Plantaardig eten wordt steeds populairder. Niet alleen om dierenleed te verminderen, maar ook omdat het gelinkt wordt aan diverse gezondheidsvoordelen. Benieuwd wat plantaardig eten voor je gezondheid kan betekenen? Wij zetten 5 belangrijke voordelen voor je op een rij.
1: Automatisch meer groentes
Als je plantaardig gaat eten, eet je vrijwel automatisch meer groentes. En dat is heel goed nieuws. De gemiddelde Nederlander krijgt namelijk veel te weinig groentes binnen, terwijl deze juist zo belangrijk zijn voor onze gezondheid.
Groentes zitten bomvol waardevolle voedingsstoffen. Uit onderzoek blijkt dan ook dat veganistische eetpatronen vaak meer vezels, antioxidanten, magnesium, kalium, foliumzuur en vitamine C bevatten.
2: Stabiele bloedsuikerspiegel en lager risico op diabetes type 2
Uit onderzoek blijkt dat mensen die veganistisch eten gemiddeld gezien een lagere bloedsuikerspiegel hebben, een betere insulinegevoeligheid en een aanzienlijk kleiner risico op het ontwikkelen van diabetes type 2.
Een veganistisch dieet kan hierbij zelfs speciale diëten van de American Diabetes Association (ADA) verslaan, terwijl deze diëten specifiek ontwikkeld zijn voor het tegengaan van diabetes. Tijdens een onderzoek bleek bijvoorbeeld dat de proefpersonen die veganistisch aten 43% minder diabetesmedicatie nodig hadden, terwijl bij de groep die een dieet van de ADA volgden slechts 26% minder medicatie nodig was.
3: Een gezond gewicht
Nog een punt waarbij veganisme met gemak vele andere eetpatronen verslaat: gewichtsverlies. Er zijn tal van onderzoeken naar dit onderwerp gedaan en veganistisch eten komt er telkens heel positief uit. Zelfs als het aantal calorieën bij het veganistische dieet niet beperkt wordt en bij de controlegroep wel.
Dit komt hoogstwaarschijnlijk doordat plantaardige voeding over het algemeen een stuk minder calorieën bevat. Als je dierlijke producten laat staan, daalt je calorie inname dus zonder dat je hier bewust moeite voor hoeft te doen.
Meer informatie over afslanken en een gezond gewicht lees je hier.
4: Een gezonde bloeddruk
Mensen die plantaardig eten hebben over het algemeen een lagere bloeddruk dan vleeseters. Dit komt waarschijnlijk doordat je met een plantaardig eetpatroon meer kalium binnenkrijgt. Kalium is een mineraal dat ons lichaam hard nodig heeft. Het staat op de derde plaats van mineralen waar ons lichaam het meest van bevat. De eerste twee plaatsen gaan naar calcium en fosfor.
Kalium hebben we nodig voor een goede vochtbalans, voor onze celstofwisseling en voor het voorkomen van een hoge bloeddruk.
Doordat een plantaardig eetpatroon bijdraagt aan een gezonde bloeddruk, helpt het om je risico op hart- en vaatziektes te verkleinen. Een hoge bloeddruk is namelijk een belangrijke risicofactor voor deze aandoeningen.
5: Lager cholesterol
Een andere risicofactor voor hart- en vaatziektes is een verhoogd cholesterol. Ook hierbij biedt veganistisch eten je weer een groot gezondheidsvoordeel. Het helpt namelijk om je totale cholesterol en je LDL-cholesterol te verlagen.
Cholesterol wordt een stuk gevaarlijker voor je gezondheid als het oxideert. Antioxidanten helpen je om de oxidatie van je cholesterol tegen te gaan. Een plantaardig eetpatroon is over het algemeen zeer rijk aan antioxidanten, waardoor het ook hieraan bijdraagt.
Let op
Dit klinkt natuurlijk heerlijk. Plantaardig eten en je blijft gezond. Maar het is natuurlijk wel belangrijk wat je eet. Ook als je alleen vegetarisch of veganistisch eet kan je ongezond eten. Genoeg koekjes, chocoladerepen en zakken chips die plantaardig zijn. Als je hier veel van snoept, zal je natuurlijk niet of minder profiteren van de bovenstaande gezondheidsvoordelen.
De gezondheidsvoordelen van plantaardig eten
Plantaardig eten draagt op verschillende manieren bij aan een gezonder lichaam. Je eet vrijwel automatisch meer groentes, die we hard nodig hebben voor een optimale gezondheid. Ook helpt het om je risico op insulineresistentie, diabetes type 2, overgewicht en hartziektes te verkleinen.
Bronnen: Davey GK, Spencer EA, Appleby PN, Allen NE, Knox KH, Key TJ, Public Health Nutr, 2003. Turner-McGrievy GM, Barnard ND, Cohen J, Jenkins DJ, Gloede L, Green AA, J Am Diet Assoc, 2008. Barnard ND, Cohen J, Jenkins DJ, Turner-McGrievy G, Gloede L, Green A, Ferdowsian H, Am J Clin Nutr, 2009. Dinu M, Abbate R, Gensini GF, Casini A, Sofi F, Crit Rev Food Sci Nutr, 2017.
- Hoe maak ik duurzame keuzes als het gaat om sieraden? 6 tips! - 27/04/2023
- Waar is groenlipmossel goed voor? - 30/03/2023
- Een gezonde levensstijl heeft impact op het klimaat - 21/03/2023
Volg mij