Nadat vorige week de klok is verzet, is wat mij betreft de herfst echt begonnen. Ik heb een haat-liefde verhouding met de herfst. Ik vind de gekleurde bladeren prachtig. De temperaturen die dalen vind ik ook heerlijk. Ik hou ervan om lange broeken, truien, sjaals en laarzen te dragen. Maar waar ik moeite mee heb is dat het er steeds minder daglicht is. De dagen worden echt steeds korter en dat is niet echt bevorderlijk voor mijn humeur.

Ik appte vorige week Yvonne: ” Ik heb weer last van zwarte gaten”.  Zij stuurde terug: “Ik ook”. Onder zwarte gaten verstaan wij sombere gedachten of even iets minder zin hebben in de dag. Wij moesten er allebei een beetje om lachen en merkte dat het echt door de verandering van het seizoen kwam. Vooral als het zo bewolkt is heeft Yvonne het idee dat wij in de wereld leven, in plaats van erop. Alsof wij opgesloten zitten. Wij appten wat over en weer.  Wij kwamen tot de conclusie dat onderstaande tips ons zeker gaan helpen om onze herfstdip te verslaan.

Ga naar buiten

Ook al heb je er misschien geen zin in, maar zorg dat je elke dag even een half uurtje buiten komt. Wandel een rondje tijdens je lunchpauze. Doe boodschappen lopend of met de fiets. Loop ‘s avonds na het eten nog even een rondje of ga op de fiets naar je werk toe. Het maakt niet uit hoe je het doet maar ga naar buiten!

Blijf sporten

Zorg dat je blijft sporten, maar doe wel een sport die je leuk vindt. Op een loopband gaan staan terwijl je dat echt niet leuk vindt zal je humeur niet oppeppen. Ik was altijd een sporthater. Ik vond niks leuks maar sinds een jaar heb ik crossfit ontdekt. Ik doe dit 2 tot 3 keer per week en merk juist nu belangrijk het voor mijn hoofd is om te blijven sporten. Na zo’n les heb ik een heerlijk opgeruimd helder hoofd. Yvonne vind haar rust heel erg bij de (hot) yoga. Veel minder intensief dan crossfit, maar dat maakt het niet uit. Het gaat erom dat jij je zinnen verzet en het blije stofje (endorfine) in je lichaam aanmaakt.

Zorg voor voldoende slaap

Hoeveel slaap heb je nodig? Ik heb zo’n 7 tot 8 uur slaap per nacht nodig. Ik zorg daarom dat ik elke avond om 11 uur in bed lig en zo tot 7 uur kan doorslapen.

Ben lief voor jezelf 

Installeer jezelf op de bank met een grote kop thee, chocolade en je favoriete serie op Netflix of doe iets anders waar je heel blij van wordt. Oh en vergeet dan niet een paar waxinelichtjes aan te steken.

Eet gezond

Als je somber bent heb je gauw de neiging om een zak chips open te trekken. Niet dat erg is, maar elke avond is gewoon niet gezond. Juist op die momenten heb je gezonde voeding extra hard nodig. Zet een fatsoenlijke maaltijd op tafel. Drink genoeg water voor alle afvalstoffen uit je lichaam te krijgen en vul tijdens die dagen je vitamines aan met een goed voedingssupplement. En dan is een avondje op de bank met een zak chips echt geen drama.

Blijf verbonden met mensen

Zorg dat blijft afspreken met mensen en niet alleen maar binnen gaat zitten. Blijf je last houden van sombere gedachten? Neem jezelf serieus. Een paar dagen minder in je vel zitten daar heeft iedereen weleens last van maar houden jouw klachten langer dan twee weken (achter elkaar) aan?  Vraag dan om hulp. Bespreek het met familie of vrienden. Neem contact op met de huisarts. Ook kan de website  van de Depressie Vereniging een goede steun zijn.

Wat helpt jou tegen een herfstdip?

Volg je Puur Suzanne al via Facebook,Instagram of Pinterest? Ik zou het leuk vinden om jou daar ook te zien.

Laatste berichten van Suzanne (alles zien)