Zoals de meeste van jullie weten heb ik een spastische darm. Vanaf ongeveer mijn 16e had ik bijna dagelijks buikpijn, last van een opgezette buik en ging ik maar 1x per week naar de w.c. Heel erg vervelend allemaal en het irritante was dat de dokter altijd maar zei: Je zal hier mee moeten leren leven en kreeg een doos van die vieze zakjes met vezels mee. Bleerg als ik daar aan denk word ik misselijk.

In 2011 ging ik backpacken in Australië. In Australië leefde ik twee maanden in een busje zonder koelkast. Al snel maakte ik met mijn reisgenoot de keuze om geen vlees te kopen. Het was totaal niet houdbaar in de koelbox en kostte ons te veel geld van ons reisbudget. Je bent backpacker of niet. Ik miste het vlees totaal niet. Vlees is nooit mijn favoriete onderdeel van de maaltijd geweest.  Tijdens het reizen in Australië kwam ik bij een BBQ feestje terecht. Ik at daar heerlijke hamburgers. Ik denk dat ik er wel 4 op had.  De volgende dag had ik spijt van de hamburgers. Ik heb echt een uur lang met vreselijk buikkrampen in het gras gelegen. Ik kon niet meer lopen. En toen ging er een lichtje branden. Ik had voor het eerst tijdens deze reis buikpijn. Ja zal het dan toch door vlees komen?  Heel logisch eigenlijk dat ik er zo’n buikpijn van kreeg. Vlees doet er vele malen langer om te verteren in de darmen dan groenten of fruit. Vlees eten is een flinke belasting op je darmen. Ik ben na deze reis ruim een jaar vegetariër geweest .

Ik at daarna toen weer af en toe wat kip. En in maart 2017 vond ik het de hoogste tijd om echt helemaal te stoppen met het eten van vlees. Ik kon echt geen argument meer vinden waarom ik het nog zou eten.

Waarom zou je minder vlees eten?

Dagelijks eten Nederlanders gezamenlijk 400.000 dieren. Het is goed om stil te staan bij onze huidige vleesindustrie. In het nieuws zie je het ene vleesschandaal na het andere voorbij komen. De meeste problemen veroorzaken we zelf, omdat wij als consument een zo’n goedkoop mogelijk stuk vlees op ons bord willen hebben. Zoveel vlees eten is nergens goed voor.

Ook draagt een dag geen vlees eten bij aan een beter milieu. 1 dag geen vlees eten in Nederland, levert net zoveel CO2 uitstoot besparing op als 1 miljoen auto’s van de weg te halen (per jaar). Meer informatie hierover vind je in de besparingstabel.

Ik vind het belachelijk hoeveel vlees er in Nederland gegeten wordt. Een mens heeft helemaal niet zoveel vlees nodig. Het is beter voor je gezondheid, beter voor het milieu en beter voor de dieren en ook nog eens beter voor je portemonnee. Doe bijvoorbeeld mee met de Meatless Monday. Deze is in 2009 door  Paul McCartney opgericht in Engeland. Doel hiervan is broeikasgassen te verminderen. Op maandag eet je dan geen vlees.

Vind je het moeilijk om minder vlees te eten? Bekijk dan mijn vega recepten. Ook schreef Sanne  een leuke blog over minder vlees eten. Zij schrijft hoe je met minder vlees eten ervoor zorgt dat je wel voldoende eiwitten binnenkrijgt.

Ik ben heel benieuwd hoe jullie over vlees eten denken. Laten jullie het mij weten in een reactie hieronder?

Wil je starten met een vegetarische levensstijl? Bestel dan mijn e-book: Eat Good, Feel Good

Laatste berichten van Suzanne (alles zien)