Vandaag ga ik je meer vertellen over histamine-intolerantie. Een gevoeligheid voor histamine komt veel voor. Dit kan erg vervelend zijn, omdat het kan zorgen voor lichamelijk klachten. Je zult het misschien niet gelijk herkennen, omdat de klachten divers zijn.

Een intolerantie is een reactie van het lichaam op bepaalde bestanddelen van voedingsmiddelen. Deze bestanddelen worden niet verteerd of opgenomen door het lichaam. Let op een voedingsintolerantie is iets anders dan een voedselallergie. Bij een voedselintolerantie speelt het afweersysteem namelijk geen rol en bij een allergie wel. Een allergie voor histamine bestaat niet. Histamine is namelijk een lichaamseigen stof. 

Welke klachten worden veroorzaakt door een histamine-intolerantie?

Klachten die je kunt hebben bij een histamine-intolerantie zijn:

  • een verstopte neus
  • hoofdpijn 
  • slapeloosheid 
  • rusteloosheid 
  • hartkloppingen 
  • buikpijn
  • misselijkheid
  • diarree
  • eczeem 
  • jeukende huid 

De klachten verschillen van persoon tot persoon. Het is daarom helaas niet gemakkelijk om een diagnose te stellen.

Welke producten bevatten histamine?

Alle voedingsmiddelen bevatten histamine, dus het is onmogelijk om deze stof volledig te vermijden. Je kunt er wel voor kiezen om zo min mogelijk histamine binnen te krijgen.

Er bestaat  helaas geen overzicht met exacte de histaminewaarde per voedingsmiddel. De hoeveelheid histamine is namelijk afhankelijk van de versheid van de voeding. Verse voeding heeft een laag gehalte aan histamine. Voedsel dat wat ouder is heeft een hoger gehalte aan histamine. Vooral gefermenteerd voedsel is rijk aan histamine. Je kan wel zeggen dat bepaalde voedingsmiddelen een hogere histaminewaarde hebben.

Dit zijn voedingsmiddelen met een hoge waarde:

Gerijpte en harde kazen, worst, wijn, bier, zuurkool, schaaldieren en schelpdieren, gerookte zalm, bonen en vis uit blik, cacao, azijn, olijven, augurken en sojasaus.

Fruit: kiwi, sinaasappel, papaja, mandarijn, avocado, banaan, vijg, druif, citroen, ananas, pruim, bes, aardbei, gedroogd fruit en noten.

Groenten: broccoli, aubergine, champignon, spinazie en tomaat.

Tips om minder last te hebben van je histamine-intolerantie

  • Eet zo vers mogelijk en kies voor zoveel mogelijk onbewerkte producten, hier zit minder histamine in.
  • Kook zonder pakjes en zakjes en zorg voor een gezonde keukenkast.
  • Laat alcohol staan. Bier, wijn en cider kunnen zorgen voor vervelende klachten.
  • Zorg voor rust en ontspanning in je leven.

Hopelijk heb je wat aan dit artikel. Mocht je het vermoeden hebben dat je een histamine-intolerantie hebt, schakel dan hulp in van een professional.

Laatste berichten van Suzanne (alles zien)