Wat is veganisme? Regelmatig zie ik de term vegan of veganisme voorbij komen. Ik weet inmiddels wat het is en ik vond het hoogtijd om hier meer over te schrijven op mijn blog. Ik heb gekozen om Saraï Pannekoek te interviewen. Saraï is:  Docent HAN Sport en Bewegen / Voeding en diëtetiek • Sportdiëtist • Klinische epidemiologie / MasterEBP • LeerlijnVoeding instroomprogramma’s CTO Eindhoven. Een dame die heel veel weet over voeding en sport en die daar met heel veel enthousiasme over verteld.  Saraï eet regelmatig veganistisch ik vind haar daarom de perfecte persoon voor dit interview.

Wil je meer over  Saraï weten? Volg haar dan op Twitter, like haar Facebook pagina en lees haar blogs op iamafoodie.nl.

Wat is veganisme?

Een veganist (vegan) is iemand die er voor kiest geen dierlijke producten te gebruiken. Vegans eten geen vlees, vis, eieren, zuivel, honing of andere producten waar dierlijke producten in verwerkt zijn. Maar het is niet alleen gebaseerd op voeding hoor. Vegans gebruiken namelijk ook geen verzorgingsproducten, kleding of andere materialen waar dierlijke producten in verwerkt zijn.

Wanneer was het moment dat jij vegan werd en waarom?

Eind maart 2014 werd via Twitter gevraagd welke diëtist mee zou willen doen aan de Vegan Challenge. Ik was wel in voor een challenge, dus besloot mee te doen. Heel overweldigend, maar wel echt een uitdaging. In die paar dagen voor de officiële start, las ik verschillende boeken en artikelen over het veganisme. Een goede voorbereiding is het halve werk. Ná die ene maand beviel het veganistisch voedingspatroon mij zo goed, dat ik eigenlijk gewoon zo ben blijven eten. Het doet mij goed te weten dat het oké is om geen dierlijke producten te nuttigen en dat ik daarmee dierenleed kan besparen. Lees hier meer over de Vegan Challenge waar Saraï aan meedeed.

Eind 2014 ben ik even gestopt met veganistisch eten. Ik wilde mezelf even wat meer ruimte geven, omdat ik erg streng was voor mezelf. Gelukkig heb ik geleerd wat flexibeler om te gaan met het veganisme en vooral te doen wat goed voelt. En ik kan nu ook genieten van af en toe een (h)eerlijk visje!

Hoe reageert jouw omgeving op jou als je zegt dat je vegan bent?

Toen ik in het begin mijn familie en vrienden op de hoogte stelde van mijn switch, werd mij verteld dat zij het een logische stap vonden. Ik werd altijd al tree-hugger genoemd. Veel houden rekening met mijn voorkeuren, maar soms wordt ook gewoon vegetarisch gekookt hoor. Ik waardeer de moeite die mensen in omgeving doen en neem ook vaak gewoon mijn eigen hapjes mee.

Wat zijn de voordelen van vegan eten?

Dierenleed wordt bespaard, het is minder belastend voor het milieu en je gaat heel bewust met voeding om. In het begin las ik bijvoorbeeld veel etiketten. Doordat ik erg gevarieerd eet, krijg ik onwijs veel voedingsstoffen binnen en bijvoorbeeld minder verzadigde vetten. Ook ben ik creatiever met voeding geworden, wat ik weer meeneem tijdens mijn consulten bijvoorbeeld

Hoe zorg je dat je alle voedingsstoffen binnen krijgt als je vegan bent?

Heel gevarieerd eten met een dagelijkse goede basis, voldoende volkoren graanproducten, groente en fruit, noten en zaden en peulvruchten. Ik heb inmiddels al een hele map met fijne recepten. In het begin heb ik mijn voeding vaak berekend op voedingswaarden en kon ik het zo nu en dan aanpassen aan mijn behoeften. Daarnaast slik ik dagelijks een vitamine B12- (Solgar) en een omega-3 (Orthica) supplement.

Hoe ziet jouw dagelijks eetpatroon er ongeveer uit?

Ik begin mijn dag altijd met een groot glas water en een kom Brinta (met sojamelk) hier varieer ik eigenlijk niet in, want dit vind ik super lekker. Tussendoortjes zijn vaak seizoensfruit, een koek van Billy’s farm, speltwafels met pindakaas of een handje zelfgemaakt trailmix (met allerlei noten/zaden/gedroogd fruit). Ik ben eigenlijk niet zo gek op noten uit het vuistje, dus ik maak ook vaak mijn eigen mueslirepen. Ik eet dagelijks avocado. Soms wat zuurdesembrood met zelfgemaakte hummus of falafel. Mijn avondmaaltijd bestaat vaak uit iets van zilvervliesrijst of volkorenpasta, met veel groente, en iets van bonen/noten. Maar ik houd ook enorm van gekookte aardappelen met groente hoor. En soms eet ik heerlijk friet van Bram Ladage.

Wat is je favoriete kookboek?

Granen van Molly Brown. Niet veganistisch, maar je kunt de recepten wel plantaardig maken. Verder vind ik het boek van Lisa Steltenpool, De Vegarevolutie, ook een gaaf boek en zit ik veel op Pinterest voor receptideeën.

Wat is je favoriete hotspot? 

Spirit in Rotterdam. Ik woon er maar vijf minuten met de fiets vandaan dus ik zit er in mijn vrije tijd best vaak.

Heb jij tips voor mensen die willen beginnen met veganistisch eten?

Ja, natuurlijk! Zorg dat je in ieder geval blijft doen wat goed voor je voelt. Eén dag in de week diervrij eten is ook prima en een stap in de goede richting. Mocht je wel volledig vegan willen gaan eten, weet dan waar je aan begint en vooral waarom je het doet. Zorg dat je belangrijke nutriënten zoals bijvoorbeeld vitamine B12 suppleert – want B12 komt alleen maar voor in dierlijke producten.

Wat is jouw favoriete vegan gerecht?

Op dit moment een wortel-kokossoep, lekker voor in de winter. Ik heb dit recept gemaakt bij een kookworkshop van DopHert in Amsterdam en het zelf wat aangepast. Daarnaast ben ik fan van de kruiden van Jonnie de Boer.

Wortel-kokossoep

Benodigdheden voor vier personen:

  • 500 gram winterpeen
  • 2 zoete aardappelen
  • 2 tenen knoflook
  • Stukje gember (zo groot als je duim)
  • 1 grote rode ui
  • 1 blokje groenten bouillonpoeder
  • 250 ml kokosmelk
  • Scheutje olijfolie
  • Ras-el-hanout kruiden van Jonnie de Boer (geen toegevoegd zout)
  • 500 ml water
  • Pompoenpitten

Voorbereidingstijd: 15 minuten

Bereidingstijd: 30-45 minuten

  1. Schrap de winterpeen met een dunschiller en snijd in redelijk gelijke stukken.
  2. Schrap de zoete aardappelen met een dunschiller en snijd ook deze in ongeveer gelijke stukken.
  3. Hak de uien, gember en knoflook fijn.
  4. Verhit wat olijfolie in een soeppan en fruit de stukjes ui, gember en knoflook kort aan, en voeg na een minuutje de winterpeen en zoete aardappelen toe. Bak deze ongeveer 5 minuten mee.
  5. Voeg vervolgens 500 ml water, de bouillon én de kokosmelk toe en breng aan de kook. Laat ongeveer 10-15 minuten zachtjes doorkoken en pureer dan met een staafmixer.
  6. Voeg nu op het gemakje de ras-el-hanout kruiden toe. Begin met een flinke eetlepel, roer, proef en voeg eventueel nog wat meer kruiden toe.
  7. Serveer de soep in een mooie kom en voeg wat pompoenpitten toe.
Smakelijk!

 

Wat vinden jullie van dit interview? Wat willen jullie nog meer weten over veganisme?

 

Laatste berichten van Suzanne (alles zien)