Zit jij nog met je gedachten bij dat parelwitte strand en die ruisende palmbomen? Waarschijnlijk ben je niet de enige. De zomervakantie is alweer een tijdje geleden en de dagen worden steeds korter. Je mist waarschijnlijk het zonnetje, maar sta je er ook bij stil wat een gebrek aan zonlicht voor je gezondheid betekent? Een vitamine D tekort komt heel vaak voor in Nederland en dat is ook niet zo gek, we zitten doordeweeks heel veel binnen (op kantoor of op school) en juist zonnestralen zorgen ervoor dat je vitamine D aanmaakt.
Maar waarom is vitamine D zo belangrijk voor onze gezondheid?
- Vitamine D zorgt ervoor dat we bepaalde voedingsstoffen zoals calcium en fosfaat in ons verteringsstelsel kunnen opnemen.
- Door vitamine D krijg je sterke tanden, botten en sterk spierweefsel.
- Vitamine D voorkomt osteoporose en osteomalacie bij volwassenen.
- De insulinegevoeligheid wordt door vitamine D verbeterd, waardoor het risico op insulineresistentie en dus diabetes vermindert.
- Deze vitamine verlaagt je bloeddruk en vermindert zo de kans op hart-en vaatziekten
- Bij kinderen kan een goed vitamine D gehalte rachitis voorkomen, waarbij de armen, ruggengraat en benen krom kunnen groeien (denk aan overdreven O-benen) en het gebit slechter ontwikkelt.
Kortom, het is belangrijk om genoeg vitamine D in je lijf te hebben om sterk en gezond te blijven.
Komt vitamine D in voedsel voor?
Er zijn een paar etenswaren zoals eieren, vette vis (denk aan zalm en tonijn), lever en rood vlees waar een kleine hoeveelheid vitamine D in zit. Sommige fabrikanten van muesli en cornflakes voegen tijdens het productieproces wat vitamine D toe aan hun ontbijtgranen, maar uiteindelijk is de grootste bron van vitamine D toch echt zonlicht.
Vanaf eind maart tot eind september krijgen we normaal gesproken genoeg zonlicht om onze vitamine D voorraad goed aan te vullen. Zo geeft het Voedingscentrum aan dat je op een zonnige zomerdag al 25mcg vitamine D aanmaakt. Helaas is de zon tijdens de wintermaanden al een stuk zwakker. De UVB- straling die wij nodig hebben voor de productie van vitamine D is tijdens deze periode dan ook te zwak om door onze huid opgenomen te worden.
Daar bovenop worden de dagen ook nog eens veel korter en blijft er na je werk of school weinig tijd over om nog wat daglicht te pakken.
Moet ik vitamine D supplementen nemen?
Dat hangt ervan af, sommige mensen slaan in de zomer genoeg vitamine D op om in de winter met aanvullende voeding en mogelijk wat supplementen het vitamine D gehalte op peil te houden. Wanneer je risico loopt op een vitamine D tekort is het handig om een dagelijks vitamine D supplement te nemen. Kinderen onder de 4 jaar en mensen die niet vaak buiten komen vallen bijvoorbeeld in de risicogroep,maar ook wanneer je je huid veel bedekt kun je een vitaminetekort oplopen. Heb je een donkere huid? Ook dan loop je risico op een vitamine D tekort omdat je huid minder gevoelig is voor UVB straling en zo minder vitamine D aanmaakt.
De Gezondheidsraad adviseert iedereen van 5 jaar en ouder, dan vooral zwangere vrouwen, vrouwen die borstvoeding geven, mensen met een donkere huidskleur en oudere mensen om het hele jaar lang dagelijks 10 mcg vitamine D per dag binnen te krijgen.
Voor ouderen boven de 70 jaar geldt dat er al extra risico op botbreuken is en de Gezondheidsraad adviseert dan ook een dagelijkse inname van 20 mcg voor ouderen.
Weet je niet zeker of je vitamine D supplementen nodig hebt? Bespreek het dan met je huisarts. Hij kan vaststellen of je huidige vitamine D niveau gezond is en je adviseren over de juiste dosering om je vitamine D niveau weer helemaal op te krikken.
Kan je ook te veel vitamine D innemen?
Ja, dat kan zeker. Het is onwaarschijnlijk dat je boven een veilige vitamine D inname komt door blootstelling aan zon en bepaald voedsel (al kan langdurig zonnen natuurlijk andere risico’s zoals huidkanker met zich meebrengen).
Wel kun je door overmatig gebruik van vitamine D supplementen te veel vitamine D binnenkrijgen. Op de lange termijn kan dit kwaaltjes zoals nierproblemen en hartproblemen veroorzaken.
Een vitamine D gehalte van 10 mcg per dag is voor de meeste mensen voldoende. Voor kinderen wordt aangeraden om niet meer dan 50 mcg per dag binnen te krijgen en bij volwassenen ligt de bovengrens op 100mcg per dag. Let op: hieronder valt dus ook blootstelling aan zonlicht tijdens de zomermaanden.
Waar kan ik vitamine D supplementen kopen?
Vitamine D supplementen zijn in lagere doseringen zonder recept beschikbaar bij de drogist en wanneer je een hogere dosering nodig hebt kun je hiervoor met een doktersrecept terecht bij de apotheek. Je kunt ook vitamine D supplementen kopen bij geregistreerde online apotheken, zo verkoopt Treated.com Fultium D3 op recept.
Krijg jij voldoende vitamine D binnen?
Bronnen:
- https://www.gezondheidsraad.nl/documenten/adviezen/2012/09/26/evaluatie-van-de-voedingsnormen-voor-vitamine-d
*Deze blog is geschreven in samenwerking met Treated.com. Lees hier mijn disclaimer.
- Vegan kwarktaart - 19/09/2023
- Salade met bloemkool en linzen - 14/09/2023
- Dadelrepen - 12/09/2023