Vandaag vertel ik je graag meer over flax egg. Wat mij betreft echt een perfecte vegan ei vervanger. Het is makkelijk te maken en erg goedkoop. Je maakt een flax egg  namelijk met maar 2 ingrediënten: water en lijnzaad.

Lijnzaad is een klein plat zaadje uit de vlasplant. Ze zijn klein, maar ontzettend krachtig. Ze zijn een goede bron van vezels, omega 3, eiwitten en magnesium. Ik heb lijnzaad echt al jarenlang standaard in mijn keukenkastje staan. Ik strooi het zelf regelmatig over mijn havermoutpap, roer het door een smoothie of voeg het toe aan mijn bananenbrood.

Maar lijnzaad is dus ook een goede vegan ei vervanger. Dit wordt dus flax egg genoemd. (flaxseed  is het Engelse woord voor lijnzaad.) Of in het Nederlands lijnzaad-ei. Maar dit klinkt iets minder leuk toch?

Lijnzaad is echt in elke supermarkt verkrijgbaar. Vaak vind je lijnzaad in het reformschap.

Let op! Een flax egg kun je niet in elk gerecht gebruiken. Flax eggs vervangen de bindende werking van eieren maar niet de rijzende werking. Deze vegan ei vervanger is erg geschikt in een bananenbrood, vegan burgers, muffins, havermoutcakes en pannenkoeken.

Vind je het leuk wat wij doen? Ben je blij met de tips die gratis toegankelijk zijn? Weet dat je ons kan supporten via een kleine donatie. Hiermee zorgen we ervoor dat dat de recepten op Puur Suzanne altijd gratis toegankelijk zullen blijven voor iedereen.

Recept: flax egg

Wat heb je nodig voor 1 flax egg?

  • 1 eetlepel gebroken lijnzaad
  • 3 eetlepels water

Hoe maak je het?

  1. Maal het lijnzaad in een keukenmachine of gebruik kant en klare gebroken lijnzaad. Ik koop zelf altijd lijnzaad van het merk Zonnatura.
  2. Doe het gebroken lijnzaad in een glas.
  3. Voeg het water toe en roer dit goed door tot het een dikkig papje wordt.
  4. Laat dit zo’n 5 minuten staan. Klaar is je flax egg.

vegan ei vervanger

Gebruik jij deze vegan ei vervanger al? En zo ja in welk gerecht?

Op zoek naar meer vegan recepten? Bestel hier mijn boek met meer dan 70 makkelijke en gezonde plantaardige recepten. Nu ook verkrijgbaar als e-book.

Laatste berichten van Suzanne (alles zien)