix (zonder zout en toevoegingen)
- knoflookpoeder
- Verschillende kruidenmixen van Euroma en Green Gypsy. Deze beiden merken verkopen heerlijke kruidenmixen, zonder zout, om je gerechten op smaak te brengen.
- Ook staat er een pot zout in mijn kast maar dat gebruik ik niet zo heel veel.
Wil je weten wat ik nog meer in mijn keukenkasten heb staan? Lees deze blog van mij nog eens terug.
Kijk eens of er bij jou in de buurt een Turkse supermarkt of toko is. Ik haal daar zelf altijd mijn kruiden vandaan voor een goede prijs. Let op als je in de supermarkt kant en klaar kruidenmixen koopt dat er geen toevoegingen in zitten want dat gebeurd helaas nog veel te vaak.
Gelukkig is koken zonder pakjes en zakjes een nieuwe trend aan het worden. Maar eigenlijk is het toch te gek voor woorden dat dit een nieuwe trend is? Koken zonder pakjes en zakjes is hartstikke ouderwets. Onze oma’s hebben het jaren zonder de wereldgerechten moeten doen. Ook hadden onze oma’s geen internet. Hoe makkelijk is zelf koken geworden door het internet? Je staat met je smartphone of tablet in de keuken en je googelt binnen een paar seconden een lekker gerecht. Ik wist zelf pas niet hoe ik spruitjes lekker kon wokken. Ik googelde: spruitjes wokken en kreeg een heerlijk wokgerecht met spruitjes, walnoten, ui en kerriekruiden naar boven.
Doe je mee?
- Makkelijke komkommer salade - 01/06/2023
- Zelf groene ijsthee maken - 01/06/2023
- Waar moet je op letten bij het kopen van een bh? - 31/05/2023
Precies, goed onder woorden gebracht. Het is te gek dat de mens tegenwoordige alleen maar kan koken als het uit een pakje komt… we moeten gewoon weer terug naar de basis! Ik schrik echt als ik de ingrediënten lees van zo’n zakje. Kan me het moment nog herinneren dat de potten ‘Chicken tonight’ op de markt kwamen. Toen had ik erg weinig energie en waren er nog niet zoveel buitenlandse recepten te vinden (lees: geen internet, begin jaren 90) (oei, wat word ik oud!!), dus ik vond het een uitkomst. Alleen las ik toen nog geen etiketten… als ik het nu lees zet ik de pot gauw weer terug en probeer zelf iets te bedenken. Wat prima lukt met al die recepten tegenwoordig! Lang leve internet :-)
Bedankt voor je uitgebreide reactie. Inderdaad lang leve het internet.
Het is toch ook te bizar voor woorden dat er bv. pakjes zijn voor een groente-omelet…je moet wel nog even zelf eieren en groente toevoegen????????
Ben begonnen om smaakversterkens en zoetstoffen de bannen, maar ik probeer nu alle slechte E-nummers te laten staan…je bent in de supermarkt zo klaar met winkelen. Lang leve de versboerderij en de goede slager!!!
Inderdaad weg met de supermarkt ;-)
De nieuwe trend is wel goed. En qua smaak waren de pakjes ooit een goede ontwikkeling. Vroeger gebruikte ze die misschien niet, maar kookte ze wel de groenten kapot, aten ze nooit wat anders dan AVG en kende ze niet veel meer kruiden dan zout. Dat was ook niet ideaal. :)
Overigens kook ik altijd al zonder pakjes en zakje.
Inderdaad raar dat het niet normaal is. Ik kook ook nooit met pakjes en zakjes, als ik een keer bij iemand eet die dat gebruikt vind ik het vaak ook veel te zout. Scheelt inderdaad zeker in prijs en zo ontdek je zelf welke heerlijke natuurlijke smaken er wel niet bestaan!
Stom hè dat het dan zo zout smaak. Weg met de pakjes ;-)
Je mag het niet met mij eens zijn. Mijn peren recept is zeker niet heilig. Jouw variant klinkt heerlijk.
Na alle recente voedsel ontwikkelingen gaan bij mij niet alleen alle zakjes en pakjes maar alle van te voren bewerkt voedsel eruit. Ik vind in jouw blog veel inspiratie. Dank je wel hiervoor.
Gr Natasja
Wat bedoel je Sanne?