Als je overstapt naar een gezond en meer plantaardig voedingspatroon, dan wordt dat ook wel een ‘whole food, plant-based’ genoemd. Een zo min mogelijk bewerkt plantaardig voedingspatroon.

Praktisch gezien kom je uit op een voedingspatroon met veel groenten, fruit, peulvruchten, (zoete)aardappelen, volkoren graanproducten, rijst, quinoa, noten, zaden, pitten. Aangevuld met plantaardige oliën, tofu, tempeh, plantaardige drinks en sojayoghurt.

Je kiest er dan voor om helemaal geen dierlijke producten te nemen. Dus geen zuivel, ei, vlees, vis en E nummers van dierlijke oorsprong. Maar ga daarnaast niet zomaar ook nog andere voedingsstoffen, zoals gluten uitsluiten. Dit kan zorgen voor onnodige tekorten.

Volkorenbrood eten is een makkelijke manier om elke dag onder andere vezels, ijzer en B-vitamines binnen te krijgen. Bruin- en volkorenbrood passen daarom heel goed in een gezond plantaardig voedingspatroon. Brood bevat in de meeste gevallen geen dierlijke producten. Maar wil je er zeker van zijn dat jouw brood geen dierlijke producten bevat, vraag dit dan aan je bakker of check de verpakking.

Jodium

Brood is een belangrijke bron van jodium in Nederland. Dat komt omdat in het meeste brood bakkerszout zit waaraan jodium is toegevoegd. Eet je geen of weinig brood, dan is het heel lastig om genoeg jodium binnen te krijgen.

Jodium is nodig voor de productie van schildklierhormonen, welke nodig zijn voor een normale groei en goede ontwikkeling van het zenuwstelsel. Ook voor een goede stofwisseling is jodium nodig. Jodium zit verder ook nog in zeewier, vis, melk, kaas en eieren.

Ga voor volkoren

Het advies van de Gezondheidsraad is om volkorenproducten te eten. En dat is niet voor niets. Wetenschappelijk onderzoek toont aan dat volkorenproducten de kans op ziektes zoals darmkanker, hartziekten en diabetes type 2 verkleinen. Met slechts drie boterhammen per dag profiteer je al van deze gezondheidsvoordelen.

Volkoren graanproducten zijn gemaakt van de hele graankorrel. Een graankorrel bestaat uit drie delen: kiem, meelkern en de zemel. Wit bloem wordt alleen van de meelkern gemaakt. Hiermee gaan veel voedingsstoffen verloren. Gezonde voedingsstoffen zoals vezels, ijzer en B-vitaminen zitten juist in de kiem en de zemel.

Vegan brood inspiratie - vega en vegan broodbeleg

Gezonde vegan brood inspiratie

En nu ben je vast benieuwd hoe jij jouw boterham lekker en plantaardig kunt beleggen. Kies er voor  om je boterham of broodje te beleggen met een combinatie van groenten, fruit, kiemen, notenpasta of spreads op basis van peulvruchten.

Vandaag deel ik daarom wat lekkere vegan brood inspiratie met je. Zodat jouw lunch of ontbijt echt een feestje wordt.

Vegan brood inspiratie - vega en vegan broodbeleg

Hummus

Hummus is super lekker en gemakkelijk zelf te maken. Meng 200 gram kikkererwten met een gegrilde paprika, teentje knoflook, eetlepel sesampasta, theelepel komijnzaad en een beetje citroensap in een keukenmachine. Meng dit tot het een egale massa is. Lekker op een volkoren boterham of gegrild pitabroodje met wat plakjes komkommer en kiemen. Ik bak de pitabroodjes meestal af in een broodrooster, lekker makkelijk!

Pindakaas of notenpasta met banaan

Notenpasta kun je heel gemakkelijk zelf maken, bijvoorbeeld met amandelen. Maar je kunt ook kiezen voor een mix van noten of pinda’s. Mijn favoriete combi op brood is pindakaas met banaan en een snufje kaneel.

Avocado

Super lekker in plakjes op een heerlijk verse volkoren boterham. Met een beetje peper eroverheen. Maar je kunt er ook guacamole van maken. Lekker met een sjalotje, tomaten, limoensap en een snufje peper.

Gebakken champignons

Ook erg lekker is om een meergranen stokbroodje te beleggen met gebakken champignons. Garneer met rucola en wat vegan mayo. Zo heb je meteen al een deel van je  aanbevolen dagelijkse hoeveelheid groenten binnen.

Scrambled tofu

Weekend betekent bij mij wat meer tijd voor de lunch. Ik maak dan vaak toast scrambled tofu. Echt super lekker en voedzaam.

Vegan brood inspiratie - www.puursuzanne.nl - vega en vegan broodbeleg

Wat is jouw favoriete vegan boterham?

Bronnen:

Voedingscentrum – Volkoren

Voedingscentrum – Jodium

Gezondheidsraad: Richtlijnen goede voeding

Dit artikel is geschreven in samenwerking met Brood.net

Laatste berichten van Suzanne (alles zien)