Sous vide betekent ‘onder vacuüm’ in het Frans oftewel ‘vacuümgaren’. Sous vide is een moleculaire kooktechniek waarbij je producten die vacuüm zijn verpakt op zeer lage en constante temperatuur verwarmd zodat ze gelijkmatig garen. Door deze kooktechniek kun je groenten, vlees, vis en eieren heel gecontroleerd bereiden. Dit zorgt voor een perfecte smaak, textuur en gaarheid. Daarnaast is het garen van eten in een zuurstofarme omgeving een grote pluspunt van sous vide. Hierdoor is het eten smaakvoller, langer houdbaar en blijven de voedingswaarden beter bewaard.

Hoe werkt sous vide koken?

Sous vide koken wordt vaak gedaan in restaurants, maar ook door vliegtuigmaatschappijen en fastfoodketens. Wist je dat je het ook zelf thuis kunt doen met een sous vide apparaat ? Door het grote en betaalbare aanbod van sous vide apparaten wordt het gemakkelijker om deze kooktechniek ook thuis toe te passen. Wil je het sous vide koken gaan uitproberen dan zou ik beginnen met een sous vide stick. Deze klem je vast aan een grote pan met water waardoor hij zorgt dat het water precies op temperatuur blijft.

Geen machine? Volgens chef Robert Kranenborg kun je ook sous vide koken als je een kookthermometer in een pan zet. Zolang je de ingrediënten maar in een goed afsluitbaar zak doet, zoals een vacuüm zak of een ziplock zakje. Je moet dan wel even de zak met een knijper vast zetten aan de pan. 

Kan het ook met groenten?

Het lijkt misschien dat sous vide alleen een optie is voor vlees en vis maar het kan ook zeker met groenten. Wat dacht je van pittige spruiten? Je doet spruitjes met een marinade van ketjap, sojasaus, sambal en knoflook  op 85 graden 1,5 uur lang in een ziplock zak in een warm waterbad. De spruiten zijn superlekker in combinatie met zoete aardappel puree en wat gehakte walnoten. 

Heb jij weleens gebruik gemaakt van deze kooktechniek?

Laatste berichten van Suzanne (alles zien)